Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Η συμφωνία για τριετή Σύμβαση Εργασίας

Οριακή μείωση των μισθών κατά 1% σε σχέση τα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα θα προκύψει για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ από την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η συμφωνία Διοίκησης και εργαζομένων για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ.

ΟΤΕ: Η συμφωνία για τριετή Σύμβαση Εργασίας

Διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού, διατήρηση των μισθών στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί το 2011, ένταξη στον ΟΤΕ του προσωπικού της OΤΕ plus, αλλά και 35ωρη εβδομαδιαία εργασία περιλαμβάνει η συμφωνία της Διοίκησης και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον OΤΕ για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από τρίμηνη διαπραγμάτευση, αφορά την τριετία 2015 - 2017 και η υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ αναμένεται να γίνει σύντομα.

Η νέα ΕΣΣΕ κινείται στην λογική της προηγούμενης, η οποία είχε υπογραφεί το 2011, και περιλάμβανε μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού αλλά και διασφάλιση ότι η εταιρεία δεν θα προέβαινε σε απολύσεις για τεχνικοοικονομικούς λόγους.

Ειδικότερα με βάση τη νέα συμφωνία θα συνεχίσει να ισχύει η μεσοσταθμική μείωση της προηγούμενης Σ.Σ.Ε. κατά 11% για την επόμενη τριετία για το προσωπικό που εργάζονται σήμερα στον OΤΕ με τους ίδιους όρους, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και 35ωρο εβδομαδιαίας απασχόλησης.

Ουσιαστικά δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2015 οι μισθοί του προσωπικού του OΤΕ θα μειωθούν κατά 1% σε σχέση με αυτούς που λαμβάνουν σήμερα, καθώς για την φετινή χρονιά οι μισθοί ήταν μειωμένοι κατά 10% σε σχέση με το 2011.

Μείωση κόστους

Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει και επαναφορά των μισθών του προσωπικού στα επίπεδα που ήταν στο τέλος του 2012, μετά τη λήξη ισχύος της σύμβασης, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου του 2018. Να σημειώσουμε, όμως, ότι αντίστοιχη πρόβλεψη, δηλαδή επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 από την 1η Ιανουαρίου του 2015, προέβλεπε και η σύμβαση που έληξε, αλλά από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ αποκλείστηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεδομένων των γενικότερων οικονομικών συνθηκών η Διοίκηση έκρινε ότι ο OΤΕ δεν θα μπορούσε στην φάση αυτή να επιβαρυνθεί καμία αύξηση του κόστους προσωπικού, αφού είναι ανάγκη να περιστείλει περαιτέρω τις δαπάνες του.

Ο επικεφαλής του oμίλου OΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε στείλει μήνυμα προς το προσωπικό ότι σε περίπτωση που δεν προέκυπτε συμφωνία στη βάση της προηγούμενης σύμβασης τότε, μετά τη λήξη ισχύος της μετενέργειας στις αρχές Φεβρουαρίου θα άνοιγε ο δρόμος προκειμένου μια σειρά προνομίων που συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον OΤΕ να αποτελέσουν παρελθόν. Ο ίδιος είχε αξιολογήσει ως ιδιαίτερα σημαντική την εργασιακή ειρήνη που είχε εξασφαλίσει στον Oμιλο OΤΕ η υπογραφή της προηγούμενης σύμβασης.

Το προσωπικό της OTEplus

Επιτυχία για τους εργαζόμενους θεωρείται η συμφωνία για ένταξη στον ΟΤΕ των περίπου 2100 εργαζομένων της OTEplus. Το συγκεκριμένο προσωπικό θα ενταχθεί στον OΤΕ με κατώτερο βασικό μισθό 755 ευρώ και αναγνώριση πτυχίου (όπως έχει απαιτηθεί στην πρόσληψή τους) και προϋπηρεσία. Με την ένταξη στο προσωπικό του OΤΕ οι εργαζόμενοι που σήμερα ανήκουν στην OTEplus θα μπορούν να λαμβάνουν μπόνους, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο κεφάλαιο αλληλοβοήθειας, αλλά και πρόσβαση στο λογαριασμό νεότητας, που αφορά τα παιδιά των εργαζομένων, θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα παιδικού σταθμού, θα λαμβάνουν αποζημίωση για τυχόν εκτός έδρας εργασία, ενώ θα προστεθεί και μία ημέρα στις ημέρες κανονικής άδειας που δικαιούνται.

Έγκριση από το Δ.Σ. της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Για το προσωπικό της ΟΤΕplus που εργάζεται στα Call Center, δηλαδή περίπου 700 εργαζόμενους, προβλέπεται ότι οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με κατώτερο μισθό τα 752 ευρώ, εφόσον το ωράριο τους είναι πλήρες. Αναλογικά θα διαμορφωθούν και οι μισθοί του υπόλοιπου προσωπικού που εργάζεται λιγότερες ώρες. Οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθούν στην εταιρεία eValue, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του εξουσιοδότησε κατά πλειοψηφία το προεδρείο της Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την Διοίκηση. Από το σύνολο των 34 συμμετεχόντων στο Δ.Σ. υπέρ της υπογραφής της σύμβασης ψήφισαν 17 σύμβουλοι, κατά κύριο λόγο προερχόμενοι από την παράταξη της ΔΑΚΕ, 4 ψήφισαν αρνητικά ενώ 13 σύμβουλοι, που κυρίως πρόσκεινται στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν να πάρουν θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v