Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Δύο «όχι» και ένα «ναι» στους πράκτορες για τα VLTs

Επιστολή - απάντηση στα αιτήματα που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η ομοσπονδία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ έστειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Καμίλ Ζίγκλερ. Επισημαίνει πως ο ΟΠΑΠ εμμένει στο σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου VLTs.

ΟΠΑΠ: Δύο «όχι» και ένα «ναι» στους πράκτορες για τα VLTs

Με διπλωματική, αλλά σκληρή γλώσσα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ απάντησε χθες στα αιτήματα της ομοσπονδίας των πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) για το μοντέλο ανάπτυξης του δικτύου VLTs, με βάση το ψήφισμα της πρόσφατης έκτακτης γενικής τους συνέλευσης.

Η απάντηση περιέχει δύο «όχι» και ένα «ναι», καθώς γίνεται εν μέρει δεκτό το αίτημα της ομοσπονδίας περί σύστασης διευρυμένων τοπικών κοινοπραξιών πρακτόρων για τη διαχείρισης ενός Gaming Hall «σε ειδικές περιπτώσεις».

Στην επιστολή που εστάλη χθες στην ΠΟΕΠΠΠ ο κ. Ζίγκλερ ξεκαθαρίζει πως «λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ελληνικής Δημοκρατίας, τους μετόχους, καθώς και τα συμφέροντα των πρακτόρων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να μην υιοθετήσουμε οποιαδήποτε πρόταση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο την επένδυσή μας όσο και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μας με τους πράκτορες, παρακάμπτοντας τις στρατηγικές επιχειρηματικές μας αποφάσεις».

Ο επικεφαλής του OΠΑΠ υποστηρίζει πως η αντιπρόταση της ομοσπονδίας «διαφοροποιείται θεμελιωδώς από την τελική πρόταση που σας υποβάλαμε στις 29 Οκτωβρίου». Γι’ αυτό το λόγο η διοίκηση του οργανισμού θεωρεί πως η πρότασή του «είτε δεν έγινε δεκτή, είτε δεν εξετάστηκε, είτε δεν αντιμετωπίσθηκε με τη δέουσα βαρύτητα, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα επωφελής για όλους τους πράκτορες».

Ειδικά για την πρόταση της ΠΟΕΠΠΠ ώστε να εγκατασταθούν μέχρι τρία VLTs στα υφιστάμενα πρακτορεία, ο Καμίλ Ζίγκλερ επισημαίνει πως το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως έχει ήδη εξηγηθεί στους πράκτορες, «δεν ικανοποιεί την ανάγκη λελογισμένης έκθεσης του κοινού στα τυχερά παιχνίδια, καθώς και την ανάγκη αποτελεσματικής εποπτείας των σημείων διάθεσης». Η διοίκηση του OΠΑΠ θεωρεί πως έχει τεκμηριώσει πως η δημιουργία αμιγών χώρων παιγνιομηχανημάτων (gaming halls) «είναι η πιο βιώσιμη λύση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης αγοράς τυχερών παιγνίων η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο επικεφαλής του OΠΑΠ θέτει και ζητήματα εποπτείας της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην περίπτωση που εγκατασταθούν VLTs στα υφιστάμενα πρακτορεία, αλλά και θέματα εικόνας καθώς σήμερα «αντιμετωπίζονται από το κοινό ως οικείοι χώροι κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας». Ειδικά για την εποπτεία, επισημαίνεται πως εξαιτίας των διαφορετικών ηλικιακών κριτηρίων συμμετοχών σε διαφορετικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα δημιουργηθεί σύγχυση «όχι μόνο ανάμεσα στους παίκτες, αλλά και στους ίδιους πράκτορες, προκαλώντας εξίσου τεράστια εμπόδια στον εποπτικό έλεγχο κάθε δραστηριότητας».

Ο κ. Ζίγκλερ απαντά και στο αίτημα της ομοσπονδίας για σύσταση μιας μεγάλης πανελλαδικής εταιρείας «ειδικού σκοπού» η οποία θα διαχειρίζεται 300 Gaming Halls ανά την Ελλάδα. Επισημαίνει πως «αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο λόγω οργανωτικής και λειτουργικής πολυπλοκότητας και ως εκ τούτου ενέχει σοβαρούς κινδύνους στην εκτέλεσή του. Επιπλέον, από πλευράς χρόνου είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν σοβαρές καθυστερήσεις, οι οποίες είναι δυνατό να εκτροχιάσουν το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και επιτάσσουν οι συμβατικές υποχρεώσεις της OΠΑΠ Α.Ε έναντι του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΠΑΠ υπενθυμίζει, μάλιστα, πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ελλάδα όπου τέτοιου είδους σχήματα απέτυχαν «και οι συμμετέχοντες σε αυτά έχασαν τα κεφάλαια που επένδυσαν».

Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, πως «η OΠΑΠ Α.Ε. σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο ούτε τις μεγάλες επενδύσεις που κάνει για το έργο αυτό, αλλά ούτε και την αξιοπιστία της, αφήνοντας τη διαχείριση ενός τόσο περίπλοκου και ευαίσθητου έργου όχι μόνο για την OΠΑΠ, αλλά και για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος, σε πειραματισμούς συλλογικών σχημάτων».

Η επιστολή Ζίγκλερ καταλήγει πως η εταιρεία «εμμένει σταθερά στις θέσεις της». Ταυτόχρονα, όμως, η διοίκηση του OΠΑΠ κάνει δεκτό, εν μέρει, ένα από τα τρία αιτήματα της ΠΟΕΠΠΠ για τη σύσταση διευρυμένων τοπικών κοινοπραξιών Gaming Halls. Ο κ. Ζίγκλερ επισημαίνει πως ο OΠΑΠ «δύναται σε ειδικές, επαρκώς αιτιολογημένες περιπτώσεις, να παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης ενός Gaming Hall σε τοπική κοινοπραξία αποτελούμενη από μέχρι 10 πράκτορες».

Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως παρά τη σκληρή στάση που φαίνεται πως ακολουθεί η ΠΟΕΠΠΠ, αρκετοί μεμονωμένοι πράκτορες βλέπουν με ενδιαφέρον τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο ΟΠΑΠ. Προς τους συγκεκριμένους πράκτορες φαίνεται πως απευθύνεται και «το καρότο» της διοίκησης η οποία έκανε δεκτό το αίτημα για διευρυμένες τοπικές κοινοπραξίες, έστω «σε ειδικές περιπτώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v