Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θωμόπουλος: Αισιόδοξη η Τρ. Πειραιώς για τα stress tests

"Μαξιλάρι" 6-7 δισ. ευρώ υπολογίζει ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, εκτιμώντας πως το ποσό αυτό είναι αρκετό για την απορρόφηση του όποιου αποτελέσματος του AQR. Βλέπει σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θωμόπουλος: Αισιόδοξη η Τρ. Πειραιώς για τα stress tests

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της εξέτασης των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

Τα αποτελέσματα του AQR -που καθορίζει το πόσο καλά μπορούν οι τράπεζες να χειριστούν μελλοντικά σοκ στην αγορά- αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου.

«Κανένα τραπεζικό σύστημα δεν έχει υποβληθεί σε τόσο ενδελεχή έλεγχο όσο οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά τεστ», σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος, στη συνέντευξή του στο CNBC. «Υπολογίζω ότι συνολικά τα 'μαξιλάρια' είναι γύρω στα 6 ή 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για την απορρόφηση του όποιου αποτελέσματος από το επερχόμενο AQR».

Μόλις τελειώσει το AQR, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ξαναεπικεντρωθούν στην ανάκαμψη της χώρας, συμπλήρωσε ο CEO της Πειραιώς.

«Ελπίζω ότι θα διαλύσει τις όποιες ανησυχίες αναφορικά με τα κεφάλαια και την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών», σημείωσε. «Αυτό βεβαίως θα μας επιτρέψει να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία και να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε την ανάκαμψη στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Θωμόπουλος είπε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -που διαμορφώνονται στο 38,5% για την Τράπεζα Πειραιώς- «έχουν μειωθεί πολύ κατά τη διάρκεια του περασμένου ενάμιση χρόνου».

«Πλέον υπάρχει σταθεροποίηση και σύντομα θα δούμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να 'επιστρέφουν στη ζωή' αντί να εμφανίζουν περαιτέρω καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το CNBC, έναν χρόνο πριν, ο κ. Θωμόπουλος, μιλώντας και πάλι στο δίκτυο, είχε πει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται και πως η κατάσταση είναι άσχημη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v