Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη γενική συνέλευση για την Τράπεζα Κύπρου

Καλείται να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ τουλάχιστον το 75% των μετόχων. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες.

Κρίσιμη γενική συνέλευση για την Τράπεζα Κύπρου

Έκκληση στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου να εγκρίνουν την έκδοση κεφαλαίου απηύθυνε την Πέμπτη ο CEO John Hourican, σημειώνοντας ότι όλοι εργάζονται σκληρά για να ξανακτίσουν μία εύρωστη τράπεζα. Από το βήμα της έκτακτης συνέλευσης, ο κ. Hourican τόνισε ότι σε έναν χρόνο έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην Τράπεζα Κύπρου, την οποία φιλοδοξούμε να καταστήσουμε εύρωστη και αξιόπιστη.

Κάλεσε τους μετόχους να δώσουν την ψήφο τους για την αποδοχή των νέων κεφαλαίων στην Τράπεζα. Εξήγησε ότι αυτά τα κεφάλαια στοχεύουν στο να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις ισχυρότερες της Ευρώπης. Σημείωσε ότι με την ΑΜΚ η τράπεζα θα περάσει και τα τεστ αντοχής, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, των μελλοντικών επενδυτών και καταθετών της. Τόνισε ότι η άντληση κεφαλαίου στοχεύει και στην αντιμετώπιση του κινδύνου που δημιουργείται από το πολύ ψηλό επίπεδο των NPLs.

Χασάπης: Κρίσιμη η συνέλευση για μέλλον της Τράπεζας Κύπρου

Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της τράπεζας, Κρίστης Χασάπης, χαρακτήρισε μείζονος σημασίας τη σημερινή συνέλευση.

Σημείωσε ότι το μέλλον της πρόβαλε πριν από έναν χρόνο πολύ αβέβαιο. Σήμερα η κατάσταση, είπε, είναι πολύ διαφορετική.

«Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η τράπεζα θα καταστεί μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη. Η ρευστότητά της θα βελτιωθεί περαιτέρω και θα της επιτρέψει να μειώσει την εξάρτησή της από το ευρωσύστημα», είπε ο κ. Χασάπης.

Στη συνέλευση παρίστανται περίπου 600 μέτοχοι και σύμφωνα με το γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας έχουν δηλωθεί 42,7% του συνόλου των πληρεξουσίων.

Η συνέλευση, που ξεκίνησε στις 10:15 π.μ., υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας κατά €1 δισ., με την αποποίηση των προτιμησιακών δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων προς όφελος νέων μετόχων.

Εντός και εκτός των κεντρικών γραφείων της τράπεζας όπου διεξάγεται η συνέλευση είναι έντονη η παρουσία ανδρών της αστυνομίας και ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας.

Το διακύβευμα

Από τα πληρεξούσια δικηγόρων και λογιστών κρίνεται σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου €1 δισ. της Τράπεζας Κύπρου, με το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο παρά την αισιοδοξία που επικρατεί εντός του οργανισμού.

Η έκτακτη συνέλευση των μετόχων καλείται να αποποιηθεί τα δικαιώματα των υφιστάμενων μετόχων προς όφελος των νέων, και να ανοίξει το δρόμο για ριζική μετοχική και διοικητική αναδόμηση του οργανισμού.

Με την αύξηση κεφαλαίου, που θεωρείται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Κύπρο, η τράπεζα θα έχει ίδια κεφάλαια 15,6%. Θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ακραίο σενάριο των stress tests Οκτωβρίου και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Σύμφωνα με το Stockwatch, είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι εύκολα ή δύσκολα θα εγκριθεί η έκδοση κεφαλαίου, παρά τις αντιδράσεις από κάποιους υφιστάμενους μετόχους, που θεωρούν την τιμή έκδοσης των 24 σεντς ιδιαίτερα χαμηλή.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες κέρδη €81 εκατ., με βελτίωση των εσόδων, σχετική σταθεροποίηση των καταθέσεων και αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

Για να εγκριθεί η έκδοση κεφαλαίου, και η συμμετοχή μετόχων όπως του hedge fund του Wilbur Ross και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ τουλάχιστον το 75% που θα δηλωθεί ότι εκπροσωπείται στη συνέλευση.

Το κυπριακό κράτος ελέγχει έμμεσα το 18,1% των μετοχών, μέσω της αρχής εξυγίανσης που διαχειρίζεται τα δικαιώματα ψήφου της Λαϊκής Τράπεζας, στην Τρ. Κύπρου και είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.

Οι Ρώσοι μέτοχοι όμως, που προέκυψαν από την αναγκαστική μετατροπή των καταθέσεών τους σε κεφάλαιο, φαίνεται να είναι διχασμένοι ή αδιάφοροι, και προκαλούν σχετική αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν ξένους μετόχους έχουν ήδη ταχθεί υπέρ και κατά της έκδοσης.

Σημαντικό ρόλο για την έκβαση της συνέλευσης αναμένεται να διαδραματίσει η στάση που θα τηρήσει, εκ μέρους των πελατών του, το δικηγορικό γραφείο του Χριστόδουλου Βασιλειάδη.

Το γραφείο, που σε προηγούμενες συνελεύσεις είχε πληρεξούσια για το 8,6% των ψήφων κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Ο κ. Βασιλειάδης αρκέστηκε στο να αναφέρει στο StockWatch ότι ο ίδιος, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι πελάτες του θα ενεργήσουν με γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας, των μετόχων της, της οικονομίας και της χώρας.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι είχαν ευκαιρία συμμετοχής στην έκδοση μέσω ρήτρας clawback, που τους έδινε το δικαίωμα ανάκτησης μέχρι 20% της έκδοσης. Τελικώς, επένδυσαν κοντά στα €100 εκατ., παρότι η τιμή προσφοράς είναι περίπου στο μισό της λογιστικής αξίας της τράπεζας.

Σε περίπτωση επιτυχίας της έκδοσης, σημαντικό ποσοστό θα αποκτήσει το hedge fund του κ. Ross και των πελατών του. Κατά τη συνέλευση, θα τεθεί ψήφισμα για εξάλειψη της υποχρεωτικής αφυπηρέτησης συμβούλων στα 75 έτη, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο για συμμετοχή του κ. Ross στο Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v