Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Σημάδια... grecovery στα αποτελέσματα

Στάσιμες πωλήσεις, βελτιωμένο EBITDA, αλλά και αύξηση κερδών κατά 38% προκύπτουν από τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία. Οι τάσεις, οι ταμειακές ροές και οι έκτακτοι παράγοντες. Tα «γεμάτα ταμεία» και τα turn around stories. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Σημάδια... grecovery στα αποτελέσματα

Επηρεασμένα από την τάση σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και από τις προσπάθειες των εταιρειών για περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους είναι τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα των εισηγμένων ομίλων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, με βάση τα αθροιστικά αποτελέσματα των 46 εισηγμένων ομίλων που δημοσίευσαν μέχρι χθες τις λογιστικές τους καταστάσεις (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα):

• Παρατηρείται οριακή υποχώρηση (1%) του κύκλου εργασιών (από 17,154 δισ. σε -16,981 δισ. ευρώ)

• Διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA, με αποτέλεσμα τα φετινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να αυξηθούν κατά 6,8%, από το 1,4 στο 1,51 δισ. ευρώ.

• Ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στα προ φόρων κέρδη (+38,1%), καθώς τα τελευταία ανέβηκαν από τα 240,4 στα 331,9 εκατ. ευρώ.

• Οι εταιρείες παρήγαγαν αθροιστικά θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (λειτουργικές +972,3 εκατ., επενδυτικές -637,1 εκατ.) ύψους 335,2 εκατ. ευρώ, ποσό όμως σχετικά μικρό, καθώς άλλες αποφάσισαν να δώσουν κάποια έμφαση σε επενδύσεις και άλλες επέλεξαν να «κάψουν» μετρητά, προκειμένου είτε να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες πωλήσεις τους, είτε να αγοράσουν φθηνότερα προϊόντα και πρώτες ύλες.

• Στις 30 Ιουνίου 2014, ο καθαρός δανεισμός των 45 εισηγμένων ανερχόταν στα 6,49 δισ. ευρώ (μακροπρόθεσμα δάνεια 6,90 δισ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα 3,92 δισ. ευρώ και διαθέσιμα 4,33 δισ. ευρώ). Στις 30 Ιουνίου επίσης, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων που αντιστοιχούσαν στους μετόχους των 46 εισηγμένων ομίλων ανερχόταν σε 11,334 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως η εικόνα των εισηγμένων εταιρειών όχι μόνο δεν είναι ενιαία, αλλά αντίθετα μπορεί να χαρακτηριστεί και πορεία τριών ταχυτήτων, με την τρίτη (και χαμηλότερη) ταχύτητα να μην αντιπροσωπεύεται επαρκώς στο δείγμα των 46 εταιρειών.

Ο λόγος είναι ότι οι εισηγμένες που εμφανίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα δημοσιεύουν συνήθως τα αποτελέσματα τις δύο ή τρεις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας (29, 30 και 31 Αυγούστου), με αποτέλεσμα η μέση εικόνα των αποτελεσμάτων σε απόλυτα νούμερα που εμφανίζεται στον παρατιθέμενο πίνακα να είναι καλύτερη από αυτήν τελικά που θα εμφανιστεί στο τέλος Αυγούστου (από τη συνολική). Παρ' όλα αυτά, η παρουσιαζόμενη εικόνα είναι μια καλή ένδειξη για την πορεία των εισηγμένων εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Θετικό καθαρό ταμείο

Έντεκα εταιρείες εμφάνισαν στις 30/6/2014 θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή μετρητά που υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο. Οι εταιρείες αυτές είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα, η Flexopack, η MIG Real Estate, η Entersoft, η ΕΧΑΕ, το Πλαίσιο, η ΜΕΤΚΑ, η IDEAL, η Eurobank Properties, η Oprtronics και ο ΟΠΑΠ.

Turn around stories

Τέσσερις εταιρείες κατάφεραν το φετινό πρώτο εξάμηνο να μετατρέψουν τα προ φόρων αποτελέσματά τους από ζημίες σε κέρδη: Eurobank Properties, Optronics, Ιονική Ξενοδοχειακή και Creta Farms.

Επίσης, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Optronics και η Μοτοδυναμική πέρασαν φέτος από αρνητικό EBITDA σε θετικό.

Ακόμη, καλύτερα αποτελέσματα εξαμήνου είχαν φέτος επίσης και οι περισσότερες εταιρείες που είχαν σημειώσει turn around, όπως η ΕΛΤΡΑΚ, ο Πετρόπουλος, η ΕΛΓΕΚΑ και η Paperpack.

Κυκλικοί κλάδοι

• Πολύ χαμηλά περιθώρια διύλισης επηρέασαν αρνητικά την οικονομική πορεία των δύο διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil).

• Οι αυξημένες πωλήσεις οχημάτων μετά από πολυετή κάμψη ήταν ορατές στα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου (Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική)

• Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα και οι σχετικά χαμηλές που επικράτησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις κλιματιστικών, επομένως και τις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών.

• Οι τιμές των ψαριών εμφάνισαν μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι και των πρώτων υλών περιορισμένη πτώση. Ωστόσο, ο συνδυασμός αυτός δεν ήταν σε θέση να βελτιώσει σημαντικά τη δυσχερή κατάσταση των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων.

• Η εμμονή του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ στην υλοποίηση μεθόδων όπως το claw back και το rebate έπληξαν σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές επιδόσεις των ιδιωτικών κλινικών.

• Η επανεκκίνηση της κατασκευής των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων ενίσχυσε τις επιδόσεις των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ).

Έκτακτα αποτελέσματα

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εισηγμένων στις οποίες η σύγκριση μεταξύ των φετινών και των περυσινών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου έχει επηρεαστεί από έκτακτους παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Σε δύο ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties και MIG Real Estate) οι ορκωτοί εκτιμητές φέτος ενέγραψαν ανατίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων τους, ενώ πέρυσι υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων τους.

Ο ΟΠΑΠ επηρεάστηκε ανοδικά από τη διεξαγωγή του παγκόσμιου κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Η ΕΧΑΕ επηρεάστηκε θετικά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, αλλά η περυσινή αντίστοιχη θετική επίδραση ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Τα φετινά αποτελέσματα της Frigoglass επιβαρύνθηκαν από έκτακτες ζημίες αναδιοργάνωσης ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Τα φετινά αποτελέσματα της ΕΤΕΜ επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 8,5 εκατ. ευρώ από προβλέψεις απομειώσεων πελατών, αποθεμάτων, συμμετοχών και λοιπά έξοδα.

Tα περυσινά αποτελέσματα της Creta Farms είχαν επηρεαστεί αρνητικά από απομειώσεις ύψους 14,9 εκατ. ευρώ.

Το περυσινό πρώτο τρίμηνο του ΟΤΕ σημειώθηκαν κέρδη από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν επαναλήφθηκαν φέτος.

Η Foodlink ενέγραψε φέτος έκτακτη ζημία αποτίμησης 345 χιλ. ευρώ εξαιτίας κατοχής χρεογράφων της Τραπέζης Αττικής.

Πέρυσι, τα κέρδη του ομίλου Sarantis είχαν επηρεαστεί αρνητικά από έκτακτη ζημία λόγω πώλησης πακέτου μετοχών της Folli Follie Group.

Οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας ενέγραψαν το πρώτο φετινό εξάμηνο έκτακτες ζημίες, λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων που αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν σε περυσινά τους τιμολόγια. Μεταξύ των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν συγκαταλέγονται η ΕΛΒΙΕΜΕΚ, η Γενική Εμπορίου και πολλές άλλες.

 

Δείτε τον πίνακα με τα αποτελέσματα εξαμήνου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v