Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Ο Νηρέας και η «μαύρη τρύπα» στο πτωχευτικό δίκαιο

Οι ελληνικοί νόμοι περί πτώχευσης «πνίγουν» την ανάκαμψη στην χώρα και ουσιαστικά απαγορεύουν στις ελληνικές τράπεζες είτε να «διασώσουν» την εταιρία είτε να την κλείσουν χωρίς την συναίνεση των μεγάλων μετόχων της, υποστηρίζει η WSJ.

WSJ: Ο Νηρέας και η «μαύρη τρύπα» στο πτωχευτικό δίκαιο

Τα προβλήματα του πτωχευτικού δικαίου στην ελληνική οικονομία, μέσα από την «εμπειρία» της επιχείρησης Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες, παρουσιάζει η εφημερίδα Wall Street Journal, καταλήγοντας ότι «υπό τους ελληνικούς νόμους είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει αναδιοργάνωση ή διακοπή επιχειρήσεων προβληματικών εταιριών».

Το άρθρο παρουσιάζει την ιστορία της επιχείρησης Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες και πώς ο ιδιοκτήτης Αριστείδης Μπελλές πριν μια δεκαετία «καβάλησε το κύμα» των εξαγορών για να αναδείξει την εταιρία του σε μια από τις μεγαλυτερες του κλάδου στον κόσμο.

Σήμερα όμως, η εταιρία «πνίγεται» σε έναν ωκεανό από χρέη και έχει γίνει «υπόδειγμα» για τα επισφαλή δάνεια που μαστίζουν τον ελληνικό επιχειρηματικό κλάδο. Οι περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές της επιχείρησης έχουν αποχωρήσει, δεν υπάρχουν κέρδη και μερίσματα και η μετοχή της «Νηρέας» έχει διολισθήσει 70% στα πέντε τελευταία χρόνια.

Ενώ όμως η υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρος σήμερα εμφανίζει ενδείξεις ότι «βγαίνει από το τούνελ», οι ελληνικοί νόμοι περί πτώχευσης «πνίγουν» την ανάκαμψη στην χώρα και ουσιαστικά απαγορεύουν στις ελληνικές τράπεζες είτε να «διασώσουν» την εταιρία είτε να την κλείσουν χωρίς την συναίνεση των μεγάλων μετόχων της.

Στο άρθρο παρουσιάζεται αναλυτικά η υπόθεση του Νηρέα, ενώ τονίζεται ότι περίπτωσή του δεν είναι μοναδική.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα υπάρχουν 650 επιχειρήσεις «ζόμπι» που είναι φορτωμένες με δισεκατομμύρια ευρώ σε χρέη τα οποία δεν υπάρχει ελπίδα να αποπληρώσουν. Οι εταιρίες αυτές δεν μπορούν να αναδιοργανωθούν, εξαιτίας κυρίως των παρωχημένων νόμων περί χρεοκοπίας στην χώρα.

«Δεν υπάρχει ομαλή χρεοκοπία στην Ελλάδα» σχολιάζει στο άρθρο ο κ. Στάθης Ποταμίτης, ειδικευμένος νομικός σε πτωχεύσεις. «Αν είχαμε πιο αποτελεσματική νομοθεσία, τα μισά σχεδόν από τα ζητήματα πτωχεύσεων που εκκρεμούν, θα είχαν ήδη επιλυθεί. Τίποτα όμως δεν γίνεται και η αξία αυτών των επιχειρήσεων χάνεται όσο περνάει ο καιρός.»

Η Ελλάδα προσπαθεί πάντως να διορθώσει το πρόβλημα και σύντομα, τον επόμενο μήνα, αναμένεται να παρουσιαστεί νέος νόμος για την εταιρική πτώχευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v