Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η δανέζικη κορόνα «υποκλίθηκε» στην ελληνική Fix

Πώς η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, με ένα μόλις brand, την μπίρα Fix, έγινε μήλον της έριδος για Έλληνες και διεθνείς παίκτες. Η συμφωνία συγχώνευσης με τη Μύθος και τα οφέλη για τις δύο πλευρές. Οι στόχοι στην πενταετία και η δέσμευση για επενδύσεις 50 εκατ.

Γιατί η δανέζικη κορόνα «υποκλίθηκε» στην ελληνική Fix

Όταν το 2008 ο Γιάννης Χήτος εισερχόταν στην αγορά της μπίρας αποκτώντας το 51% της εταιρείας των αδελφών Ηλία και Γιώργου Γκρέκη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι έξι χρόνια μετά η Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά case studies και μήλον της έριδος για εγχώριους και διεθνείς παίκτες.

Κι όμως, κόντρα στην κρίση, στην έλλειψη ρευστότητας και απέναντι σε έναν market leader, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία -η οποία κατηγορείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης- ο Γιάννης Χήτος και οι αδελφοί Γκρέκη κατέκτησαν σε χρόνο ρεκόρ περίοπτη θέση στην αγορά και παρουσία πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Το μερίδιο 13% που ελέγχει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, επί της ουσίας με ένα brand, αυτό της Fix, αποτέλεσε άλλωστε και το βασικό δέλεαρ για τον όμιλο Carlsberg να επιμείνει για να πείσει τους μετόχους της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας να ενδώσουν στην πρότασή του.

Όπερ και εγένετο. Χθες μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων το κυοφορούμενο deal κινδύνεψε να μη γίνει, ανακοινώθηκε πρώτα στην Κοπεγχάγη και λίγες ώρες αργότερα στην Αθήνα η συγχώνευση των δραστηριοτήτων της Μύθος Ζυθοποιία και της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας.

Στο νέο σχήμα που θα φέρει την επωνυμία Ολυμπιακή Ζυθοποιία ο όμιλος Carlsberg θα ελέγχει το 51% και οι μέτοχοι της παλιάς Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ήτοι οι κ. Γιάννης Χήτος και τα αδέλφια Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης, που αποφάσισαν να μεγαλώσουν την εταιρεία τους, μειώνοντας το ποσοστό τους, το 49%. Μέσω της κίνησης αυτής, μειώνοντας τη θέση τους στο δημιούργημά τους και συμπράττοντας με τον δανέζικο όμιλο, "αποκτά μεγαλύτερη αξία" η επένδυσή τους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Γιάννης Χήτος.

Και όχι μόνο αυτό. Η στρατηγική αυτή αποτελεί μια ασυνήθιστη πρακτική για την εγχώρια επιχειρηματική κουλτούρα, όπου ο ιδρυτής-επενδυτής επιλέγει να περιορίσει τη μετοχική του θέση για το μέλλον του δημιουργήματός του.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι από την αγορά οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μέτοχοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας οδηγήθηκαν σε αυτήν την κίνηση πιεζόμενοι από τον υψηλό δανεισμό και την κατάσταση στην αγορά η οποία συνεχίζει να καταγράφει απώλειες. Αυτό το διέψευσε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο κ. Γιάννης Χήτος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο δανεισμός της εταιρείας του που αγγίζει τα 27 εκατ. ευρώ είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων στις οποίες προχώρησε για την εδραίωση της παρουσίας της στην αγορά. Κι επανέλαβε ότι η συμφωνία με τον όμιλο Carlsberg διασφαλίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της Fix και τη δυναμική εξέλιξή της τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, πολλά αναμένεται ότι θα είναι τα οφέλη για τον δανέζικο όμιλο Carlsberg, ο οποίος από τη μια μέρα στην άλλη σχεδόν γίνεται με διαφορά ο δεύτερος παίκτης του κλάδου αφού διπλασιάζει το μερίδιό του και μπορεί να κοιτάζει από άλλη θέση πλέον τον όμιλο Heineken (Αθηναϊκή Ζυθοποιία).

Όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Μύθος Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, η συνένωση των δύο εταιρειών συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης του Carlsberg Group στην Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Το νέο σχήμα συνδυάζει την ισχυρή τεχνογνωσία, τη δύναμη, την αξιοπιστία, την οργάνωση, τις ισχυρές δομές, την οικονομική ευρωστία και την εξωστρέφεια του Carlsberg Group με την επιτυχημένη ελληνική επιχειρηματική σκέψη".

Σημειώνεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει 2 ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής σε Σίνδο και Ριτσώνα, δυναμικότητας 2,2 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως, 14 εμπορικά σήματα, εκ των οποίων τα 7 παράγονται στην Ελλάδα, δίκτυο 2.000 προμηθευτών, μερίδιο αγοράς 29%, πωλήσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ και θα απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους.

Για την επόμενη ημέρα, στόχος είναι σε βάθος πενταετίας το μερίδιο της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας να ανέλθει στο 32% - 33%, ενώ υπάρχει και option μετά την πενταετία η Carlsberg να αυξήσει το ποσοστό της υπό την προϋπόθεση ότι οι άλλοι μέτοχοι επιθυμούν να μειώσουν τη θέση τους. Εν τω μεταξύ στα άμεσα σχέδια της νέας εταιρείας είναι η υλοποίηση επενδύσεων 50 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης Χήτος απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών (51%) της εταιρείας Ελληνικές Μικροζυθοποιίες που είχε συσταθεί από τους αδελφούς Ηλία και Γιώργο Γκρέκη. Το 2009, οι συνεταίροι προχωρούν στην απορρόφηση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας που είχε ιδρύσει το 2000 ο Βασίλης Κουρτάκης, και αποκτούν έτσι όλα τα σήματα της μπίρας FIX και πετυχαίνουν την αναβίωση ενός από τα πλέον ιστορικά brands της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά το βαρύ όπλο των Δανών της Carlsberg είναι η μπίρα Μύθος που απέκτησαν ως προίκα όταν το 2008 απέκτησαν τη Scottish & Newcastle το μερίδιο της οποίας είναι σήμερα στο 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v