Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: GdF και Qatar Petroleum αποκτούν μερίδιο σε θυγατρικές

Πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση των δύο εταιριών του ομίλου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ μετά την παρουσία των ξένων κολοσσών. Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές. «Ο.Κ.» από τη ΡΑΕ στις τροποποιήσεις των αδειών.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: GdF και Qatar Petroleum αποκτούν μερίδιο σε θυγατρικές

Στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ εισέρχονται η γαλλική Gaz de France Suez και η Qatar Petroleum International Gas & Power του Κατάρ.

Οι μετοχικές ανακατατάξεις στις εμπορικές ενεργειακές επιχειρήσεις του ομίλου ακολουθούν την είσοδο των δύο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ήρων, η οποία ελέγχει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου στη Βοιωτία.

Δείχνουν δε την πρόθεση για ευρύτερη και ενεργότερη εμπλοκή τους στη δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μετά βέβαια την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στις αρχές του 2015 (δημοπρασίες ΝΟΜΕ).

Συγκεκριμένα, με διαδοχικές αποφάσεις της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την τροποποίηση της άδειας προμήθειας της εταιρείας ΗΡΩΝ ΙΙ ισχύος 600 μεγαβάτ ως προς τη μετοχική της σύνθεση. Έτσι στη συγκεκριμένη εταιρεία, η ΤΕΡΝΑ, θα συμμετέχει με 25%, η Gaz de France Suez με 50% και η Qatar Petroleum International Gas & Power με 25%.

Αντιστοίχως στη δεύτερη εταιρεία του ομίλου, την Ήρων Θερμοηλεκτρική, η τροποποίηση της άδειας αφορά κατ' αρχάς την αύξηση της ισχύος από 128 σε 250 μεγαβάτ. Σε ό,τι αφορά τη μετοχική της σύνθεση, σε αυτήν εισέρχεται η Gaz de France Suez International Holdings με 50%, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κατέχει το υπόλοιπο 50%. Στην αρχική μετοχική της σύνθεση συμμετείχαν η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με 50% και η ΓΕΚ Α.Ε. με το υπόλοιπο 50%.

Οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην υψηλή και στη χαμηλή τάση κατέχουν πολύ μικρά ποσοστά στη συνολική αγορά προμήθειας, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές, καθώς το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν ευνοεί την άσκηση της δραστηριότητας της προμήθειας την οποία σχεδόν μονοπωλεί η ΔΕΗ (97% τον Αύγουστο).

Με βάση τα στοιχεία Αυγούστου του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) οι δύο εταιρείες του ομίλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, προμήθευαν ηλεκτρική ενέργεια στο 1% της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v