Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Στα 4,4 δισ. το «μαξιλάρι» για το stress test

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας εν όψει του stress test της ΕΚΤ, τονίζει η Πειραιώς. Έως 2,75 δισ. η ρευστότητα από ενδεχόμενη συμμετοχή στα TLTROs. Στα 250 εκατ. τα κεφαλαιακά κέρδη εφέτος.

Πειραιώς: Στα 4,4 δισ. το «μαξιλάρι» για το stress test

Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα του stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα β΄τριμήνου της τράπεζας.

Όπως υπογράμμισε, η μεθοδολογία είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η Πειραιώς συμμετέχει στη διαδικασία με κεφαλαιακό "μαξιλάρι" ύψους 4,4 δισ. ευρώ (μετά την ΑΜΚ) με βάση το βασικό σενάριο και 4,9 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης. 

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, σημείωσε ότι στην διαμόρφωση κερδών ύψους 164 εκατ. στο β΄τρίμηνο συνέβαλε και η αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 200 εκατ. ευρώ. 

Ο CEO της τράπεζας υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση που παρατηρείται στο μέτωπο της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέποντας αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Ένας ακόμη λόγος αισιοδοξίας για τη συνέχεια είναι η ευνοϊκή δυναμική στα καθαρά έσοδα από τόκους και το επιτοκιακό περιθώριο, με το κόστος καταθέσεων να μειώνεται εντυπωσιακά, στις 275 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, από επίπεδα άνω των 300 μονάδων βάσης, στις αρχές του έτους.  

Ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι η Πειραιώς αναμένεται να καταγράψει κεφαλαιακά κέρδη 250 εκατ. ευρώ εφέτος, με την αποεπένδυση από την ΕΥΔΑΠ, όπου κατείχε ποσοστό 10% να αποδίδει 56 εκατ. ευρώ, την πώληση ποσοστού 5% στην Aegean να αποδίδει 20 εκατ. (που θα εγγραφούν στο γ' τρίμηνο) και την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής να αποδίδει 90 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την συμμετοχή της Πειραιώς στις πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (γνωστές ως TLTROs), η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να συμμετάσχει, αντλώντας ρευστότητα ύψους 2,75 δισ. ευρώ. 

Αναφορικά με την απορρόφηση της Γενικής, υπογράμμισε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του γ' τριμήνου. 

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v