Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές «ανάσες» για Attica Συμμετοχών

Η μείωση στην τιμή του πετρελαίου και στα κόστη λειτουργίας της Attica αναμένεται να βελτιώσει την κερδοφορία της εταιρίας στο δ' τρίμηνο. Τα οφέλη από την αναδιάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου και τα έκτακτα κέρδη από την πώληση του Blue Star Ithaki.

Σημαντικές «ανάσες» για Attica Συμμετοχών

Σημαντική ανακούφιση θα λάβει η Attica Συμμετοχών από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της η οποία ολοκληρώθηκε στο γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Στις 6 Αυγούστου η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε με το σύνολο των πιστωτριών και οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 11,8 από 221,5 εκατ. ευρώ.

Μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές ήταν η επένδυση 75 εκατ. ευρώ από την Fortress. Το private equity κάλυψε πλήρως την έκδοση ομολογιακών δανείων πενταετούς διάρκειας συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ τα οποία φέρουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το ένα εξ αυτών είναι Μετατρέψιμο Ομολογιακό ύψους 50 εκατ. ευρώ και το δεύτερο, ύψους 25 εκατ, κοινό ομολογιακό.

Με την άντληση των παραπάνω κεφαλαίων η Attica εξόφλησε υποχρέωση 36 εκατ. ευρώ στο ναυπηγείο Daewoo. Παράλληλα μείωσε κατά 10 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια το συνολικό δανεισμό της.

Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 11,8 από 221,5 εκατ. ευρώ .

Ταυτόχρονα η μείωση στη τιμή του πετρελαίου αλλά και στα κόστη λειτουργίας και διάθεσης οδήγησε σε σημαντική αύξηση του περιθωρίου EBITDA με σταθερό το τζίρο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Η κατακόρυφη πτώση του πετρελαίου το τελευταίο δίμηνο υπόσχεται περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας στο δ' τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι η Attica θα γράψει στο τρέχον δ' τρίμηνο έκτακτο κέρδος περίπου 4 εκατ. ευρώ, κατ΄ εκτίμηση της διοίκησής της, από την πώληση του Blue Star Ιθάκη έναντι συνολικού τιμήματος 31,2 εκατ. , το οποίο καταβλήθηκε τοις μετρητοίς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v