Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για Finansbank»

Οι επαφές που οργάνωσαν στο Λονδίνο για τη Finansbank οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και BofA, οι πληροφορίες ότι προσελήφθησαν ως σύμβουλοι πώλησης και τι απαντά η Εθνική.

Εθνική: «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για Finansbank»

"Δεν έχει αποφασισθεί η διαδικασία, ο χρόνος και τα στάδια μείωσης της θέσης μας στη Finansbank". Αυτή είναι η απάντηση κύκλων της Εθνικής Τράπεζας στις πληροφορίες ότι προσέλαβε ως συμβούλους πώλησης για τη Finansbank τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America.

Σύμφωνα με πηγές από το Λονδίνο, στελέχη της Finansbank βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα για επαφές με επενδυτές, τις οποίες συντονίζουν οι τρεις προαναφερόμενες επενδυτικές τράπεζες.

Παρ' όλα αυτά η Εθνική δεν επιβεβαιώνει την πρόσληψή τους ως συμβούλους πώλησης. Η ΕΤΕ παραπέμπει στη γνωστή από το πλάνο αναδιάρθρωσης δέσμευσή της να μειώσει το ποσοστό της μέχρι και 40% στη Finansbank έως και το 2016 σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν αποφασισθεί η διαδικασία και ο χρόνος στον οποίο θα προχωρήσει αυτή η μείωση.

Ο όμιλος έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή του η μείωση του ποσοστού στην τουρκική θυγατρική να γίνει σε δύο στάδια, ενώ στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η διαδικασία να διενεργηθεί με αύξηση κεφαλαίου ή πώληση μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή ή με συνδυασμό αυτών των λύσεων.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου ή πώληση ποσοστού της Finansbank εκτιμάται ότι αφενός θα θωρακίσει αποτελεσματικότατα την Εθνική απέναντι στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης, αφετέρου θα εξασφαλίσει για την τουρκική θυγατρική τη δυνατότητα περαιτέρω ταχείας ανάπτυξης των εργασιών της.

Παρότι οι τουρκικές τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ίσο ή υψηλότερο του 8% η τοπική κεντρική τράπεζα απαγορεύει σε τράπεζες με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερο του 12% να ανοίγουν νέα υποκαταστήματα.

Bloomberg: Προσέλαβε συμβούλους για τη Finansbank

Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδωσε ότι η Εθνική Τράπεζα προσέλαβε ως συμβούλους τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Bank Of America, για την πώληση ποσοστού έως 40% της Finansbank. Σημείωσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφεραν δύο άτομα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τον προηγούμενο μήνα η αναπληρώτρια CEO της Εθνικής Τράπεζας, Π. Χατζησωτηρίου δήλωσε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση ποσοστού της Finansbank έως το τέλος του 2015, αναφέρει το Bloomberg. Η πώληση αυτού του ποσοστού θα μπορούσε να αποτιμηθεί στο 1,5 δισ. δολάρια, με βάση την τρέχουσα αξία της τουρκικής θυγατρικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v