Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pharmathen: Στην ανάπτυξη νέων προιόντων τα κεφάλαια της ΕΤΕπ

Ώθηση στη έρευνα και ανάπτυξη νέων προιόντων και συνακόλουθα στις διεθνείς συνεργασίες με κολοσσούς όπως η Actavis δίνει το δάνειο από την ΕΤΕπ. Οι όροι της προνομιακής χρηματοδότησης και ο συμβολισμός της σύμβασης.

Pharmathen: Στην ανάπτυξη νέων προιόντων τα κεφάλαια της ΕΤΕπ

Δανειοδότηση με προνομιακούς όρους αλλά και ισχυρό συμβολισμό εξασφάλισε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Η σύμβαση που υπογράφηκε χθες στη Αθήνα αποτελεί την πρώτη δανειοδότηση της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του προγράμματος InnovFin –που υποστηρίζει επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία- και την πρώτη απευθείας χρηματοδότηση εταιρίας στην Ελλάδα χωρίς τη διαμεσολάβηση τοπικής τράπεζας εταίρου.

Αφορά σε δάνειο 25 εκατ.ευρώ (το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δοθεί μέσω του InnoFin), πενταετούς διάρκειας με προνομιακό επιτόκιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται πολύ κάτω του 4,5%,(χρέωση που η ελληνική επιχείρηση εκτιμά ότι θα μπορούσε να λάβει άμεσα και από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα).

Για τον κ.Βασίλη Κάτσο, πρόεδρο του ομίλου Pharmathen, ωστόσο η σημασία της δανειοδότησης συμπυκνώνεται στο ότι αυτή υποστηρίζει τη βασική στρατηγική της εταιρίας. «Συγκαταλεγόμαστε στις 50 σημαντικότερες εταιρίες έρευνας και ανάπτυξης στην Ε.Ε. Η χρηματοδότηση αυτή πιστοποιεί την αναγνώριση και την καθιέρωση μας στο διεθνή στίβο», ανάφερε στο Εuro2day.gr

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δανειοδότηση μια «εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση» του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας που προβλέπει δαπάνες 100 εκατ.ευρώ την προσεχή πενταετία. Συγκεκριμένα, θα ενισχύσει το βασικό έργο έρευνας και ανάπτυξης που αφορά σε καινοτόμα ενέσιμα προιόντα, τα οποία θα φέρουν τεχνολογία της Pharmathen και θα διαχειρίζεται ο αμερικανικός κολοσσός Actavis.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Pharmathen ανακοίνωσε τη συμφωνία με την αμερικανική φαρμακευτική Actavis, η οποία θα αναλάβει την αποκλειστική εμπορική εκμετάλλευση των δύο πρώτων φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναπτύσσει η Pharmathen. Υπολογίζεται ότι η κυκλοφορία τους θα γίνει στα τέλη του 2016, ενώ το 2018 θα έχει λανσαριστεί σε όλες τις επιμέρους αγορές.

Η συγκεκριμένη συνεργασία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει τη Pharmathen σε διπλασιασμό μεγεθών σε επίπεδο κύκλου εργασιών και λειτουργικών κερδών ενός πενταετίας. Πέραν των παραπάνω σκευασμάτων, το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Pharmathen αναπτύσσει ακόμη 5 προϊόντα (με έμφαση σε φάρμακα για το διαβήτη, το αναπνευστικό και την οφθαλμολογία), ενώ στόχος είναι η διαρκής ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας με 5 νέα προϊόντα υπό έρευνα κάθε χρόνο. Μάλιστα ήδη διενεργούνται επαφές με αμερικανικές και ελβετικές πολυεθνικές για αντίστοιχες εμπορικές συνεργασίες.

Αναφορικά με τη Pharmathen, το 2013 έκλεισε με κύκλο εργασιών 177 εκατ. ευρώ, και το ποσοστό 75% αυτών αφορά εξαγωγές (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών), αυξημένο κατά 12%. Η λειτουργική κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ η προ φόρων στα 25 εκατ. ευρώ.

Για το 2014, εκτιμάται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των πωλήσεων είναι χαμηλότεροι σε αξία, λόγω της πολιτικής μειώσεων των τιμών φαρμάκων εγχωρίως αλλά και πανευρωπαικά (όπου πραγματοποιείται το 60% του τζίρου), αν και ο όγκος πωλήσεων είναι σαφέστερα αυξημένος, γεγονός που καταδεικνύει την αύξηση των μεριδίων αγοράς για την ελληνική εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v