Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Ψάχνει για εξαγορές σε 20 χώρες

Οι πέντε λόγοι αισιοδοξίας της διοίκησης της Τιτάν για τα μεγέθη και τις προοπτικές του ομίλου. Σε αναζήτηση ευκαιριών για εξαγορές στο εξωτερικό επιδίδεται η εταιρία. Τι αναμένει για Ελλάδα, ΗΠΑ, Βαλκάνια και Αίγυπτο.

Τιτάν: Ψάχνει για εξαγορές σε 20 χώρες

«Εξετάζουμε γύρω στις είκοσι χώρες, διάσπαρτες γεωγραφικά ανά τον κόσμο, προκειμένου να βρούμε πιθανές ευκαιρίες εξαγορών, αλλά δεν νιώθουμε κάποια χρονική πίεση για να επεκταθούμε. Αν διαπιστώσουμε πως κάτι προσφέρεται ακριβά, δεν θα το αγοράσουμε, απλώς και μόνο για λόγους πρόσκαιρου εντυπωσιασμού» δήλωσε ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της ΤΙΤΑΝ Τάκης Κανελλόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εισόδου στον κλάδο διάφορα private equities, εξέλιξη που ενδεχομένως να αυξήσει τα τιμήματα. Όμως το καλό για μας είναι πως λόγω του μεγέθους μας, μπορούμε να μπούμε σε μια χώρα, εξαγοράζοντας μια σχετικά μικρή μονάδα που διαφεύγει από τα ραντάρ των private equities», συμπλήρωσε ο κ. Κανελλόπουλος.

Συνολικότερα, η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ βλέπει θετικές μεσομακροπρόθεσμες εξελίξεις στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Και αυτό, σε συνδυασμό με την πολύ καλή υπάρχουσα ρευστότητα και με την αυξημένη παραγωγικότητα που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, αφήνει σκέψεις για την εκμετάλλευση νέων ευκαιριών.

Την περίοδο 2008-2013 ο όμιλος ΤΙΤΑΝ μπορεί να υποχρεώθηκε σε χαμηλότερες οικονομικές επιδόσεις λόγω της κρίσης, ωστόσο αύξησε την παραγωγική του δυναμικότητα κατά 19%, περιόρισε τον καθαρό του δανεισμό κατά 52% (στα 539 εκατ. ευρώ, ή στο 35% των ιδίων κεφαλαίων, ενώ στις 30/6/2014 το σχετικό ποσό συρρικνώθηκε περαιτέρω στα 490 εκατ. ευρώ) και μείωσε το σταθερό του κόστος κατά 23%. Επιπρόσθετα, αναχρηματοδότησε τον δανεισμό του (με αποτέλεσμα η επόμενη ανάγκη να αναμένεται το 2017), διαθέτοντας επιπλέον αχρησιμοποίητες πιστωτικές γραμμές από τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω προοπτικές, τα στελέχη της εισηγμένης (Τάκης Κανελλόπουλος και Αφροδίτη Σύλλα) εμφανίστηκαν αισιόδοξα, εστιάζοντας βέβαια σε προβλέψεις αναλυτών του κλάδου, καθώς η εταιρεία δεν προβαίνει σε προβλέψεις αποτελεσμάτων (guidance). Έτσι λοιπόν:

Πρώτον, μετά την άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 4% και επίτευξη κερδοφορίας 2,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, ανάλογες τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το δεύτερο μισό του έτους, τουλάχιστον στις τρεις (Ελλάδα, ΗΠΑ, Βαλκάνια) από τις τέσσερις γεωγραφικές ενότητες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Αντίθετα, πηγή αβεβαιότητας αποτελεί η αγορά της Αιγύπτου.

Δεύτερον, η αμερικανική αγορά τσιμέντου είδε τα χαμηλά της το 2011 και από τότε ανακάμπτει σημαντικά. Με βάση τις προβλέψεις των Αμερικανών παραγωγών (PCA), μέχρι το 2019 αναμένεται 7,4% μέση ετήσια τόνωση της ζήτησης στη χώρα και αντίστοιχο νούμερο 9,8% για τις πολιτείες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Τρίτον, η δραστηριότητα στα Βαλκάνια παραδοσιακά είναι κερδοφόρα και εμφανίζει άνοδο μετά από πολύ κακή περίοδο, κυρίως σε επίπεδο τιμών και λιγότερο στον όγκο.

Τέταρτον, η ζήτηση στην Ελλάδα ξεκίνησε από φέτος να σημειώνει περιορισμένη άνοδο -βασισμένη στα έργα υποδομής και όχι στις κατοικίες- και φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ο βασικός λόγος της προσδοκώμενης βελτίωσης είναι τα ιδιαίτερα χαμηλά τρέχοντα επίπεδα πωλήσεων, τα οποία έχουν φτάσει τα αντίστοιχα της δεκαετίας του 1960, περίοδος όμως όπου τόσο ο πληθυσμός της χώρας, όσο και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν σαφώς χαμηλότερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τα περίπου 7 εκατ. τόνους της παραγωγικής δυναμικότητας της ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα, μόνο γύρω στο 1 εκατομμύριο κατευθύνεται στην Ελλάδα, ενώ φέτος ο όμιλος αναμένεται να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών, διαθέτοντας στις αγορές του εξωτερικού (κυρίως ΗΠΑ, Αλγερία) περίπου 3-3,5 εκατ. τόνους.

Πέμπτον, η δραστηριότητα στην Αίγυπτο έχει πληγεί φέτος από τις μεγάλες ελλείψεις φυσικού αερίου στη χώρα, με αποτέλεσμα -και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση δεν έχει μειωθεί- η παραγωγή των εγχώριων τσιμεντοβιομηχανιών να υποχωρήσει σημαντικά. Η απάντηση της ΤΙΤΑΝ στο πρόβλημα είναι η αναμενόμενη λειτουργία έως το τέλος του έτους ενός πρώτου μύλου άλεσης προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούνται και εναλλακτικές πηγές καυσίμων (άνθρακας, petcock) και ενός δεύτερου κάπου στα μέσα του 2015.

Γενικότερα, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου δεν προβλέπει μείωση της ζήτησης στην Αίγυπτο (σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό, ταχεία αύξηση πληθυσμού, σταδιακή αποκατάσταση σταθερότητας) και εκτιμά ότι από την αρχή του 2015 θα αρχίσει να περιορίζεται δραστικά και σταδιακά το πρόβλημα της έλλειψης φυσικού αερίου.


Έκτον, τα αποτελέσματα του ομίλου ευνοούνται σε περίπτωση υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v