Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: «Αγρίεψαν» οι Κινέζοι με το business plan Ανωμερίτη

Η παρουσίαση για έσοδα €80 εκατ. το 2018 από τη σύμβαση παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και ο εκνευρισμός των Κινέζων της Cosco. Περιορίζονται οι υποψήφιοι για το 67%. «Αγνοούνται» οι δύο από τους πέντε. Κλειδί η APM Terminals.

ΟΛΠ: «Αγρίεψαν» οι Κινέζοι με το business plan Ανωμερίτη

Με άγριες διαθέσεις εμφανίστηκαν περίπου 25(!) Κινέζοι στη χθεσινή παρουσίαση του ΟΛΠ, στο data room που "στεγάζεται" σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών, στο οποίο γίνονται οι παρουσιάσεις στους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά του 67% των μετοχών του οργανισμού. 

Αιτία του εκνευρισμού των στελεχών της Cosco ήταν οι προβλέψεις της διοίκησης του ΟΛΠ, στο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε προχθές από το Δ.Σ. του οργανισμού, περί εσόδων 80 εκατ. ευρώ το 2018 (από περίπου 34 δισ. το 2013) από τη σύμβαση παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων. Το σχέδιο στην ουσία προβλέπει πως οι ζημιογόνες δραστηριότητες του ΟΛΠ θα υποκατασταθούν από την τεράστια αύξηση των πληρωμών, με βάση την υπάρχουσα σύμβαση, από τους Κινέζους που εκμεταλλεύονται τμήμα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.

Οι υψηλές προβλέψεις μεταφράζονται και σε μεγαλύτερο τίμημα για το 67% και γι' αυτό υπήρξε εκνευρισμός, επισημαίνουν στελέχη που παρακολουθούν τον διαγωνισμό...

«Ποιος μίλησε για έσοδα 80 εκατ.;» αναρωτήθηκε χθες στέλεχος της Cosco, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. «Μα εσείς δεν προβλέπετε πως θα διακινείτε 4,5 εκατομμύρια TEUs αν προχωρήσει ο φιλικός διακανονισμός;» απάντησαν από τον ΟΛΠ. Η διακίνηση της συγκεκριμένης ποσότητας μεταφράζεται σε αντίστοιχα έσοδα για το 2018, επέμεναν τα στελέχη του ΟΛΠ, τα οποία ξεκαθάριζαν πως οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τον φιλικό διακανονισμό με την Cosco, η έγκριση του οποίου εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι Κινέζοι ζήτησαν, πάντως, και από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να... τραβήξει το αφτί του επικεφαλής του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη για τις συγκεκριμένες προβλέψεις. Ο κ. Ανωμερίτης δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στο σχέδιο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου και με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει τη γραμμή για διατήρηση του ΟΛΠ υπό δημόσιο έλεγχο με παραχώρηση δραστηριοτήτων μέσω μακροχρονίων συμβάσεων. 

Από τον προγραμματισμό πάντως των παρουσιάσεων στους υποψήφιους επενδυτές προκύπτει πως οι πέντε υποψήφιοι που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ πιθανώς θα περιοριστούν σε έναν, το πολύ δύο.

Πολλά θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα οπότε και έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση στην APM Terminals, του ομίλου Maersk, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμένων διεθνώς. Στο ΤΑΙΠΕΔ ελπίζουν πως θα εμφανιστούν περισσότερα από τα τρία στελέχη που έστειλαν στην Αθήνα οι Φιλιππινέζοι της International Container Terminals (ICT). Η παρουσίαση στην ICT έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Όσο για την Port America Group Holdings, που επίσης είχε περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού, οι Αμερικανοί αγνοούνται. Δε ζήτησαν καμία παρουσίαση και κανένα στοιχείο, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.

Ο πέμπτος υποψήφιος, η Utilico Emerging Markets (νεοζηλανδικών συμφερόντων), επίσης αγνοείται. Έτσι, στο λιμάνι περιμένουν την APM Terminals για να διαπιστώσουν αν οι προσφορές θα είναι δύο ή μία.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, είναι συνηθισμένοι στη μία προσφορά, καθώς οι περισσότεροι σημαντικοί διαγωνισμοί του ταμείου ολοκληρώθηκαν με έναν μόνο υποψήφιο αγοραστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v