Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκάρουν τα «φέσια» που συσσωρεύει η ΔΕΗ

Τεράστιες οφειλές έχουν συσσωρευτεί από τους καταναλωτές. Περίπου 950 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε οφειλές από τα νοικοκυριά. Οι παρενέργειες στο σύστημα ενέργειας.

Σοκάρουν τα «φέσια» που συσσωρεύει η ΔΕΗ

Σοκάρουν τα στοιχεία από τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τρέχουν με ρυθμό αύξησης 30% και πλέον ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ. 

Πάνω από το 50% του ποσού αυτού, ή περί τα 950 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί σε οφειλές νοικοκυριών. Τα 430 εκατ. ευρώ προκύπτουν από χρέη χρηστών υψηλής τάσης και 180 εκατ. από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα φέσια προς την Επιχείρηση θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ φέτος, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τη ΔΕΗ. Παράλληλα, προκαλούν προβλήματα σε όλο το σύστημα, δεδομένου ότι η Επιχείρηση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες προς τον ΑΔΜΙΕ και τον ΛΑΓΗΕ, και αυτό μεταφράζεται σε προβλήματα ρευστότητας ευρύτερα στην αγορά.

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων, όπως έγραψε το Euro2day.gr η Επιχείρηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες εξειδικευμένων δικηγορικών γραφείων. Η ΔΕΗ θα εφαρμόσει δοκιμαστικά τη μέθοδο αυτή, ώστε να αυξήσει τη ρευστότητά της μέσω της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων.

Σκοπεύει να προσλάβει μετά από διαγωνισμό 5-10 νομικά γραφεία που έχουν αποδεδειγμένη πείρα στην εξωδικαστική και στη δικαστική διεκδίκηση απαιτήσεων. Στα γραφεία αυτά θα ανατεθεί η διεκπεραίωση 10.000-20.000 υποθέσεων οφειλών μέσης αξίας 10.000 ευρώ ανά υπόθεση. Σε πρώτη φάση η διαδικασία θα καλύψει τους οφειλέτες της Αττικής, ενώ ανάλογα με τα αποτελέσματα δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v