Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: «Ξαναζεσταίνονται» τα σενάρια για πώληση του 10%

Καμία επίπτωση στη δυναμική του ΟΤΕ δεν θα έχει τυχόν πώληση του 10% που κατέχει το Δημόσιο στην Deutsche Telekom, δηλώνει ο επικεφαλής του ομίλου. Ουδέν νεότερον στο θέμα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης.

ΟΤΕ: «Ξαναζεσταίνονται» τα σενάρια για πώληση του 10%

Τη συζήτηση για τη διάθεση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ αναζωπύρωσε η αναφορά του επικεφαλής του ομίλου OΤΕ σε συνέδριο στη Βαρκελώνη ότι πιθανή πώληση δεν θα έχει επίπτωση στη δυναμική εταιρείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την πάγια πρακτική του έως τώρα απέφευγε οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του συγκεκριμένου θέματος περιοριζόμενος κάθε φορά που υπήρχε σχετική ερώτηση στο να δηλώνει αναρμόδιος, καθώς, όπως σημείωσε, είναι ένα θέμα που αφορά τους μετόχους.

Ωστόσο αυτήν τη φορά στο συνέδριο της Morgan Stanley για τις τηλεπικοινωνίες στη Βαρκελώνη δεν απέφυγε την ερώτηση. Φρόντισε μάλιστα να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές, ξεκαθαρίζοντας ότι πιθανή πώληση δεν θα έχει επίπτωση στη δυναμική της εταιρείας.

Ο επικεφαλής του OΤΕ ερωτηθείς για το ποσοστό 10% του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ σημείωσε ότι η Deutsche Telekom έχει το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η γερμανική εταιρεία, ως κύριος μέτοχος του OΤΕ με ποσοστό 40%, είναι ευχαριστημένη από την πορεία και το management του ομίλου OΤΕ.

Στα 480 εκατομμύρια η χρηματιστηριακή αξία του 10%

Η αναφορά αυτή ήταν από μόνη της αρκετή για να προκαλέσει συζήτηση, γύρω από την πιθανότητα η Deutsche Telekom να επιδιώξει την αγορά του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του OΤΕ που παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, το 6% βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο, ενώ και το υπόλοιπο 4% ανήκει στο ΙΚΑ.

Με τη χρηματιστηριακή αξία του OΤΕ στα 4,8 δισ. ευρώ, η αξία του 10% ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η αξία του ποσοστού που άμεσα κατέχει το Δημόσιο προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Διόλου άσχημα αν ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των προσπαθειών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αν και η σημερινή τιμή της μετοχής (γύρω στα 10%) είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα 13 ευρώ που είχε φτάσει πριν από μερικούς μήνες.

Αναφορές, με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που έκαναν λόγο για πρόταση εξαγοράς του 10%, την οποία φέρονταν να έχουν καταθέσει οι Γερμανοί, είχαν υπάρξει και στις αρχές του χρόνου. Μάλιστα τις συζητήσεις είχε τις πυροδοτήσει έτι περαιτέρω η συνάντηση του επικεφαλής της Deutsche Telekom, κ. Höttges με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τότε η D.T. είχε χαρακτηρίσει φήμες τα περί πρότασης εξαγοράς.

Πάντως γεγονός παραμένει ότι η γερμανική εταιρεία συχνά-πυκνά δηλώνει την ικανοποίησή της για τις επιδόσεις του ομίλου OΤΕ και η γκρίνια που είχε εκδηλωθεί τον πρώτο καιρό της συγκεκριμένης επένδυσης, έχει αντικατασταθεί από ευφορία.

Ουδέν νεότερον για τη σύμβαση

Την ίδια στιγμή, τίποτε νεότερο δεν υπάρχει στο ζήτημα της υπογραφής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μετά τη διάσταση απόψεων μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων που διαπιστώθηκε στην τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών δεν έχει οριστεί νέο ραντεβού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που συνεδρίασε την Πέμπτη, αποφάσισε τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συναντήσεις ενημέρωσης των εργαζομένων σε όλα τα μεγάλα κτίρια του ΟΤΕ, ενώ υφίσταται και πρόταση για «δυναμικές κινητοποιήσεις» στη συνέχεια.

Ψύχραιμες φωνές από την πλευρά των εργαζομένων επισημαίνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπογραφεί σύντομα η σύμβαση με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση, η οποία προτείνει την υπογραφή μιας σύμβασης που να κινείται στις γραμμές της προηγούμενης.

Ωστόσο αγκάθι αποτελεί κυρίως το ζήτημα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, για τους οποίους η διοίκηση προτείνει τη μετακίνησή τους από μία θυγατρική του ΟΤΕ σε άλλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v