Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Δεκέμβριο «κληρώνει» για Forthnet

Η δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ για την εξαγορά της Nova ίσως κατατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Στα σκαριά η προσφορά από Vodafone - Wind για την απόκτηση των μετοχών της Forthnet. Πώς η διοίκηση της εισηγμένης ενισχύει την αξία της εταιρίας.

Τον Δεκέμβριο «κληρώνει» για Forthnet

Μέσα στο μήνα τελειώνει, όπως όλα δείχνουν, το σίριαλ με τη Forthnet ή τουλάχιστον το εν εξελίξει επεισόδιο της πολύμηνης διαδικασίας.

Αν το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα ενδέχεται να κατατεθεί η δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ για την εξαγορά της Nova, ενώ ετοιμάζεται παράλληλα και η αντίστοιχη δεσμευτική προσφορά των Vodafone - Wind για την απόκτηση των μετοχών της Forthnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το due diligence που ξεκίνησε με αφορμή την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών από αμφότερους έχει ολοκληρωθεί πριν από περίπου ένα μήνα και αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των αποφάσεων. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει σαφώς και από την ανακοίνωση της Forthnet για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Όποιος από τους διεκδικητές επικρατήσει, θα βρεθεί και σε θέση ισχύος την επόμενη μέρα. Αν κερδίσει τη μάχη ο ΟΤΕ, θα βρεθεί με περισσότερους από 800 χιλιάδες συνδρομητές payTV και το σύνολο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, άρα θα έχει το πάνω χέρι στην αγορά του 3play (τη συνδυαστική υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης, τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο) δηλαδή τον μοναδικό τομέα των τηλεπικοινωνιών που μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Εάν επικρατήσει η πλευρά Vodafone-Wind, τότε ενισχύεται σημαντικά η προσπάθειά τους να σχηματίσουν το αντίπαλο δέος του ΟΤΕ με την προσφορά υπηρεσιών ή / και περιεχομένου που σήμερα δεν παρέχουν.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Forthnet συνεχίζει τις προσπάθειες για ενίσχυση της αξίας της εταιρείας όπως φαίνεται και από την τελευταία συμφωνία και με το HBO, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης τηλεοπτικού περιεχομένου των ΗΠΑ, με τις πιο δημοφιλείς και πολυσυζητημένες παραγωγές όπως το Game of Thrones.

Παράλληλα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί η πορεία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, σε κάθε ενδεχόμενο, όπως δείχνει και η κατάθεση, στις 31 Οκτωβρίου, βελτιωμένης πρότασης για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού προς τις δανείστριες τράπεζες. Προς την ίδια κατεύθυνσης κινούνται και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την άντληση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) υπέρ των παλαιών μετόχων, με βάση σχετική εξουσιοδότηση που έχει λάβει το Δ.Σ. από παλαιότερη γενική συνέλευση.

Στην τελευταία ανακοίνωση της Forthnet επισημαίνεται πως οριστικές αποφάσεις για το μετατρέψιμο ομολογιακό προβλέπεται πως θα ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους, «ανάλογα με την έκβαση των δύο μη δεσμευτικών προσφορών και άλλους παράγοντες». Μπορεί η εξουσιοδότηση για το μετατρέψιμο να είχε γίνει από παλαιότερη συνέλευση, ωστόσο αν προχωρήσει η λύση του μετατρέψιμου, σε αυτό θα κληθούν να συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι: Η Emirates International Telecommunications που ελέγχει το 44,022% της Forthnet και οι Wind – Vodafone που ελέγχουν περί το 39%. Η Wind εμφανίζεται ακόμα στο μετοχολόγιο με 32,26% και η Vodafone με 6,51%, αλλά η τελευταία έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά επιπλέον ποσοστού 13,25%.

Ποια είναι η πρόικα της Forthnet; Αφενός η μεγάλη συνδρομητική βάση που διαθέτει και που διαρκώς μεγαλώνει, καθώς πλέον το 20% των ελληνικών νοικοκυριών επιλέγουν Forthnet για την κάλυψη των αναγκών τους, και αφετέρου τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα της Nova τα οποία είναι και αυτά που τη διατηρούν στην πρώτη θέση όσον αφορά τη συνδρομητική τηλεόραση.

Η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει την προσπάθεια για ενίσχυση της αξία της διευρύνοντας διαρκώς τηνσυνδρομητική της βάση και τη διείσδυσή της στα νοικοκυριά. Το μεγάλο της πλεονέκτημα δεν είναι άλλο από το τηλεοπτικό περιεχόμενο της Nova το οποίο φροντίζει διαρκώς να εμπλουτίζει. Στα αθλητικά εξακολουθεί να διαθέτει τη ναυαρχίδα του αθλητικού προγράμματος που ακούει στο όνομα Super League, ενώ στα κινηματογραφικά πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμφωνία και με το HBO.

Γι' αυτό και στα τέλη Σεπτεμβρίου η Forthnet βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά με βάση τις συνολικές συνδρομές, αλλά και τους συνδρομητές στις επιμέρους αγορές (3play, συνδρομητική τηλεόραση και ευρυζωνικές συνδέσεις). Οι συνολικές συνδρομές αυξήθηκαν 14,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2013, έκρηξη 41,3% σημειώθηκε στις συνδρομές 3play, με την εταιρεία βρίσκεται σήμερα σε 821.789 νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v