Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανική: Σήμερα εκδικάζονται δύο αιτήσεις πτώχευσης

Αντιμέτωπη με δύο αιτήσεις πτώχευσης βρίσκεται σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διοίκηση της Μηχανικής. Σήμερα εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο και το σχέδιο εξυγίανσης της Μπάμπης Βωβός, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες.

Μηχανική: Σήμερα εκδικάζονται δύο αιτήσεις πτώχευσης

Σήμερα εκδικάζονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών δύο αιτήσεις πτώχευσης που αντιμετωπίζει ο όμιλος της τεχνικής εταιρείας Μηχανική. Αφορούν, κατά πληροφορίες, τη μητρική Μηχανική κατά της οποίας έχει στραφεί η εταιρεία Υιοί Γ. Ποσοτίδη καθώς και τη θυγατρική τεχνική εταιρεία Θόλος (απορροφήθηκε από τη Μηχανική) κατά της οποίας στρέφεται η Doka Hellas Καλουποτεχνική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται αντιμέτωπη με αιτήσεις πτώχευσης την τελευταία διετία, οπότε και οξύνθηκαν τα προβλήματα ρευστότητας.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Μηχανικής Πρόδρομος Εμφιετζόγλου προσπαθεί να προσεγγίσει τις τράπεζες ώστε να βρεθεί λύση εκτός της διαδικασίας του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στην ετήσια έκθεση για το 2013 αναφέρεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ομίλου στις 31 Μαΐου ανέρχονταν σε 322,9 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται, επίσης, πως «η διοίκηση του ομίλου έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση τόσο της μητρικής όσο και των θυγατρικών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω: α) της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων της μέχρι το ποσό των 160 εκατ. ευρώ, β) της παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης ικανού ποσού για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό δημόσιο, προμηθευτές και προσωπικό».

Η διοίκηση της εταιρείας υποστήριζε στον ετήσιο απολογισμό πως «οι συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με επιθυμία αμφοτέρων των μερών η ολοκλήρωση των σχετικών συζητήσεων και διαδικασιών να γίνει με την υπογραφή του κοινοπρακτικού δανείου το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα». Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο. Η διοίκηση «επιχειρεί δικαστικώς την ικανοποίηση σημαντικότατων χρηματικών απαιτήσεων και αξιώσεων κατά των φορέων του Δημοσίου καθώς και ιδιωτικών φορέων από συμβάσεις έργων που έχει κατασκευάσει ή έχει αποπερατώσει και οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 256 εκατ. ευρώ».

Εκδικάζεται σήμερα και το σχέδιο εξυγίανσης της Μπάμπης Βωβός

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί, όμως, και η εκδίκαση της αίτησης επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης που προωθεί η Μπάμπης Βωβός, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών. Οι μεγάλοι πιστωτές της εταιρείας συμφώνησαν στο σχέδιο εξυγίανσης που θα εξεταστεί καθώς σε περίπτωση πτώχευσης το κανόνι σε τράπεζες και προμηθευτές θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Με βάση το σχέδιο, εκτός από το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, το οποίο μεταβιβάζεται στους βασικούς πιστωτές, την Alpha και την Πειραιώς έναντι διαγραφής χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβαστούν στις τράπεζες η έκταση-φιλέτο στο Σούνιο, έναντι 10 εκατ. ευρώ, και το συγκρότημα κατοικιών στη Νέα Ερυθραία, έναντι 8,84 εκατ. ευρώ. Οι μεταβιβάσεις στις τράπεζες θα πρέπει να έχουν γίνει εντός εξαμήνου από την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v