Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η ΕΑΒ μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης

Στη βαρύτητα που έχει η αμυντική βιομηχανία για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάγκη για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων αναφέρθηκε σε ομιλία του στο πλαίσιο του AFW’s Aviation Development Conference ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ.

Πώς η ΕΑΒ μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης

Τη σημασία ανάπτυξης εξειδικευμένων ανταγωνιστικών προϊόντων από τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και την πολυετή εμπειρία της ΕΑΒ σε τεχνολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Δημήτριος Παπακώστας σε ομιλία του με θέμα «Έρευνα & Ανάπτυξη Προϊόντων στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» στο πλαίσιο του Athens Flying Week Aviation Development Conference που πραγματοποιείται σήμερα.

Ο κ. Παπακώστας υπογράμμισε ότι η αμυντική βιομηχανία είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς χαρακτηρίζεται από οικονομικές και τεχνολογικές συνιστώσες καθοριστικές για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Μέσω μίας ανταγωνιστικής αμυντικής βιομηχανίας θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει την αυτονομία, την οικονομική δυνατότητα και την ικανότητα να συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη και την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί -με τις κατάλληλες συνεργασίες- να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη συγκεκριμένων καινοτόμων τεχνολογιών προϊόντων και συστημάτων αξιοποιώντας την τεχνολογική βάση που διαθέτει μέχρι σήμερα.

Αναφερόμενος στην ΕΑΒ ο κ. Παπακώστας υπογράμμισε ότι η εταιρεία έχει να επιδείξει πολυετή εμπειρία και αριστεία σε πλήθος τεχνολογιών προστιθέμενης αξίας, όπως:

* Συντήρηση μαχητικών αεροσκαφών και κινητήρων που διαθέτουν συστήματα τεχνολογιών αιχμής (αεροσκάφους και ηλεκτρονικών).

* Σχεδίαση, ανάπτυξη & κατασκευή τμημάτων μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων από μεταλλικά και σύνθετα υλικά.

* Συμμετοχή στη σχεδίαση και ανάπτυξη του νέου Ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου μαχητικού stealth αεροσκάφους NEURON.

* Ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και υποστήριξη ειδικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Εφαρμογή καινοτόμου σχεδίασης και τεχνολογιών υλικών σε πλήθος πρωτοτύπων αεροδιαστημικής με ιδιότητες stealth.

* Ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων και έξυπνων σύνθετων υλικών με αισθητήρες διάγνωσης.

* Παραγωγή δομών με σύνθετα υλικά & κατασκευαστικές μεθόδους με ενσωματωμένους αισθητήρες για παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας.

* Ανάπτυξη ενσωματωμένων συστημάτων (embedded systems) για τον τομέα ασφάλειας και ανάπτυξη λογισμικού και δικτύων διοίκησης & ελέγχου με έμφαση στην εφαρμογή στο πεδίο.

* Ανάπτυξη επικοινωνιών δικτύων ανθεκτικών σε καθυστερήσεις – διακοπές (Delay Tolerant Networks) για επικοινωνίες διαστήματος, τακτικά δίκτυα και εφαρμογές ασφαλείας.

Για να μπορέσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της εθνικής & ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι σημαντικό:

1. Να καθορισθούν με σαφήνεια οι ικανότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο γενικότερο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Σχεδιασμού και της προστασίας των συνόρων της Ευρώπης.

2. Οι Ελληνικοί Αμυντικοί Φορείς, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) και με τη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμβάλουν στην κατάρτιση σχεδίου ανάπτυξης δυνατοτήτων ώστε να προσδιοριστούν οι εγχώριες ικανότητες και δυνατότητες στους τομείς έρευνας & ανάπτυξης προϊόντων και να θεσπιστούν οι αναγκαίες προτεραιότητες.

3. Να τεθούν στρατηγικοί και επιχειρηματικοί στόχοι ανάπτυξης στις αμυντικές εταιρείες των ανωτέρω προϊόντων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να τύχουν της υποστήριξης του Υπουργείου Άμυνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v