Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Άνοδος τζίρου και θετικό EBITDA στις κλωστές

Άνοδος τζίρου και ζημιών αλλά και θετικές ταμειακές ροές άνω των 3 εκατ. για τον όμιλο στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Τα σχέδια για τον κλάδο των ΑΠΕ και οι προοπτικές. Τι δηλώνει στο Euro2day.gr ο Ευ. Δοντάς.

Επίλεκτος: Άνοδος τζίρου και θετικό EBITDA στις κλωστές

Άνοδος κύκλου εργασιών από τα 40,24 στα 44,3 εκατ. ευρώ, θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές λίγο πάνω από τα τρία εκατ. ευρώ, περιορισμός των προ φόρων ζημιών από τα 2,5 στα 2,15 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των καθαρών ζημιών από τα 2,65 στα 4,6 εκατ. ευρώ, ήταν τα βασικότερα χαρακτηριστικά των ετήσιων αποτελεσμάτων της Επίλεκτος για τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2014.

Ειδικότερα:

• Στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, οι πωλήσεις βάμβακος αυξήθηκαν από το 1,3 στα 3,25 εκατ. και οι πωλήσεις νήματος από τα 25,7 στα 26,8 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται στις αυξημένες ποσότητες που διατέθηκαν στους πελάτες του Ομίλου. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα εμφάνισε θετικό EBITDA, ελαφρά αρνητικό EBIT (-207 χιλ.) και ζημίες προ φόρων 2,15 εκατ. (έναντι ζημιών 2,5 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση) κυρίως εξ' αιτίας των χρηματοοικονομικών δαπανών.

• Κατά την εξεταζόμενη χρήση προστέθηκε για πρώτη φορά η δραστηριότητα του εμπορίου βιοκαυσίμων, η απέφερε έσοδα 2,56 εκατ. ευρώ.

• Στον τομέα της πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, τα έσοδα της εισηγμένης υποχώρησαν από τα 6,4 στα 4,26 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων αποτελέσματα επιδεινώθηκαν από το +1,42 εκατ. στα -37 χιλ. ευρώ λόγω των μειωμένων φετινών τιμολογίων, αλλά και της έκτακτης δαπάνης ύψους 1,11 εκατ. ευρώ που προήλθε από την αναδρομική μείωση των περυσινών τιμολογίων στις εταιρείες ΑΠΕ.

• Τέλος, λόγω της αύξησης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26%, τα τελικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν (εκτάκτως) αρνητικά λόγω της εγγραφής αυξημένης αναβαλλόμενης φορολογίας.

Συγκεντρωτικά δηλαδή, η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα βελτίωσε την εικόνα της, πλην όμως οι καθαρές ζημίες ύψους 4,6 εκατ. οφείλονται κυρίως: α) Στην επιβολή αναβαλλόμενης φορολογίας 2,45 εκατ. ευρώ β) Στη μείωση των τιμολογίων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γ) Στις χρηματοοικονομικές δαπάνες ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Σχέδια-προοπτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Επίλεκτος: «Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στο παραδοσιακό κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Η πρώτη μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου η οποία άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010 ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2011. Από τον Μάρτιο του 2011 μετά την επιτυχή διασύνδεση στο δίκτυο της ∆.Ε.Η ο Όμιλος παράγει ηλεκτρική ενέργεια και οι αποδόσεις ξεπερνούν τις αναμενόμενες. Η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα εξασφαλίζει στον όμιλο στα επόμενα χρόνια επαρκή κεφάλαια για επέκταση των δραστηριοτήτων του και ανάπτυξη αυτών.

Ήδη από την τρέχουσα περίοδο ο Όμιλος άρχισε να δραστηριοποιείται και στην εμπορία βιοκαυσίμων (βιοντίζελ). Το βιοντίζελ είναι ένα εναλλακτικό καύσιμο του ορυκτού ντίζελ κίνησης που παράγεται από φυτικά έλαια, συνήθως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο ή ηλιέλαιο. ∆εν περιέχει καθόλου ορυκτέλαιο, είναι µη τοξικό και βιοδιασπώμενο. Η θυγατρική του ομίλου «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» συμμετείχε το 2013 στην κατανομή βιοντίζελ, µε βάση το ν.3054/2002 (ΦΕΚ 230 Α), όπως ισχύει - τροποποιήθηκε από το ν.3423/2005 (ΦΕΚ 304). Οι εταιρείες πετρελαιοειδών (βασικοί πελάτες της διάθεσης βιοντίζελ) είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να αναμιγνύουν στο ορυκτό μείγμα ποσοστό βιοντίζελ. Η δραστηριότητα αυτή αναμένεται να βοηθήσει συμπληρωματικά τα αποτελέσματα του ομίλου.

Η διοίκηση προσανατολίζεται σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς εκτιμά, ότι ο ενεργειακός κλάδος στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, είναι πολλά υποσχόμενος.

Έχει ολοκληρωθεί το στάδιο των συμβατικών αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση σταθμού βιοαερίου 5,252 MW στη θέση Βαμβακού του ∆ήµου Φαρσάλων, Νομού Λάρισας και βρίσκονται στα τελικά στάδια διαπραγμάτευσης η χρηματοδότηση του έργου και η υπογραφή σύμβασης µε τον ανάδοχο κατασκευής αυτού. Η διοίκηση εκτιμά ότι οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν πριν το Δεκέμβριο του 2014.

Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας αναμένεται και περαιτέρω βελτίωση του κόστους. Υλοποιήθηκε η ενοικίαση εκκοκκιστηρίου βάμβακος στην περιοχή των Τρικάλων Θεσσαλίας για την απόκτηση περισσοτέρων ποσοτήτων συσπόρου βάμβακος για την παραγωγή πρώτης ύλης (εκκοκκισμένο βαμβάκι) που θα βοηθήσει αφενός στην παραγωγή ανταγωνιστικών τελικών προϊόντων και αφετέρου στην ενίσχυση της κερδοφορίας. Η αναδιάρθρωση των οργανωτικών και λειτουργικών δομών της εταιρείας, έχει ολοκληρωθεί. Βασικός στόχος της διοίκησης παραμένει η άμεση αντιστροφή των αρνητικών αποτελεσμάτων (ζημιές) που εμφανίζει κατά τα τελευταία έτη.

Η εταιρεία συνεχίζει να έχει εξαγωγικό της προσανατολισμό, εξασφαλίζοντας πελάτες φερέγγυους σε πάνω από 30 χώρες ανά τον κόσμο».

Οι επιδράσεις από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος θα αρχίσουν να απεικονίζονται στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Δηλώσεις Ε. Δοντά

Σε δήλωσή του στο Euro2day.gr, ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Ευριπίδης Δοντάς σημειώνει:

«Μέσα σε μια τόσο δυσχερή συγκυρία και παρά την κρίση που πλήττει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, η Επίλεκτος κατάφερε να βελτιώσει την παραγωγικότητά της και την αποδοτικότητά της, εξυπηρετώντας με συνέπεια και συνέχεια το διεθνές πελατολόγιό της, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας θέσεις εργασίας και πληρώνοντας χωρίς καθυστέρηση φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Και όλα αυτά μέσα από χρήματα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό, καθώς το 80% των πωλήσεών μας κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού».

Πάγια είναι τα αιτήματα των παραγόντων του κλάδου για δραστική πτώση στο κόστος του ρεύματος (πολύ υψηλότερο από αυτό των ανταγωνιστικών χωρών) και για περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους από το σημερινό 49%, κάτω από το 26% που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v