Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Τι προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης

Οι δεσμεύσεις για καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, λειτουργικά κόστη προς έσοδα, προβλέψεις και απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Έρχεται πρόγραμμα εθελουσίας. Συνέργειες 50 εκατ. από Citibank. Πού θα επικεντρώσει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό.

Alpha Bank: Τι προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης

Περαιτέρω μείωση στα λειτουργικά κόστη, αλλά και στο κόστος χρηματοδότησης, ενίσχυση του ισολογισμού και περιορισμό των δραστηριοτήτων εξωτερικού περιλαμβάνει το πλάνο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank όπως εγκρίθηκε από την DG Comp.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Alpha στους αναλυτές μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου, η τράπεζα δεσμεύεται στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν να προχωρήσει ως το 2018 στις εξής ενέργειες:

- Περαιτέρω ενίσχυση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου ώστε να διαμορφωθεί πάνω από το 3,3%.

- Συνέχιση στις ενέργειες εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών ώστε ως ποσοστό επί των εσόδων να μειωθούν σε περίπου 40%.

- Μείωση του ποσοστού των προβλέψεων κάτω του 1% επί του ενεργητικού.

- Διαμόρφωση του δείκτη καθαρών δανείων προς καταθέσεις στο 119%.

- Απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 15%, υπολογισμένη όμως με το Core Tier I στο 9%.

- Επικέντρωση σε κάποιες από τις αγορές του εξωτερικού και μείωση της παρουσίας στις υπόλοιπες.

- Ενίσχυση του πλαισίου παρακολουθήσεως και διαχειρίσεως κινδύνων.

Κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Alpha Bank εμφάνισε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,7%, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους χρηματοδότησης, της σημαντικής επιβράδυνσης του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και της σταδιακής αύξησης στις νέες χορηγήσεις.

Η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες θα επιτευχθεί κατά 54% από τη συνταξιοδότηση και οικειοθελής αποχώρηση προσωπικού στην Ελλάδα, κατά 23% από τη μείωση άλλων δαπανών εκτός μισθοδοσίας στην Ελλάδα (κόστος μηχανοργάνωσης, κόστος μίσθωσης καταστημάτων και κτηρίων) και κατά το υπόλοιπο 23% από τη βελτιστοποίηση δραστηριοτήτων στην Ν. Α Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου, η Alpha στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του κόστους κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016.

Η μείωση θα επιτευχθεί σε ποσοστό 54% από τη συνταξιοδότηση και οικειοθελή αποχώρηση προσωπικού στην Ελλάδα, κατά 23% από τη μείωση άλλων δαπανών εκτός μισθοδοσίας στην Ελλάδα (κόστος μηχανοργάνωσης, κόστος μίσθωσης καταστημάτων και κτιρίων) και κατά το υπόλοιπο 23% από τη βελτιστοποίηση δραστηριοτήτων στη ΝΑ. Ευρώπη.

Η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τις πληροφορίες του Euro2day.gr ότι εξετάζεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο θα τρέξει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2015. Επιπρόσθετα η απόκτηση των δραστηριοτήτων της Citibank θα ενισχύσει κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ τις αναμενόμενες συνέργειες ως και το 2016.

Τέλος, αναφορικά με τη μείωση της παρουσίας στο εξωτερικό, από την παρουσίαση της Alpha Bank στους αναλυτές προκύπτει στρατηγική επικέντρωσης στις αγορές της Ρουμανίας και της Κύπρου, ενώ αντίθετα ως μικρότερης σημασίας κατατάσσονται οι αγορές της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και της FYROM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v