Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Alpha Bank - Aktua

Ποιο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων θα αναλάβει να διαχειριστεί η κοινή εταιρεία που συμφώνησε να συστήσει ο ελληνικός όμιλος με τους Ισπανούς. Ο σχεδιασμός και πως θα καθοριστεί η αμοιβή της Aktua Soluciones Financieras.

Οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Alpha Bank - Aktua

Την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του retail, τα οποία διαμορφώνονται στα 10-12 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιήσει η εταιρεία που θα συσταθεί από την Alpha Bank και τον ισπανικό όμιλο Aktua.

«Δεν θα μεταφερθούν, πωληθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην υπό ίδρυση εταιρεία. Θα προσφέρει αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες διαχείρισης», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος της Alpha Bank. Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά μόνο την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το retail χαρτοφυλάκιο (καταναλωτικά, στεγαστικά, κάρτες) και όχι τα προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αμοιβή του ισπανικού ομίλου Aktua, ο οποίος θα κατέχει το 55% της υπό σύσταση εταιρείας, θα είναι συνδεδεμένη με την επίδοση στη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου.

H Alpha Bank και η Aktua Soluciones Financieras υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με βάση το οποίο θα δημιουργήσουν κοινή εταιρεία, την Aktua Hellas. Η τελευταία θα έχει ως βασικό αντικείμενο εργασιών τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση δίδοντας έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων.

Στην κοινή εταιρεία θα μετέχει η Αlpha Bank με ποσοστό 45% και η Aktua, καθώς και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, με ποσοστό 55%. Βάσει των όρων συνεργασίας και υπό την αίρεση λήψεως των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων και υπογραφής σχετικών συμβάσεων, η Aktua Hellas θα συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Αlpha Bank για τη διαχείριση σημαντικού τμήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τραπέζης.

Η Αlpha Bank θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πελατών της.

Η Aktua θα αξιοποιήσει την εξειδίκευση που διαθέτει στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού αυτού του είδους, εφαρμόζοντας δοκιμασμένες διαδικασίες και λύσεις που βασίζονται σε εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v