Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσή Βίζα: 436 άδειες διαμονής σε ξένους αγοραστές ακινήτων

Περί τα 67 εκατ. έχει εισπράξει το δημόσιο από τις 436 πενταετείς άδειες διαμονής που εξέδωσε για αγοραστές ακινήτων και τα μέλη της οικογένειάς τους, μέσω του προγράμματος της "Χρυσής Βίζας". Η κυβέρνηση θεωρεί πως το πρόγραμμα κινείται ικανοποιητικά και προχωρά σε βελτιώσεις.

Χρυσή Βίζα: 436 άδειες διαμονής σε ξένους αγοραστές ακινήτων

Επιτυχημένο υποστηρίζουν στην κυβέρνηση πως είναι το πρόγραμμα παραχώρησης πενταετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε νωρίτερα ο επικεφαλής του οργανισμού Enterprise Greece Στέφανος Ησαΐας, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είχαν παραχωρηθεί 436 άδειες διαμονής (σε αγοραστές και μέλη των οικογενειών τους), ενώ στην ουρά βρίσκονται άλλες 83. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως εντός 15νθημέρου θα κατατεθούν στη Βουλή ρυθμίσεις που βελτιώνουν περαιτέρω το πρόγραμμα το οποίο βαπτίσθηκε «Greece My Residence».

Ωστόσο το ποσό που εισπράχθηκε είναι περιορισμένο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν βάλει ψηλότερα τον πήχη για την παροχή πενταετούς άδειας. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν περί τα 67 εκατ. ευρώ, ποσό που δείχνει πως σημαντικός αριθμός αιτημάτων συνδέεται με υπηκόοους τρίτων χωρών που είχαν ήδη αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα και επωφελούνται από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Πάντως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος υποστήριξε πως ειδικά από τον Μάιο και μετά, 3 στις 4 άδειες αφορούν νέες αγορές ακινήτων. 

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ρώσοι με 185 άδειες, ακολουθούν οι Κινέζοι με 119 άδειες και οι Αιγύπτιοι με 33. Από συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε προκύπτει πως το πλέον επιτυχημένο (και παλαιότερο) πρόγραμμα «Χρυσής Βίζας» είναι αυτό της Πορτογαλίας το οποίο έχει προσελκύσει κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ με 1.441 άδειες. Αντίθετα σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει το αντίστοιχο ισπανικό πρόγραμμα με μόλις 285 άδειες διαμονής σε ξένους.

Όσο για τις αλλαγές, ο κ. Συρίγος είπε πως θα εφαρμοστούν μέχρι τέλος του χρόνου με βάση και τα αιτήματα φορέων της αγοράς ακινήτων, δικηγορικών γραφείων κ.λπ. Μεταξύ αυτών, θα δίνεται η δυνατότητα στον αγοραστή να έχει πρόσβαση στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία). Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα άδειας διαμονής στους ανιόντες των ιδιοκτητών π.χ. στους γονείς του αγοραστή και στην περίπτωση που παντρευτεί και στους γονείς της συζύγου του. Το πρόγραμμα δεν θα παρουσιάζεται ως πενταετής άδεια παραμονής, αλλά ως μόνιμη άδεια διαμονής αφού στην ουσία οι αγοραστές αποκτούν πενταετή άδεια που ανανεώνεται.

Με τις νέες ρυθμίσεις θα προσδιορίζεται με σαφήνεια η δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας διαμονής: Θα προβλέπεται πως αν εντός της πενταετίας μεταβιβαστεί το ακίνητο τότε ο νέος ιδιοκτήτης θα παίρνει την άδεια διαμονής, αλλά αφού την απωλέσει ο πωλητής.

Ήδη έχει ψηφιστεί ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται πιο εύκολα η ενοικίαση των ακινήτων από τους ξένους ιδιοκτήτες, ενώ αυξήθηκε από 18 σε 21 χρόνια η ηλικία των παιδιών που μπορούν να αποκτήσουν άδεια. Αλλά και μετά τα 21 τους χρόνια θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής (π.χ. αν σπουδάζουν κ.λπ.).

Στελέχη της αγοράς ακινήτων και εκπρόσωποι δικηγορικών γραφείων αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη καλύτερης λειτουργίας των ελληνικών προξενείων, αλλά και στη μεγάλη αδυναμία της χώρας μας στο επίπεδο της εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, πως δεν υπάρχουν ξενόγλωσσα τμήματα στα δημόσια πανεπιστήμια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v