Στο Costa Navarino εισέρχεται ο όμιλος Olayan

Τη συμμετοχή του ομίλου Olayan στο Costa Navarino Μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε ο ελληνικός όμιλος. Εντός του α' τριμήνου του 2015 το χρονοδιάγραμμα και τα ακριβή σχέδια. Ποιος είναι ο όμιλος Olayan. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Στο Costa Navarino εισέρχεται ο όμιλος Olayan

Ο Όμιλος εταιριών Costa Navarino ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Ομίλου Olayan ως τέταρτο ισότιμο μέτοχο, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος συνεχίζει να ηγείται των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της Costa Navarino, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο Όμιλος Olayan αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, με παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και συμμετοχή σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας τη μακροχρόνια στρατηγική του τοποθέτηση στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Costa Navarino, οι δύο όμιλοι μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και το ίδιο όραμα για την μακροπρόθεσμη και αειφόρο ανάπτυξη της Costa Navarino και της Μεσσηνίας.

Μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα επιταχυνθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού. Τα ακριβή σχέδια και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωσή τους, στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η συνεργασία αυτή καταδεικνύει την επιτυχία της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που αντιπροσωπεύει η Costa Navarino και που την έχει θέσει ανάμεσα στους πιο ποιοτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο όμιλος Olayan - Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Τα χαράματα της Πρωταπριλιάς του 1976 ένα κομβόι με ταξί χωρίς τα «καπέλα» διέσχιζε τους δρόμους της Βηρυττού με προορισμό το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Οι επιβάτες θα ταξίδευαν στην Αθήνα καθώς ο εμφύλιος σπαραγμός είχε φουντώσει. Πριν ξεκινήσουν είχαν αποφασίσει πως θα προτιμήσουν την ελληνική πρωτεύουσα από το Κάιρο, τη Δαμασκό και το Αμμάν που είχαν προταθεί ως εναλλακτικές λύσεις. Οι επιβάτες ήταν η ανώτατη διοίκηση, το προσωπικό και οι οικογένειες του γραφείου του Sulliman Saleh Olayan, ιδρυτή του φερώνυμου σαουδαραβικού ομίλου.

Ετσι η διοίκηση της Olayan, του ισχυρότερου επιχειρηματικού ομίλου της Σαουδικής Αραβίας, με παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο, βρέθηκε στην Αθήνα. Τον Απρίλιο του 1976 τα ανώτερα στελέχη του ομίλου Olayan πίστευαν πως θα μείνουν για λίγο καιρό στην Αθήνα, μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στο Λίβανο. Ο εμφύλιος κράτησε τελικά 15 χρόνια. Μέσα σε λίγες ημέρες είχαν νοικιάσει γραφείο επί της Λεωφ. Συγγρού 206, ενώ για τα ραντεβού χρησιμοποιούσαν γειτονικό ξενοδοχείο. Οι δαπάνες περιορίζονταν στα απολύτως απαραίτητα καθώς όλοι σκέφτονταν ότι σύντομα θα επιστρέψουν στη Βηρυττό. Ομως δεν επέστρεψαν ποτέ. Λίγοι γνωρίζουν ότι στο εντυπωσιακό κτίριο της Λεωφόρου Ποσειδώνος 111 στη Γλυφάδα, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς, στεγάζεται σήμερα ο χρηματοοικονομικός πυρήνας του δαιδαλώδους ομίλου Olayan ο οποίος ελέγχει δεκάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για την Olayan Investments Company Establishment (OICE), τη μητρική εταιρεία της αυτοκρατορίας που δημιούργησε σε μισό αιώνα ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας. Είναι ο μεγαλύτερος όμιλος της Σαουδικής Αραβίας, στρατηγικός συνεργάτης των ισχυρότερων πολυεθνικών ομίλων του κόσμου. Από το 2000, που απεβίωσε ο Sulliman Olayan, τη θέση του προέδρου κατέχει ο γιος του Khaled. Η περιουσία που ελέγχει σήμερα ο Khaled Olayan και οι τρεις αδελφές του υπολογίζεται σε περίπου 12 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Στην Ελλάδα, ο όμιλος Olayan έχει επενδύσει στην Chipita, ενώ ήταν παραδοσιακά από τους ισχυρούς μετόχους της Coca Cola 3E. Για χρόνια ήταν ο βασικός μέτοχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Algonet η οποία και χάθηκε από το χάρτη εξαιτίας της κρίσης, ενώ στελέχη του ομίλου είχαν επενδύσει και στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).Για πολλά χρόνια ο όμιλος Olayan συνεργάστηκε στενά με την επενδυτική εταιρεία Global Finance του Αγγ. Πλακόπητα, ενώ συνεργάζεται με τη Vivartia σε μονάδες αρτοποιίας στη Σαουδική Αραβία.

Ο ιδρυτής της δυναστείας, Sulliman Saleh Olayan, γιος εμπόρου μπαχαρικών από μια μικρή πόλη που ήταν κόμβος για τα καραβάνια της εποχής, ήταν ο πρώτος Σαουδάραβας που επένδυσε στη Δύση. Αφού εργάστηκε στο Μπαχρέιν και στη Σαουδική Αραβία αποφάσισε το 1947 να ιδρύσει τη δική του κατασκευαστική εταιρεία. Η General Contracting Company (CGC) έμελλε να είναι ο στρατηγικός συνεργάτης του αμερικανικού κολοσσού Bechtel για δεκαετίες. Η Bechtel ήταν ο πρώτος πελάτης της CGC καθώς οι αμερικανοί είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν τον περίφημο αγωγό Trans-Arabian Pipeline για λογαριασμό του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco.

Το 1954 επεκτάθηκε στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και σήμερα ο όμιλος συνεργάζεται με πολυεθνικές όπως η Coca Cola, ενώ τον ίδιο χρόνο ήταν ο πρώτος όμιλος που παρείχε ασφαλιστικές υπηρεσίες στη Σαουδική Αραβία μέσω της Arab Commercial Enterprises (ACE) η οποία σύντομα έγινε η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Μέσης Ανατολής. Στη δεκαετία του '60 ο Sulliman Olayan εστράφη προς τις διεθνείς επενδύσεις κυρίως από την ανάγκη χρηματοδότησης του αραβικού ομίλου. Στην ουσία επένδυε σε εισηγμένες εταιρείες και χρησιμοποιούσε τις μετοχές ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση του εμπορικού βραχίονα του Olayan Group.

Από την εποχή εκείνη ο όμιλος οικοδόμησε στενές σχέσεις με δυτικούς τραπεζικούς παράγοντες. Δύο από τις θυγατέρες του, η Lubna (που κατέχει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Olayan Financing Company, της εταιρείας συμμετοχών που ελέγχει τις θυγατρικές σε Σαουδική Αραβία και Μέση Ανατολή) και η Hutham, συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμα στα διοικητικά συμβούλια ή άλλες επιτροπές παγκόσμιων επενδυτικών κολοσσών όπως η Credit Suisse, η Morgan Stanley και η Blackstone. Η Lubna Olayan, τακτικός θαμώνας του Παγκοσμίου Φόρουμ του Νταβός, είναι για πολλά χρόνια στις λίστες διεθνών εντύπων με τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη.

Ο όμιλος, που διεκδίκησε τον Αστέρα Βουλιαγμένης μαζί με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, αποφάσισε να συμμετάσχει στο πολυτελές τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v