Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 19,3 εκατ. αυξήθηκαν οι ζημιές του ομίλου Νηρέα

Θετικές ταμειακές ροές κατέγραψε ο όμιλος το πρώτο εξάμηνο του έτους ενώ βελτίωσε τα EBITDA, αλλά η τελική γραμμή ήταν αρνητική. Συνεχίζονται οι κινήσεις αναδιάρθρωσης και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Στα 19,3 εκατ. αυξήθηκαν οι ζημιές του ομίλου Νηρέα

Οριακή πτώση των πωλήσεων, αλλά και αύξηση των ζημιών κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο όμιλος Νηρέα. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σύμφωνα με τον Αριστείδη Μπελλέ «όλα δείχνουν πως σύντομα θα καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Αναλυτικά:

Οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου ΝΗΡΕΑ διαμορφώθηκαν σε € 94,3 εκ. και είναι ελαφρά μειωμένες κατά 3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Οι πωλήσεις ψαριών, που αποτελούν το 84% των συνολικών πωλήσεων, ήταν σταθερές σε αξία. Οι πωλήσεις γόνου και τροφών ήταν μειωμένες λόγω της υιοθέτησης πολιτικής για τον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας ανήλθαν σε € 76,8 εκ. και αντιστοιχούν στο 81% των συνολικών πωλήσεων

o Συνεχίστηκε η δημιουργία θετικών ταμειακών ροών. Στο εξάμηνο του 2014, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε € 14,9 εκ., έναντι € 8,6 εκ. το εξάμηνο του 2013. Oι ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow) ανήλθαν σε € 12,1 εκ. (αύξηση € 6,8 εκ.). Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι ενέργειες για τον έλεγχο των δαπανών, την καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και τη μείωση των υποχρεώσεων. Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα € 81,6 εκ. καταγράφοντας μείωση € 3 εκ. έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2013. Τα υπόλοιπα των πελατών μειώθηκαν κατά €8,1 εκ. και των πιστωτών πλην τραπεζών κατά € 9,1 εκ. 

Οι παραπάνω προσπάθειες επέδρασαν θετικά στα λειτουργικά αποτελέσματα και τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους του Ομίλου (πριν την επίπτωση της αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων). Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και της επίδρασης των βιολογικών αποθεμάτων (EBITDA προ βιολογικών) ανήλθαν σε € 5,4 εκ. έναντι € 3,5 εκ. το εξάμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 55%.

Η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας αντισταθμίστηκε από αρνητική επίδραση 19,3 εκατ. ευρώ στην αποτίμηση των βιολογικών αποθεμάτων στην εύλογη αξία, έναντι της 31.12.2013, λόγω της μειωμένης ανάπτυξης ψαριών κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών βάσει του βιολογικού τους κύκλου.

Επομένως τα καθαρά αποτελέσματα σε επίπεδο Ομίλου ήταν αρνητικά € (19,3) εκ. έναντι αρνητικών € (12,5) εκ. το εξάμηνο του 2013. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους που αντιστοιχούν στους μετόχους της μητρικής ήταν και αυτά αρνητικά € (19,5) εκ. έναντι αρνητικών €(11) εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η διοίκηση του ομίλου κρίνει πως οι προοπτικές του κλάδου της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας για το 2014 φαίνεται να είναι θετικές. Η πορεία των τιμών των ψαριών είναι ανοδική, σε αντίθεση με αυτή των πρώτων υλών που δείχνει να παρουσιάζει πτωτική τάση. Η οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις του Ομίλου, καθώς η πλειονότητα αυτών γίνεται παραδοσιακά στις χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων, λόγω της ισχυρής πελατειακής της βάσης και των εκτεταμένων δικτύων που διαθέτει.

Μπελλές: Σε διαδικασία συνεννόησης με τις τράπεζες

Με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου ο Αρ. Μπελλές δήλωσε: “Παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές συγκυρίες που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία και τον κλάδο μας, ο όμιλος ΝΗΡΕΑ συνέχισε να διευρύνει τη παρουσία του στις διεθνείς αγορές και να αυξάνει τη λειτουργική του κερδοφορία, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και μειώνοντας το λειτουργικό του κόστος. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες δραστηριότητες διεθνώς, μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα και να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται στην ελληνική οικονομία. Επομένως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση και για το υπόλοιπο 2014, όπου οι συνθήκες στην αγορά δείχνουν σαφώς βελτιωμένες.

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεννόησης με τις πιστώτριες τράπεζες με στόχο την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών και όλα δείχνουν πως σύντομα θα καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση”.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v