Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζεστοί» οι πράκτορες για τις προτάσεις του ΟΠΑΠ στα VLTs

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βλέπουν τις προτάσεις του ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη του δικτύου VLTs (παιχνιδομηχανές) αρκετοί μεμονωμένοι πράκτορες του Οργανισμού, εν όψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΠΠΠ).

«Ζεστοί» οι πράκτορες για τις προτάσεις του ΟΠΑΠ στα VLTs

Σήμερα συζητείται η τελική πρόταση που έστειλε στις 29 Οκτωβρίου η διοίκηση του ΟΠΑΠ προς την ομοσπονδία για τη συνεργασία των δύο πλευρών στην ανάπτυξη των 16.500 VLTs που βρίσκονται υπό την άμεση διαχείρισή του.

Η πρόταση περιέχει τρεις δυνατότητες συμμετοχής των πρακτόρων στην επένδυση για τις παιχνιδομηχανές κι αρκετοί συνεργάτες του OΠΑΠ καλοβλέπουν την τρίτη εξ αυτών. Η συγκεκριμένη πρόταση επιτρέπει σε όσους πράκτορες δεν συμμετάσχουν άμεσα σε κατάστημα VLTs (Gaming Hall) να συμμετάσχουν έμμεσα μέσω επενδυτικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα, ο OΠΑΠ θα εκδώσει ομολογίες, δεκαετούς διάρκειας, συνδεδεμένες με την απόδοση των 16.500 παιχνιδομηχανών. Οι ομολογίες θα εκδοθούν σε δύο φάσεις (στα τέλη του 2014 και στα τέλη του 2015) και το συνολικό τους ύψος θα μπορεί να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ σε κάθε στάδιο. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών θα είναι στην ονομαστική τους αξία, ήτοι 1.000 ευρώ ανά ομολογία. Κάθε πράκτορας μπορεί να αποκτήσει μέχρι δέκα ομολογίες σε κάθε φάση, δηλαδή να επενδύσει μέχρι 20.000 ευρώ στα δύο στάδια. Σε περίπτωση υπερκάλυψης του προγράμματος, οι ομολογίες θα διατεθούν αναλογικά.

Κάθε ομολογία δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό της κάθε τρίμηνο να λαμβάνει τόκο ο οποίος θα συνδέεται με τη συνολική απόδοση των 16.500 παιγνιομηχανημάτων. Η απόδοση αυτή μπορεί να φτάσει και στο 20% ετησίως ανάλογα με το GGR των παιχνιδομηχανών.

Στην επιστολή του επικεφαλής του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ προς την ΠΟΕΠΠΠ, αναφέρεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους πράκτορες. Μεταξύ άλλων, ο κάθε πράκτορας έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην απόδοση των 16.500 VLTs και όχι σε ένα μόνο μέρος της κι εξασφαλίζεται συμμετοχή των πρακτόρων που δεν επιθυμούν ή δεν είναι σε θέση να επενδύσουν μεμονωμένα σε συγκεκριμένο Gaming Hall.

Επιπλέον θεωρείται πολύ χαμηλό το ελάχιστο ποσό εισόδου στην επένδυση (ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 1.000 ευρώ) με δυνατότητα μεγαλύτερου ποσού συμμετοχής έως τις €10.000 με σκοπό την ανώτερη απόδοση.

Υφιστάμενοι πράκτορες του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως τους παρέχεται μεγάλη ευελιξία με αυτήν την πρόταση αφού μπορούν να πάρουν πίσω το κεφάλαιό τους ανά πάσα στιγμή και χωρίς ρίσκο. Ακόμη, «υπάρχει ξεκάθαρος και διαφανής υπολογισμός της απόδοσης συνδεδεμένος με το GGR των παιγνιομηχανημάτων», ενώ το ποσοστό απόδοσης θεωρείται πολύ ελκυστικό σε σύγκριση με επενδυτικά προϊόντα της ελληνικής χρηματαγοράς, με ταυτόχρονη εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου.

Η συμμετοχή στο επενδυτικό προϊόν αφορά τους πράκτορες που δεν θα επιλέξουν τις δύο άλλες δυνατότητες συνεργασίας για την ανάπτυξη των VLTs. Με βάση την τελική πρόταση του OΠΑΠ, κάθε πράκτορας μπορεί να επενδύσει μεμονωμένα σε ένα Gaming Hall, γεγονός που επίσης επιθυμούν αρκετοί πράκτορες, ή μπορεί να συμμετάσχει σε Ένωση Προσώπων μέχρι 7 το πολύ ατόμων (κοινοπραξία) για την απόκτηση ενός Gaming Hall.

Η διοίκηση του OΠΑΠ έχει ξεκαθαρίσει πως «για λόγους διαφάνειας και ισότητας, στην αντιμετώπιση των πρακτόρων, θα προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση θα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής, σύμφωνα και με τις ως άνω προϋποθέσεις, σε πράκτορες για την απόκτηση ενός καταστήματος για κάθε αιτούντα. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις από υφιστάμενους πράκτορες δεν καλύψουν τις ανάγκες του αριθμού των καταστημάτων που έχει σχεδιάσει η OΠΑΠ Α.Ε. να λειτουργήσει ανά γεωγραφική περιοχή, η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα διαθέσει τα εναπομείναντα καταστήματα σε τρίτους.

Επίσης, η OΠΑΠ Α.Ε. προτίθεται να δραστηριοποιηθεί μέσω δικών της καταστημάτων για επιχειρηματικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς κατά τη διακριτική της ευχέρεια».

Κύκλοι της αγοράς τυχερών παιγνίων επισημαίνουν ότι η ΠΟΕΠΠΠ οφείλει να λάβει υπόψη της όλες τις φωνές των πρακτόρων και να μην προβεί μεμονωμένα σε νέες προτάσεις που θα σημαίνουν ταυτόχρονα καθυστερήσεις κάτι το οποίο δε θέλει κανείς αφού με την εισαγωγή των VLTs το κράτος θα έχει σημαντικά οφέλη για τα ταμεία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v