Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς: Στα 17 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημιές

Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε € 150,22 εκ. και ήταν ελαφρά μειωμένες κατά 1,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013 λόγω μειωμένων πωλήσεων γόνου και τροφών, αναφέρει η εισηγμένη.

Νηρεύς: Στα 17 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημιές

Οι προσπάθειες της Διοικητικής Ομάδας και του προσωπικού του ΝΗΡΕΑ βελτίωσαν τη λειτουργική αποδοτικότητα του Ομίλου, επιτυγχάνοντας μια αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) στο επίπεδο των 10,5 εκ. €, αναφέρει σε ανακοίνωση η Νηρεύς.

Αντίστοιχα μειώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους και μετά την επίδραση των βιολογικών αποθεμάτων στα 16,6 εκ. ευρώ, έναντι 41,7 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2014

-Ο ΝΗΡΕΑΣ συνέχισε να αυξάνει τις εξαγωγές του, παρά την οικονομική επιβράδυνση, εκμεταλλευόμενος την ανθεκτική ζήτηση για τα προϊόντα του. Το εννεάμηνο του 2014. οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας αυξήθηκαν σε € 120,33 εκ. (+2%) και αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών πωλήσεων.

Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε € 150,22 εκ. και ήταν ελαφρά μειωμένες κατά 1,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013 λόγω μειωμένων πωλήσεων γόνου και τροφών από την υιοθέτηση πολιτικής για τον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου στο δύσκολο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον. Οι πωλήσεις ψαριών, που αποτελούν το 84% των συνολικών πωλήσεων σημείωσαν 2% αύξηση σε αξία.

- Συνεχίστηκαν οι ενέργειες για τον έλεγχο των δαπανών, την καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και τη μείωση των υποχρεώσεων. Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα € 133,4 εκ. καταγράφοντας μείωση € 6,5 εκ. (4,7%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Τα υπόλοιπα των απαιτήσεων μειώθηκαν κατά €2,9 εκ. και των πιστωτών πλην τραπεζών κατά € 8,4 εκ.

- Οι ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow) ανήλθαν σε € 7,4 εκ. και είναι βελτιωμένες κατά € 1,1 εκ. (18%). Oι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε € 10,7 εκ., έναντι € 11,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

- Οι παραπάνω προσπάθειες επέδρασαν θετικά στα λειτουργικά αποτελέσματα και τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους του Ομίλου (πριν την επίπτωση της αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων). Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και της επίδρασης των βιολογικών αποθεμάτων (EBITDA προ βιολογικών) διαμορφώθηκαν σε € 10,5 εκ. έναντι € 1,1 εκ. το εννεάμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση €9,4 εκ.

- Η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας αντισταθμίστηκε από αρνητική επίδραση € (15) εκ. στην αποτίμηση των βιολογικών αποθεμάτων στην εύλογη αξία, έναντι της 31.12.2013. Επομένως τα καθαρά αποτελέσματα σε επίπεδο Ομίλου ήταν αρνητικά € (16,6) εκ. έναντι επίσης αρνητικών € (41,8) εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους που αντιστοιχούν στους μετόχους της μητρικής ήταν και αυτά αρνητικά € (17,2) εκ. έναντι αρνητικών € (41,2) εκ. το εννεάμηνο του 2013.

- Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας διαιρείται σε 63.697.153 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €1,34, εκ των οποίων 22.390 είναι ίδιες.

Δήλωση Αριστείδη Μπελλέ

«Τα αποτελέσματα εννιαμήνου του Ομίλου ΝΗΡΕΑ αποδεικνύουν ότι η διοικητική ομάδα αλλά και όλο το προσωπικό μας με τις προσπάθειές τους πέτυχαν την βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητάς μας κυρίως μέσω της επέκτασης των εξαγωγών μας , τον περαιτέρω περιορισμό λειτουργικού κόστους και την βελτίωση της ρευστότητας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δράσεις μας προς το σκοπό της επαναφοράς του Ομίλου σε κερδοφόρο τροχιά, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, όσο και στη συνέχεια.

Επομένως, παρόλο που ακόμη αντιμετωπίζουμε αρκετές προκλήσεις, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του Ομίλου».

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ

- Οι πωλήσεις των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας (ψάρια, γόνος και άλλα συναφή προϊόντα και υπηρεσίες) ανήλθαν σε € 131,9 έναντι € 131,5 εκ. το εννεάμηνο του 2013.
- Οι πωλήσεις των ιχθυοτροφών διαμορφώθηκαν σε € 9 εκ. (μείωση € 2,4 εκ.).
- Οι πωλήσεις των αγρο-πτηνοτροφικών προϊόντων (διατίθενται μέσω της 100% θυγατρικής KEGOagri) και των εξοπλισμών ανήλθαν σε € 9,3 εκ. (αύξηση €0,3 εκ.).
.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

- Οι καθαρές επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμό διαμορφώθηκαν σε € 3,3 εκ. και ήταν μειωμένες κατά € 3 εκ.
- Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ήταν € 220,4 εκ. έναντι € 222,7 εκ. στο τέλος της οικονομικής χρήσης του 2013. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε € 228,8 εκ. και ήταν μειωμένος κατά € 3 εκ. έναντι της 31 Δεκεμβρίου 2013. Αντίστοιχα, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ήταν € 8,4 εκ. έναντι € 9,1 εκ.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

- Οι προοπτικές του κλάδου της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας συνεχίζουν να είναι θετικές.
- Η πορεία των τιμών των ψαριών διαφαίνεται ανοδική.
- Η οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις του Ομίλου, καθώς η πλειονότητα αυτών γίνεται παραδοσιακά στις χώρες του εξωτερικού. Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων μας, λόγω της ισχυρής πελατειακής της βάσης και των εκτεταμένων δικτύων που διαθέτουμε.
- Ο όμιλος Νηρέα κατέχει ηγετική θέση και υψηλή τεχνογνωσία σε ένα κλάδο που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
- Ακόμη και υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, ο Όμιλος καταφέρνει να αυξήσει τις εξαγωγές, να ενισχύσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές και να βελτιώσει σημαντικά την οργανική του κερδοφορία.
- Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, προκειμένου ο Όμιλος να εισέλθει στη νέα φάση της αναπτυξιακής του πορείας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νηρεύς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v