Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Στο σφυρί η δραστηριότητα σε Ρουμανία

Ολοκληρώνεται η πώληση του χαρτοφυλακίου εργασιών της Ρουμανίας. Οι δεσμευτικές προσφορές. Στα 300 εκατ. ευρώ το προς πώληση χαρτοφυλάκιο. Τι περιλαμβάνει από δάνεια και ακίνητα.

Τράπεζα Κύπρου: Στο σφυρί η δραστηριότητα σε Ρουμανία

Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαδικασία πώλησης του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία καθώς την περασμένη Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κατατέθηκαν πέντε δεσμευτικές προσφορές. Σημειώνεται ότι στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών είχαν περάσει 12 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι και είχαν τη δυνατότητα να διενεργήσουν due diligence στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

Η Τράπεζα Κύπρου πουλά δάνεια, απαιτήσεις από πελάτες και ιδιόκτητα ακίνητα που διατηρεί μέσω υποκαταστήματος στη Ρουμανία.

Με βάση την οικονομική κατάσταση 9μήνου, η λογιστική αξία των προς πώληση περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα δάνεια και οι απαιτήσεις από πελάτες μετά την αφαίρεση προβλέψεων ανέρχονται σε 258,6 εκατ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνονται και ακίνητα εύλογης αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Μετά τη μεταφορά των παραπάνω στοιχείων στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο η Κύπρου αναγνώρισε απομείωση ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η πώληση στις 11 Σεπτεμβρίου του 35,3% των μετοχών της ξενοδοχειακής μονάδας JW Marriott Bucharest Grant Hotel στη Ρουμανία από την οποία ενίσχυσε τη ρευστότητά της κατά 95 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μικρή θετική επίδραση στην κεφαλαιακή της θέση. Επιπρόσθετα η Κύπρου είχε μεταφέρει προ μερικών μηνών μέρος των στοιχείων ενεργητικού του υποκαταστήματος στη Ρουμανία σε θυγατρική της εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου υλοποιεί επιθετικό -σε σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες- πρόγραμμα απομόχλευσης και περιορισμού των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, προκειμένου να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η κυπριακή τράπεζα πώλησε τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία με ζημία 114 εκατ. ευρώ, τη συμμετοχή της στη ρουμανική Banca Transilvania με κέρδη 47 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη έγραψε από την πώληση δανείων στη Σερβία, ύψους 27 εκατ. ευρώ, καθώς και από την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας (100 εκατ. ευρώ).

Πρόσφατα προχώρησε στην πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων της στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από στεγαστικά δάνεια και εμπορικά ακίνητα. Η πώληση ενίσχυσε τη ρευστότητά της και είχε μικρή θετική επίδραση στο δείκτη Common Equity λόγω της μείωσης στο σταθμισμένο ενεργητικό.

Τέλος η Κύπρου διόρισε συμβούλους για να αξιολογήσουν τις στρατηγικές επιλογές της αναφορικά με τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια για πώληση ακινήτων σε Κύπρο και Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v