Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πλήρες σχέδιο του ΟΠΑΠ για τα VLTs

Σε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης των παιχνιδομηχανών (VLTs) προς τους πράκτορες προχώρησε στα τέλη της εβδομάδας η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Ποιο είναι το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, τι προβλέπεται για τα καταστήματα και για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνουν οι πράκτορες.

Το πλήρες σχέδιο του ΟΠΑΠ για τα VLTs

Λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο ανάπτυξης των VLTs περιλαμβάνει η πρόταση του ΟΠΑΠ προς τους πράκτορες για τη νέα δομή προμηθειών που δημοσιοποιήθηκε μάλιστα μέσω του δικτυακού τόπου του οργανισμού. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ ενδεικτικά είναι και τα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης των 16.500 παιχνιδομηχανών που θα ελέγχει άμεσα ο OΠΑΠ καθώς και των 18.500 που θα παραχωρηθούν σε τρίτους. 

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κύμα από 4.500 VLTs θα λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ οι τέσσερις προμηθευτές μηχανών (που κατά πληροφορίες επελέγησαν προ ημερών) πρόκειται να παραδώσουν το σύνολο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Όπως έχει εξηγήσει πολλές φορές ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ, η εγκατάσταση και λειτουργία των VLTs πρέπει να είναι ταχύτατη καθώς από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το πρώτο μηχάνημα αρχίζει να μετράει ανάποδα ο χρόνος για τη δεκαετή σύμβαση παραχώρησης. Ετσι, στον οργανισμό θα επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν και τα 16.500 VLTs μέχρι τον Ιούνιο / Ιούλιο του 2015. Τον Απρίλιο εκτιμάται πως θα λειτουργούν 7.000, τον Μάιο 12.500, τον Ιούνιο – Ιούλιο θα λειτουργούν στο σύνολό τους. 

Για τα υπόλοιπα 18.500 VLTs, οι παραχωρησιούχοι εκτιμάται πως θα επιλεγούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 και προβλέπεται πως θα έχουν εγκαταστήσει το σύνολο των μηχανημάτων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα συγκεκριμένα παιγνιομηχανήματα θα εγκαθίστανται σε αμιγείς χώρους και θα λειτουργήσουν από 4 – 10 παραχωρησιούχους, προς τους οποίους ο OΠΑΠ θα παραχωρεί, έναντι ανταλλάγματος, το δικαίωμα εγκατάστασης και εκμετάλλευσής τους. 

Οι πράκτορες του OΠΑΠ καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στα περίπου 650 Gaming Halls που θα δημιουργηθούν ανά την Ελλάδα. Σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πως άλλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα Gaming Halls. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει πως θα λειτουργήσουν 276 Gaming Halls στην Αττική, 154 στην Μακεδονία, Θράκη, 97 σε Στερεά Ελλάδα – Πελοπόννησο και Θεσσαλία, 63 σε Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο και Ιόνιους Νήσους καθώς και 56 σε Νησιά Αιγαίου και Κρήτη.

Ειδικά για τους πράκτορες, προβλέπεται πως σε κάθε κοινοπραξία θα μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι πέντε εξ’ αυτών. Υπενθυμίζεται πως με βάση το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο μπορούν να εγκατασταθούν μέχρι 3 VLTs ανά υφιστάμενο πρακτορείο του ΟΠΑΠ και μέχρι 25 VLTs ανά Gaming Hall. Το σύνολο της επένδυσης για κάθε Gaming Hall που εκτιμάται στα 69.000 έως 86.000 ευρώ θα καλυφθεί από τις κοινοπραξίες των πρακτόρων ενώ ο OΠΑΠ συμμετέχει στις δαπάνες που συνδέονται με την προμήθεια και την συντήρηση των μηχανημάτων.

Σημειώνεται πως επιπρόσθετα της αρχικής επένδυσης, οι ενδιαφερόμενοι πράκτορες θα πρέπει: να έχουν ικανό κεφάλαιο κίνησης να πληρώνουν νικητές (περίπου 5.000 ευρώ), να εκδώσουν εγγυητική επιστολή ύψους 10.000 ευρώ και να συμμετέχουν στην ασφάλιση των παιγνιομηχανημάτων και του εξοπλισμού που θα τους δοθεί από OΠΑΠ.

Οσο για το προφίλ των Gaming Halls, η διοίκηση του OΠΑΠ αναφέρει στην παρουσίαση πως η μέση επιφάνεια θα είναι μεταξύ 120 – 150 τετραγωνικά μέτρα. Η εξωτερική όψη θα είναι «εμφανής και ενιαία για όλο το δίκτυο», ενώ η «εμπιστευτικότητα του παίκτη εξασφαλίζεται από κατάλληλη εξωτερική κάλυψη της ορατότητας στο εσωτερικό του καταστήματος». Οι προτεινόμενες ώρες λειτουργίας είναι 9:00 π.μ. – 2:00 π.μ. (καθημερινές) και 9:00 π.μ. – 4:00 π.μ. τα σαββατοκύριακα και γιορτές (σύμφωνα με αναμενόμενο Κανονισμό ΕΕΕΠ). Τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα διάθεσης φαγητού, αναψυκτικών και χαμηλής περιεκτικότητας αλκοολούχων ποτών (μπύρα, κρασί). Ο πράκτορας του OΠΑΠ θα λαμβάνει ποσοστό επί του μικτού εσόδου με στόχο να αποσβέσει την επένδυση εντός τριών – πέντε ετών. 

Για όσους πράκτορες δεν έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν σε Gaming Halls o OΠΑΠ προτείνει να «τοποθετηθούν» σε αυτά μέσω ομολόγων αξίας μεταξύ 1.000 και 10.000 ευρώ. Ο Οργανισμός θα εκδώσει σε δυο φάσεις ομόλογα συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, μέσω της συμμετοχής στις συγκεκριμένες εκδόσεις οι πράκτορες μπορούν να εξασφαλίσουν διψήφιο ποσοστό ετήσιας απόδοσης (10% - 17%) με δεδομένο πως τα μικτά ημερήσια έσοδα (GGR) ανά VLT εκτιμώνται στα 50 έως 80 ευρώ. 

Κύκλοι της αγοράς αξιολογούν ως δελεαστική την πρόταση του ΟΠΑΠ προς τους πράκτορες για τα VLTs. Οπως επισημαίνουν, έχουν τη δυνατότητα είναι να συμμετάσχουν άμεσα μέσω κοινοπραξιών που θα λειτουργήσουν Gaming Halls, είτε να επενδύσουν έμμεσα, χωρίς ρίσκο και με εξαιρετική απόδοση, μέσω των ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v