Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορά γραφείων: Η πτώση τιμών φέρνει μετακομίσεις

Μεγάλοι όμιλοι επωφελούνται από την πτώση των τιμών για να μετακομίσουν σε καλύτερης ποιότητας χώρους γραφείων με πιο μικρό κόστος. Κινητικότητα στη Λ. Κηφισίας, στα αζήτητα τα γραφεία χαμηλής ποιότητας.

Αγορά γραφείων: Η πτώση τιμών φέρνει μετακομίσεις

Η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές για συγκροτήματα γραφείων υψηλής ποιότητας, εξαιτίας της πολυετούς κρίσης, οδηγεί σε αύξηση των μετακομίσεων από επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν καλύτερους χώρους με χαμηλότερο ενοίκιο.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων NAI Hellas, η συνολική επιφάνεια γραφειακών χώρων υψηλής ποιότητας (κατηγορίας Α και Β) προσεγγίζει το 1.800.000 τετραγωνικά μέτρα και επικεντρώνεται κυρίως στα βόρεια (Λεωφόρος Κηφισίας κ.α.).

Η πτώση των τιμών οδηγεί τελευταία σε αύξηση της ζήτησης για γραφεία υψηλής ποιότητας, την ίδια στιγμή που καταγράφεται μεγάλη διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων σε χαμηλότερες ποιοτικές κατηγορίες (C, D). Στην ουσία αρκετές επιχειρήσεις φεύγουν από τους τελευταίους χώρους αφού με πολύ χαμηλό κόστος μπορούν να βρουν γραφεία καλύτερης ποιότητας (Α και Β). Ως αποτέλεσμα η ζήτηση για γραφεία χαμηλότερης ποιότητας είναι σχεδόν μηδενική, σύμφωνα με την έκθεση της ΝΑΙ Hellas.

Οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας κινούνται περί τα 21 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα για τα γραφεία κατηγορίας Α, και περιορίζονται στα 13 ευρώ το τ.μ. ανά μήνα για τα γραφεία κατηγορίας Β. Με 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα μπορεί κάποιος σήμερα να ενοικιάσει γραφεία (κατηγορίας Α) στη Λεωφόρο Κηφισίας και με 16 ευρώ στη Λεωφόρο Μεσογείων. Στη Λεωφόρο Συγγρού οι τιμές κινούνται περί τα 15 ευρώ το τ.μ. ανά μήνα και στη Βουλιαγμένης από 13 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα, πάντα για γραφειακούς χώρους υψηλής ποιότητας.

Με 10 και 11 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, μια επιχείρηση μπορεί να μετακομίσει σήμερα σε γραφεία κατηγορίας Β στη Συγγρού ή στη Βουλιαγμένης.

Οι αναλυτές της ΝΑΙ Hellas καταγράφουν σημαντικές μετακομίσεις και ενοικιάσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

Για παράδειγμα, εντός του 2013 το Monumental Plaza στη Λεωφ. Κηφισίας υποδέχθηκε τη διεθνή αλυσίδα Leroy Merlin σε χώρους γραφείων 1.000 τ.μ. και τη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen σε χώρο 4.000 τ.μ. Η Sony Hellas μετακόμισε προ μηνών σε χώρο 1.500 τ.μ. στο Arcania Business Centre επί της Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο Μαρούσι. Η εταιρεία συμβούλων ελεγκτών Ernst & Young μίσθωσε χώρο 6.000 τ.μ. στο πρώην κτίριο της Unilever στο Μαρούσι (στην οδό Χειμάρας).

Η Craft Foods μετακόμισε σε χώρο 4.000 τ.μ. επί της οδού Αριστοτέλους στη Μεταμόρφωση, ενώ η Mars Hellas μίσθωσε χώρο στο συγκρότημα της Intracom στη Λεωφ. Λαυρίου. Το κτίριο της Διολκός στη Λεωφ. Κύμης φιλοξενεί πλέον την Unilever (μίσθωσε 4.000 τ.μ.), τη Leo Pharma (2.000 τ.μ.) και την BMW (2.000 τ.μ.). Ο διαφημιστικός όμιλος BBDO μετακόμισε σε χώρο 2.000 τ.μ. επί της Μαρίνου Αντύπα στο Νέο Ηράκλειο, ενώ η εταιρεία τεχνολογίας Globo μίσθωσε σε τρίτους δύο από τους ορόφους των κεντρικών γραφείων της στην Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με την έκθεση της NAI Hellas, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή νέων κτιρίων γραφείων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Το νέο κτίριο της Anangel Shipping (10.000 τ.μ.) στην Καλλιθέα, το δεύτερο κτίριο γραφείων του ναυτιλιακού ομίλου Διαμαντίδη στο Παλαιό Φάληρο (συνολικής επιφάνειας περί τα 5.000 τ.μ.), κτίριο δύο ορόφων της Αττικής Τεχνοδομικής στην Κηφισιά (Λεωφ. Κηφισίας 247) που θα παραδοθεί στο τέλος του έτους, καθώς και μεγαλύτερο συγκρότημα στη Λεωφ. Κηφισίας 347 (πάλι στην Κηφισιά) από τη Βαγενάς και τη Famous Estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v