Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστική δικαίωση για Χαλυβουργία Ελλάδος στη μάχη με ΔΕΗ

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην απόφασή του καλεί τη ΔΕΗ να καταβάλει στη Χαλυβουργία Ελλάδος το ποσό των 4.412.018,86 εκατ. ευρώ, εντόκως, και να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα.

Δικαστική δικαίωση για Χαλυβουργία Ελλάδος στη μάχη με ΔΕΗ

Τη Χαλυβουργία Ελλάδος δικαιώνει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε αγωγή της εναντίον τη ΔΕΗ για τις αυξήσεις που επέβαλε η εταιρία στα τιμολόγια ηλεκτρικού το 2008.

Το δικαστήριο στην απόφασή του καλεί τη ΔEΗ να καταβάλει στη Χαλυβουργία Ελλάδος το ποσό των 4.412.018,86 εκατ. ευρώ, νομιμοτόκως και έως την ολοσχερή εξόφληση.

Παράλληλα, καταδικάζει τη ΔEΗ στην καταβολή μέρους των δικαστικών εξόδων της ενάγουσας, το ύψος του οποίου όρισε στο ποσό των 13.800 ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό στην απόφαση, η ΔΕΗ μονομερώς, αυθαιρέτως και παρανόμως, κατά παράβαση σχετικής υπουργικής απόφασης, επέβαλε στη Χαλυβουργία Ελλάδος από 1η/7/2008 το όριο της ανώτατης τιμής, επιβάλοντας αύξηση 10% επί των υφιστάμενων τιμολογίων.

Όπως αναφέρει, η ΔEΗ επέβαλε τις αυξήσεις στα τιμολόγια, παρότι γνώριζε την ανάγκη να προηγηθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο εταιριών για τον καθορισμό του τιμήματος. 

Επίσης, αναφέρεται στη απόφαση, η ΔEΗ γνώριζε ότι ο πελάτης της δεν διέθετε ουσιαστικά καμία άλλη ισοδύναμη λύση προμήθειας προϊόντων της, καθώς η ΔΕΗ διατηρεί υπερδεσπόζουσα θέση στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οιωνεί μονοπωλιακή, καθώς έχει μερίδιο που ξεπερνά το 98%, ενώ έχει δεσποζουσα θέση και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι δε η μοναδική εταιρία που έχει στην κατοχή της φθηνές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα, η δυνατότητα να στραφεί η Χαλυβουργία σε ανταγωνίστριες εταιρίες να είναι εντελώς θεωρητική και οι προσφερόμενες λύσεις να συνδέονται με σοβαρά μειονεκτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v