Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Απογείωση κερδών έφεραν οι συνέργειες

Στην σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας που καταγράφει η Aegean στο 9μηνο αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο οι συνέργειες από την απόκτηση της Olympic Air. Εξωστρεφείς οι επιλογές των νέων προορισμών.

Aegean: Απογείωση κερδών έφεραν οι συνέργειες

Στην απογείωση των μεγεθών της Aegean Airlines έχει οδηγήσει τον τελευταίο χρόνο η εξαγορά της Olympic Air. Τα οικονομικά μεγέθη για το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, που δημοσίευσε χθες η εισηγμένη αεροπορική, επιβεβαιώνουν την ανοδική κίνηση όλων των κρίσιμων μεγεθών.

Η επιβατική κίνηση καταγράφει σαφέστατη αύξηση της τάξης του 14%, σε σχέση με τους επιβάτες που μετέφεραν πέρυσι στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και οι δύο αεροπορικές συνολικά. Ενισχυμένος κατά 10% είναι και ο τζίρος της ενοποιημένης εταιρείας, σε σχέση με το «ταμείο» που έκαναν πέρυσι στο ίδιο διάστημα οι δύο εταιρείες.

Πολύ μεγαλύτερη σε ποσοστό, φτάνοντας στο +31%, είναι η αύξηση της καθαρής κερδοφορίας, γεγονός που δείχνει ότι οι συνέργειες τις οποίες προσδοκούσε η διοίκηση της Aegean από την ενοποίηση με την Olympic Air αποδίδουν αποτελέσματα στην πράξη.

Τα σημαντικά όμως φαίνεται ότι είναι μπροστά για την ελληνική αεροπορική εταιρεία, η οποία φιλοδοξεί στο μέλλον να αποτελέσει έναν υπολογίσιμο παίκτη της συγκεκριμένης αγοράς, όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η στρατηγική της εταιρείας στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη σε παραδοσιακές αγορές του εξωτερικού, αλλά και σε «ανοίγματα» σε νέες αγορές, οι οποίες αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καταγράψουν σημαντική άνοδο.

Σταθερή επιλογή η εξωστρέφεια

Το νέο πρόγραμμα της Aegean Airlines, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ με τη νέα θερινή περίοδο, συνεχίζει να έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την εξωστρέφεια, μια επιλογή που ακολουθεί η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Συνολικά θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο 134 προορισμών, εκ των οποίων 100 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 42 χώρες και την Ελλάδα, προσφέροντας 15 εκατομμύρια θέσεις, αριθμός αυξημένος κατά 2 εκατομμύρια θέσεις σε σχέση με το 2014.

Στο δίκτυο πτήσεων της AEGΕAN για την επόμενη χρονιά προστίθενται 10 νέες χώρες (Ολλανδία, Μάλτα, Κουβέιτ, Φινλανδία, Σαουδική Αραβία, Εσθονία, Νορβηγία, Ιράν, Αρμενία, Κροατία) και 16 διεθνείς προορισμοί (Ελσίνκι, Τουλούζη, Ντωβίλ, Μετς, Νάπολη, Πίζα, Μάλτα, Άμστερνταμ, Κουβέιτ, Πάφος, Ριάντ, Ταλίν, Όσλο, Τεχεράνη, Ντουμπρόβνικ, Ερεβάν). Παράλληλα αυξάνεται σημαντικά τόσο ο αριθμός των προορισμών όσο και και η συχνότητα των δρομολογίων σε χώρες που αποτελούν παραδοσιακές πηγές του ελληνικού τουρισμού όπως Γαλλία, Ιταλία Ελβετία, Αγγλία και Γερμανία.

Στροφή προς τα ανατολικά

Η γεωγραφία των νέων προορισμών δείχνει ότι η εταιρεία στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της και ανατολικά, μετά την κάλυψη μεγάλου αριθμού προορισμών στην Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνουν τόσο η προσθήκη του Κουβέιτ, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε τουριστική ατραξιόν για τους Έλληνες, αλλά και προορισμούς λιγότερο δημοφιλείς προς το παρόν, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, αλλά με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Τέτοιες κινήσεις αποτελούν οι επιλογές κυρίως του Ριάντ και της Τεχεράνης και λιγότερου του Ερεβάν.

Πρόκειται για αγορές που τα τελευταία χρόνια νέμεται σχεδόν αδιατάρακτα η Turkish Airlines, η οποία έχει καταφέρει να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στις αγορές ανατολικότερα της Τουρκίας.

Ακολουθώντας την κίνηση της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς, της οποίας το κέντρο βάρους μετατοπίζεται με γοργούς ρυθμούς από την Αμερική και την Ευρώπη προς την Ασία, όπως καταγράφουν όλα τα μεγέθη τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της Aegean κάνει ανοίγματα σε νέες αγορές. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να επιμένει στην Ρωσική αγορά παρά τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί εκεί τον τελευταίο χρόνο, προσβλέποντας σε μακροχρόνιες αποδόσεις. Από τον επόμενο χρόνο η προσθήκη των νέων αεροσκαφών, η παραγγελία των οποίων ενεργοποιήθηκε πριν λίγο καιρό, θα αυξήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v