Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sephora Greece: Κόλλησε με τις... ζημιές η αλυσίδα καλλυντικών

Σταθεροποίηση τζίρου εμφάνισε η ελληνική θυγατρική του διεθνούς δικτύου Sephora αλλά συνεχίζει να παράγει ζημιογόνο αποτέλεσμα και να εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια. Δέσμευση από τον μητρικό όμιλο LVMH για οικονομική στήριξη.

Sephora Greece: Κόλλησε με τις... ζημιές η αλυσίδα καλλυντικών

Με ισχυρά πλήγματα από την πολύχρονη κρίση συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην άλλοτε δυναμικά αναπτυσσόμενη και «αναδυόμενη» εγχώρια αγορά καλλυντικών η αλυσίδα Sephora, η οποία ελέγχεται πλέον πλήρως από τον γαλλικό όμιλο LVMH, και ο οποίος συνεχίζει να παράσχει την υποστήριξη του στο εγχώριο δίκτυο.

Το 2013 υπήρξε μια ακόμη οικονομική χρήση όπου το δίκτυο των 40 περίπου καταστημάτων Sephora κατέγραψε κάμψη πωλήσεων στα 40,6 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ περίπου το 2012. Αντίστοιχα τα ολικά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως διαμορφώθηκαν σε ζημιές της τάξης των 6,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 6,4 εκατ. ευρώ το 2012. Σε επίπεδο καθαρής, ωστόσο, κερδοφορίας η εταιρία εμφάνισε θετικό αποτέλεσμα κατά 2,7 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 6,7 εκατ. ευρώ το 2012) εξαιτίας της καταγραφής έκτακτων κερδών ύψους 8,3 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013.

Η εταιρία με την επωνυμία Sephora Greece -η οποία αποτελεί το δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα καλλυντικών σε μέγεθος δικτύου και μερίδια πανελλαδικά- εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές ύψους 70 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 24,5 εκατ. ευρώ.

Το θέμα επισημαίνεται και από τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές που υπογράφουν τον ισολογισμό χρήσης της εταιρίας, ωστόσο αναφέρεται ότι δεν διατυπώνεται επιφύλαξη εκ μέρους των ελεγκτών καθώς η εταιρία έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση των μετόχων (βλ. όμιλο LVMH) ότι θα λάβει την απαραίτητη οικονομική στήριξη για την απρόσκοπτη λειτουργία της, γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανή πρόθεση της πολυεθνικής να προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του 2012, ο όμιλος Μαρινόπουλου –που έως τότε διατηρούσε το 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας σε εταιρικό σχήμα joint venture με τον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο- αποφάσισε την παραχώρηση του ποσοστού του και την αποχώρηση του από τη λιανική καλλυντικών.

Το joint venture του ομίλου Μαρινόπουλου με τη Sephora, ξεκίνησε το 2001, βασισμένο στο υπάρχον δίκτυο των Beauty Centers, τα οποία σταδιακά μετατράπηκαν σε καταστήματα Sephora. Η συνεργασία των δύο μερών αφορούσε αφενός την ελληνική αγορά και αφετέρου τις γειτονικές αγορές της ΝΑ. Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία), από όπου η Μαρινόπουλος αποχώρησε επίσης πριν την τελική απεμπλοκή της στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v