Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματικότητα: Συνταγή επιτυχίας η μετατροπή της ιδέας σε πράξη

Η σημασία της «γνώσης» για τη μείωση του ρίσκου και της δημιουργίας μιας βιώσιμης επιχείρησης. Το νέο εργαλείο Kick Athens και οι ευκαιρίες. Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει. Γράφει η Ρεβέκκα Πιτσίκα.

  • της Ρεβέκκας Πιτσίκα*
Επιχειρηματικότητα: Συνταγή επιτυχίας η μετατροπή της ιδέας σε πράξη

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει η οικονομική περίοδος που διανύουμε είναι η διαφορετική προσέγγιση του επαγγελματικού μας βίου. Ολοένα και περισσότεροι νέοι, αλλά και στελέχη με πολυετή πείρα, προσανατολίζονται πλέον σε λύσεις διαφορετικές.

Η επιχειρηματικότητα φαίνεται να είναι μία από τις λύσεις αυτές. Και παρά το γεγονός ότι συχνά η συζήτηση για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου περιστρέφεται γύρω από τη δυνατότητα χρηματοδότησής του, ουσιαστικά η επιτυχία του δεν εξαρτάται από αυτόν τον παράγοντα, αλλά κυρίως από το πόσο η ιδέα μπορεί να καλύψει ένα κενό στην αγορά κι από το πόσο ο επίδοξος επιχειρηματίας έχει τη γνώση να την υλοποιήσει και να τη μετατρέψει αποτελεσματικά σε πράξη.

Η απόκτηση της επιχειρηματικής γνώσης λοιπόν αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την επιτυχία κάθε σχετικού εγχειρήματος. Μέχρι τώρα κάποιος μπορούσε να την αποκτήσει είτε μέσα από προγράμματα mentoring, μέσω των οποίων άνθρωποι με πείρα προσπαθούσαν να μεταδώσουν γνώση και να καθοδηγήσουν τους «μαθητές» με τον δικό του τρόπο ο καθένας, είτε μέσα από μεταπτυχιακά προγράμματα επιχειρηματικότητας, συνήθως υψηλού κόστους, αλλά και μακράς διάρκειας.

Πλέον όμως, στη χώρα μας υπάρχει και μία ακόμα επιλογή, πολύ πιο στοχευμένη, χαμηλότερου κόστους και αυξημένης αποτελεσματικότητας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται το Kick Athens (www.kickathens.gr), που απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες, που θέλουν να υλοποιήσουν άμεσα την επιχειρηματική τους ιδέα.

Τι είναι όμως το Kick; Είναι ένα δομημένο και απόλυτα στοχευμένο πρόγραμμα εκμάθησης επιχειρηματικότητας, που αποτελείται από παρουσιάσεις, βιβλία, videos, workshops και ολοκληρώνεται μέσα σε 100 περίπου ώρες, κατά τη διάρκεια 6 εβδομάδων. Ξεκίνησε από το Seattle, από τον Michal Libes, έναν «κατά συρροήν» επιχειρηματία, και σύντομα εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα πόου παρουσιάζεται είναι η Ελλάδα, κι ακολουθεί η Ισπανία. Για να συμμετέχει κάποιος στο Kick είναι απαραίτητο να έχει μια συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα - ανεξάρτητα από τη φύση του αντικειμένου και τη μορφή της εταιρείας που θέλει να ιδρύσει - να γνωρίζει αγγλικά και Η/Υ και βέβαια να έχει τον χρόνο να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα workshops.

Μέσα από το Kick, η εκμάθηση της επιχειρηματικότητας είναι πλέον προσβάσιμη σε όλους - και μάλιστα με ένα σύστημα που αποδεδειγμένα έχει αποτελέσματα σε παγκόσμια εμβέλεια, σε αγορές και οικονομίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιχειρηματίες, είναι όμως αρκετοί αυτοί που μπορούν πραγματικά να το κάνουν, αρκεί να βρουν τη σωστή κατεύθυνση μέσα από την κατάλληλη γνώση.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι λύση ανάγκης - είναι επιλογή που έρχεται να καλύψει την ανάγκη της ανάπτυξης και της δημιουργίας, είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Είναι λοιπόν σημαντικό όποιος θέλει να επιχειρήσει να έχει την κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια, ώστε να μειώσει το ρίσκο της αποτυχίας και να αυξήσει τις πιθανότητες δημιουργίας μιας βιώσιμης εταιρείας που θα δημιουργήσει με τη σειρά της θέσεις εργασίας. Ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας υπάρχουν πολλές, σε κλάδους όπως η πρωτογενής παραγωγή, ο ποιοτικός τουρισμός, η τεχνολογία κι η ενέργεια.

Τώρα πλέον υπάρχει και το κατάλληλο εργαλείο που συμβάλλει στο να κάνει κάποιος άμεσα και αποτελεσματικά την ιδέα του πράξη!

*Η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι Kick Athens Initiator.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v