Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακτωρ: Επενδύσεις 60 εκατ. στο λιγνιτωρυχείο της Βεύης

Εντός ενός μήνα αναμένεται η υπογραφή από την Άκτωρ της σύμβασης για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Πάνω από 150 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Δημοσίου από τα μισθώματα. Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει η εταιρία.

Ακτωρ: Επενδύσεις 60 εκατ. στο λιγνιτωρυχείο της Βεύης

Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης στην ΑΚΤΩΡ του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης, που βρίσκεται στο νομό Φλώρινας, υπέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, καλώντας ταυτόχρονα την εταιρία να προσέλθει για την υπογραφή της σύμβασης εντός 30 ημερών ώστε στη συνέχεια αυτή να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή ελπίζεται ότι θα αποτελέσει το τελευταίο βήμα για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και 15 χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις στον εφοδιασμό με καύσιμο της πλέον σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας.

Το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο μετά από διαγωνιστική διαδικασία παραχωρείται στη θυγατρική της εισηγμένης ΕΛΛΑΚΤΩΡ για μία δεκαπενταετία, με δυνατότητες παράτασης της παραχώρησης ανά πενταετία και έως τη συμπλήρωση 50 χρόνων.

Στις υποχρεώσεις του αναδόχου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

· Επενδύσεις ύψους 26,4 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας του περιβάλλοντος, παρακολούθησης της ρύπανσης κ.λπ.

· Επενδύσεις σε ερευνητικές εργασίες 6,1 εκατ. ευρώ.

· Επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό 28,33 εκατ. εντός της πρώτης πενταετίας.

· Η παραγωγή λιγνίτη σε κλιμακούμενες ποσότητες από 162.000 τόνους το πρώτο έτος και 862.000 τόνους το δεύτερο, έως 5.180.000 τόνους από το 13ο έτος και μετά.

· Η δημιουργία στο τέλος της πρώτης τριετίας 456 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 244 πλήρους απασχόλησης απευθείας στην εταιρία και οι 212 πλήρους απασχόλησης σε εργολάβους.

Το ύψος του μισθώματος θα προσδιορίζεται από μαθηματικό τύπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το ετήσιο ύψος παραγωγής σε τόνους, τη μέση θερμογόνο δύναμη του παραγόμενου λιγνίτη και τη μέση Οριακή Τιμή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, τα άμεσα καθαρά έσοδα από τα μισθώματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v