Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Έως 1,8 δισ. η ρευστότητα από TLTROs

Έως 5,8 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" της Alpha Bank εν όψει των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και τα επιτοκιακά περιθώρια αναμένει η τράπεζα. Συνεχίζονται οι κινήσεις απομόχλευσης.

Alpha Bank: Έως 1,8 δισ. η ρευστότητα από TLTROs

Η Alpha Bank έχει κεφαλαιακό "μαξιλάρι" που εκτιμάται μεταξύ 4,4 και 5,8 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου, βρίσκεται σε καλή θέση εν όψει των επικείμενων stress tests της ΕΚΤ, τόνισε η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Η τράπεζα υπογράμμισε τα κοινά χαρακτηριστικά με την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι με βάση αυτήν, η Alpha ήταν η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα ενώ κάλυψε πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες με την αύξηση κεφαλαίου.

Σε σχέση με τις πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, η διοίκηση της Alpha σημείωσε ότι μπορεί να συμμετάσχει λαμβάνοντας ρευστότητα έως 1,8 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα υπογράμμισε ότι από τη συμφωνία για την απόκτηση των υποκαταστημάτων της Citi στην Ελλάδα, αναμένεται βελτίωση της ρευστότητας πλέον των 600 εκατ. ευρώ.  

Αναφορικά με την αγορά ακινήτων, υπογραμμίστηκε ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 35% περίπου ενώ αναμένεται επιπλέον υποχώρηση της τάξεως του 5-7% προτού σταθεροποιηθεί η αγορά. Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα, όπως τονίστηκε, είναι το πότε θα αρχίσουν να ενισχύονται οι τιμές. 

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, η διοίκηση της τράπεζας απέδωσε τη σημαντική βελτίωση στη λειτουργική κερδοφορία του β' τριμήνου, στη μείωση του κόστους καταθέσεων και του κόστους χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες.  

Η Alpha Bank υπογράμμισε ότι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και στα επιτοκιακά περιθώρια στο υπόλοιπο της χρήσης, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η μείωση του κόστους καταθέσεων και δη των προθεσμιακών, καθώς και η σύγκλιση με αυτά των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.  

Τέλος, η τράπεζα σημείωσε ότι τα υποκαταστήματα σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 14% ή κατά 171 υποκαταστήματα σε ετήσια βάση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v