Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές ξένων ομίλων για το μονοπώλιο

Το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών που έχει ο ΟΠΑΠ συμβάλλει στον περιορισμό του παράνομου στοιχηματισμού σύμφωνα με το ΣτΕ. Απέρριψε προσφυγές διεθνών ομίλων που ζητούσαν άδεια λειτουργίας δικτύου πρακτορείων στην Ελλάδα.

ΟΠΑΠ: Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές ξένων ομίλων για το μονοπώλιο

Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ περιορίζει τον παράνομο στοιχηματισμό απεφάνθη η Ολομελεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία απέρριψε προσφυγές διεθνών ομίλων τυχερών παιχνιδιών που την τριετία 2004-2007 ζητούσαν να τους δοθεί από τις ελληνικές αρχές αδεια παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων. Οι εταιρείες υποστήριζαν ότι η τότε ισχύουσα ελληνική νομθεσία που έδινε αποκλειστικό δίκαιωμα στον ΟΠΑΠ ήταν αντίθεση στην Συνθήκη της Ε.Ε για την ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέστειλε το 2010 προδικαστικά ερωτηματα στο ευρωπαικό δικαστήριο το οποίο εκρινε οτι το ζήτημα ή μή της συμβατότητας του μονοπωλίου θα πρέπει να κριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Κατόπιν αυτού η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου εκρινε οτι το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο ( Ν. 4002/2011 , 4038/2012 και 4141/2013 ) με το οποίο διατηρείται το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ είναι συμβατό με τις επιταγές της ΕΕ.

Μεταξύ αλλων οι συμβουλοι επικρατείας εκριναν οτι "η ελληνική νομοθεσία διατηρώντας υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων αποσκοπεί προέχοντος στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο". Παράλληλα επισημαίνει την ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου του συνόλου των τυχερών παιγνίων σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v