Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαστράτος: 200 εκατ. για αγορά ελληνικών καπνών έως το 2015

Πάνω από το 50% της εγχώριας καπνοκαλλιέργειας μέχρι το 2015 θα αγοράσει ο Παπαστράτος, βάσει σχετικής συμφωνίας, δαπανώντας έως 200 εκατ. ευρώ. Η νέα επένδυση που μειώνει το κόστος παραγωγής καπνών έως και 40%.

Παπαστράτος: 200 εκατ. για αγορά ελληνικών καπνών έως το 2015

Ταιριάζει η τεχνολογία και η καινοτομία σε μια άκρως παραδοσιακή καλλιέργεια, όπως αυτή του καπνού; Απ' ό,τι φαίνεται όχι μόνο ταιριάζει, αλλά μάλλον κρίνεται και επιβεβλημένη προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής 40% στη συλλογή και αρχική επεξεργασία των καπνών ανατολικού τύπου (σ.σ. ποικιλίες καπνού Μπασμάς και Κατερίνη), αλλά και για να αυξηθεί η παραγωγή.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες από την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, τους καπνοκαλλιεργητές και από τους μεταποιητές πρώτου σταδίου.

Σύμφωνα με στελέχη από την Παπαστράτος, πρόκειται για μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζονται πιλοτικά στην Ελλάδα και αφορούν σε πιστοποιημένο σπόρο και στην εκμηχάνιση της συλλογής και αποξήρανσης του καπνού, μια παραγωγή που είναι εντάσεως εργασίας.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο είναι η μείωση του κόστους παραγωγής κι η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης, η οποία όπως εκτιμάται θα οδηγήσει σε άνοδο του εισοδήματος του παραγωγού, αλλά και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές για τα ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Τζούμο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μεταποίησης ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ, που ελέγχει το 40% της ελληνικής αγοράς φύλλων καπνού, «τα ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου μπορούν να δώσουν εισόδημα σε περιοχές όπου οι άλλες καλλιέργειες υστερούν».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας νεκρανάστασης της παραδοσιακής αυτής καλλιέργειας, που μετά την αποσύνδεση το 2006 από τις κοινοτικές επιδοτήσεις συρρικνώθηκε από 100.000 τόνους ετησίως στο 1/5 το 2009 πολλοί αγρότες, όπως ο Βασίλης Μενεκλής πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Μενοίκιο στην Προσοτσάνη Δράμας, επενδύουν και πάλι λόγω του ότι ο «Μπασμάς (σ.σ. ελληνική ποικιλία καπνού) δεν προδίδει ποτέ τον αγρότη από άποψη εισοδήματος».

Έτσι, παράλληλα, η Ομάδα Παραγωγών από την Προσοτσάνη δοκιμάζει πιλοτικά αυτό το πρόγραμμα εκμηχάνισης της συλλογής και αποξήρανσης του καπνού. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο μετρήσιμο αποτέλεσμα, γιατί το όλο project βρίσκεται στο αρχικό στάδιο αξιολόγησης.

Πάντως ο στόχος της επιστημονικής ομάδας που ασχολείται με το συγκεκριμένο project είναι μέσω της διασφάλισης της ποιότητας των καπνών ανατολικού τύπου που παράγονται στην Ελλάδα να μπει στην παραγωγή η συγκεκριμένη μηχανή η οποία μέσα σε 40 λεπτά μαζεύει όσα φύλλα καπνού θα μαζέψει ένας καπνεργάτης σε 8 ώρες.

Το τριετές σύμφωνο συνεργασίας της Παπαστράτος για αγορά ελληνικών καπνών 

Οι πρωτοβουλίες αυτές της Παπαστράτος εντάσσονται στη συνολική στρατηγική του ομίλου για στήριξη του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Βέβαια δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Αντιθέτως η Παπαστράτος, θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Philip Morris, έχει υπογράψει τριετές σύμφωνο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά καπνών ανατολικού τύπου.

Συγκεκριμένα, για την τριετία 2013-2015, η συμφωνία προβλέπει αύξηση 20% των ποσοτήτων των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου που θα αγοράσει η Philip Morris International σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Ειδικότερα, η καπνοβιομηχανία το διάστημα 2013-2015 σκοπεύει να απορροφήσει πάνω από το 50% της συνολικής ποσότητας καπνού ανατολικού τύπου που παράγεται στη χώρα, δαπανώντας για τον σκοπό αυτό περί τα 150-200 εκατ. ευρώ. Μόνο πέρυσι απορρόφησε πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής της συγκεκριμένης κατηγορίας καπνών.

Τα καπνά βασικό εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν

Ο κλάδος των καπνικών προϊόντων, πρωτογενούς παραγωγής και τελικού προϊόντος, είναι από τους βασικούς τομείς εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων. Μόνο πέρυσι οι εξαγωγές άγγιξαν τα 366 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα 60.000 οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των εργαζομένων στη μεταποίηση και την καπνοβιομηχανία καθώς και των λιανεμπόρων καπνικών προϊόντων (περίπτερα - ψιλικά), συνεχίζουν να ζουν από τον καπνό.

Ωστόσο μεγάλο εμπόδιο στον κλάδο εξακολουθούν να είναι τα παράνομα προϊόντα καπνού τα οποία «ελέγχουν» το 20% της εγχώριας κατανάλωσης (σ.σ. το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 4 δισ. τσιγάρα που καταναλώνονται ετησίως στη χώρα), την ώρα που από το 2009, οπότε ξεκίνησε και το μπαράζ αυξήσεων στους φόρους η νόμιμη κατανάλωση έχει μειωθεί 40%. Μόνο πέρυσι σημείωσε πτώση 10%, ενώ μείωση 9% καταγράφεται από τις αρχές του έτους.

Αυτή η υποχώρηση σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς συνδέεται με την υπερφορολόγηση, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, όχι όμως και για τα κρατικά ταμεία, στα οποία μπαίνουν περί τα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιάκωβο Καραργαρώτο, γενικό διευθυντή εταιρικών υποθέσεων της Παπαστράτος, «έχουμε χάσει το μέτρο στη φορολογία των καπνικών προϊόντων». «Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, ωστόσο χρειάζεται μέτρο. Να υπολογίζουμε τις συνέπειες από την υψηλή φορολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 8.000-9.000 σημεία έχουν κλείσει», σημειώνει ο ίδιος.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων, η Παπαστράτος ελέγχει μερίδιο πάνω από 40% το οποίο έχει αυξηθεί έστω και οριακά σε σχέση με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της, για τη φετινή χρήση, τα στελέχη προβλέπουν ότι θα καταγραφεί βελτίωση των οργανικών αποτελεσμάτων με βάση τη μέχρι στιγμής πορεία, ωστόσο ακόμη δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν εάν η φετινή χρονιά θα γυρίσει σε θετικό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v