Χρονιά ρεκόρ το 2014 για τη Μυτιληναίος

Αισιοδοξία για τη συνέχεια από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομώνυμου ομίλου. Οι τέσσερις παράγοντες που τόνωσαν τη μεταλλουργική δραστηριότητα. Στόχος να φτάσει ο δανεισμός σε μηδενικά επίπεδα. Τι λέει για «μικρή ΔΕΗ» και ΛΑΓΗΕ.

Χρονιά ρεκόρ το 2014 για τη Μυτιληναίος

«Το 2014 πολύ πιθανόν να είναι η καλύτερη μέχρι τώρα χρονιά μας και ελπίζω ότι ο ισολογισμός θα είναι εξαιρετικός και θα αποπνέει υγεία σε όλες τις γραμμές του», δήλωσε ο χθες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου Ομίλου, κατά την παρουσίαση της εισηγμένης σε μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μυτιληναίος στη φετινή επίδοση της μεταλλουργικής δραστηριότητας, η οποία ευνοείται σε πολύ σημαντικό βαθμό εξ' αιτίας τεσσάρων παραγόντων:

α) Της συνεχιζόμενης (και φέτος) μείωσης του λειτουργικού κόστους που έχει λάβει δραστικές διαστάσεις από το 2008, καθώς ενώ τότε ήταν η πρώτη υποψήφια μονάδα για κλείσιμο, σήμερα υπολογίζεται πως θα πρέπει πρώτα να κλείσει το 75% περίπου των μονάδων ανά τον κόσμο, πριν κλείσει η μονάδα της ελληνικής εταιρείας. «Αυτή τη στιγμή, συζητούμε για το πώς θα εκμεταλλευθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, το πλεονέκτημα του χαμηλού μας κόστους», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

β) Της έντονα ανοδικής πορείας που παρουσιάζουν το τελευταίο καιρό οι τιμές του μετάλλου στο LME (χρηματιστήριο του Λονδίνου), ανακάμπτοντας μετά τις ιστορικά χαμηλές τιμές του αλουμινίου σε αποπληθωρισμένο επίπεδο, που επικρατούσαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014

γ) Της διεύρυνσης της ψαλίδας (premium) μεταξύ του απλού μετάλλου και των μετάλλων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που πουλάει η εισηγμένη

δ) Της ανατίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ.
ΜΕΤΚΑ: Ισχυρά αποτελέσματα, αλλά...

Τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΜΕΤΚΑ ήταν ιδιαίτερα υψηλά και μάλιστα η εταιρεία διαθέτει υπερεπάρκεια μετρητών.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως «τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη για το πώς εξελίσσεται η χρονιά» σημειώνοντας την επανείσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά για τη διεκδίκηση έργων, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις αγορές του εξωτερικού, είτε λόγω των εξελίξεων σε διάφορα γεωγραφικά σημεία του κόσμου που λιγοστεύουν τα έργα, είτε γιατί μικρότερες εταιρείες έχουν μπει στην αγορά και διεκδικούν αυτά τα λιγότερα έργα.

Πάντως, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως η υπερεπάρκεια μετρητών της ΜΕΤΚΑ της δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση που εξελιχθούν δυσμενώς τα πράγματα στη διεθνή αγορά, να μην διεκδικήσει έργα με «χτυπημένες τιμές», αλλά να επενδύσει σε άλλους τομείς.

«Ψαλίδι» στο κόστος χρηματοδότησης

Μεγάλη έμφαση δίνει ο Όμιλος στη μείωση του κόστους χρηματοδότησής του, τόσο μέσα από τη μείωση του καθαρού δανεισμού, όσο και μέσα από τον περιορισμό των επιτοκίων. «Πρόθεσή μας δεν είναι μόνο να παράγουμε υψηλό EBITDA, αλλά παράλληλα να μειώσουμε και το κόστος μετά το EBITDA. Αυτό θα το δείτε από το 2014 και ακόμη περισσότερο από το 2015», υπονοώντας πως ο καθαρός δανεισμός θα είναι μειωμένος και πως κατά την τελευταία αναχρηματοδότηση πέτυχε καλύτερο επιτόκιο δανεισμού.

«Πρόθεσή μου είναι να φτάσω το δανεισμό στο μηδέν, εκτός αν υπάρξει μια πραγματικά καλή ευκαιρία με υψηλή αποδοτικότητα» δήλωσε με έμφαση ο κ. Μυτιληναίος.

Άλλες επισημάνσεις

Μεταξύ των απαντήσεων που δόθηκαν σε ερωτήσεις αναλυτών, σημειώνουμε τις παρακάτω:

• «Αν θα διεκδικήσουμε τη μικρή ΔΕΗ; Ο Όμιλος δεν πρόκειται να πάρει καμιά θέση σε οτιδήποτε βρίσκεται προς πώληση, αν προηγουμένως δεν διαπιστώσει πως η πρόθεση ιδιωτικοποίησης είναι οριστική και πως είναι γνωστοί οι όροι».

• Ο ΛΑΓΗΕ μετά το New Deal έχει βελτιώσει τη συχνότητα των πληρωμών του και πως μέχρι τα τέλος του έτους τα πράγματα φαίνεται πως θα ομαλοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v