«Καμπάνα» 10,2 εκατ. από Επιτροπή Ανταγωνισμού στον Γερμανό

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από εξέταση των συμβάσεων franchise της Γερμανός, διαπίστωσε στοιχεία που στοιχειοθετούν κάθετους περιορισμούς, καθορισμό τιμών μεταπώλησης, καθώς και αμοιβαίες προμήθειες μεταξύ των δικαιοδόχων από το 1990 έως το 2012.

«Καμπάνα» 10,2 εκατ. από Επιτροπή Ανταγωνισμού στον Γερμανό

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή της, διαπίστωσε ότι η ΓΕΡΜΑΝΟΣ παραβίασε το άρθρο 1 ν. 703/77 (πλέον άρθρο 1 ν. 3959/2011) και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ, αναφορικά με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise) και τις σχετικές συμβάσεις της με τους δικαιοδόχους της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την εξέταση των σχετικών συμβατικών όρων και πρακτικών της καταγγελλόμενης, προέκυψαν στοιχεία που στοιχειοθετούν κάθετους περιορισμούς, καθορισμού τιμών μεταπώλησης, καθώς και αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των δικαιοδόχων στο δίκτυο επιλεκτικής διανομής της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», κατά το διάστημα των ετών 1990 έως και 2012. Οι εν λόγω όροι και πρακτικές συνιστούν περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας, κατά τις κείμενες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε και επέβαλε στη ΓΕΡΜΑΝΟΣ πρόστιμο συνολικού ύψους 10.251.548 ευρώ.

Η υπόθεση εκκίνησε μετά από καταγγελίες δικαιοδόχων και επεκτάθηκε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για να διακριβωθεί μεταξύ άλλων, αν η ΓΕΡΜΑΝΟΣ: α) έχει καθορίσει με άμεσο και έμμεσο τρόπο τις τιμές μεταπώλησης των δικαιοδόχων της, τόσο μέσω συμβατικών όρων όσο και μέσα από τις διαδικασίες λειτουργίας του δικτύου, καθώς και β) έχει υποχρεώσει τους δικαιοδόχους να προμηθεύονται αποκλειστικά τα προϊόντα που διακινούν στα καταστήματά τους από την ίδια, και περιόρισε έτσι τις προμήθειες μεταξύ των δικαιοδόχων του δικτύου της.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους καταγγέλλοντες παραιτήθηκαν εκ των υστέρων των καταγγελιών τους, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί αρνητικά η έρευνα της υπόθεσης, λόγω του ότι η έρευνα συνεχίστηκε αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πώς απαντά ο ΟΤΕ

Την θέση ότι δεν έχουν παραβάσεις που σχετίζονται με το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού διατυπώνουν πηγές του ΟΤΕ οι οποίες κλήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 10,2 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα που αφορούν το σύστημα δικαιόχρησης (franchise) και τις συμβάσεις της ΓΕΡΓΜΑΝΟΣ με τους δικαιοδόχους της.

Πηγές του Ομίλου ΟΤΕ σε ερώτηση για το θέμα ανέφεραν ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μόλις κοινοποιήθηκε και μελετάται από τις νομικές υπηρεσίες της εταιρείας.

Ωστόσο σημείωναν ότι η εταιρεία συνεργάστηκε πλήρως με την Ε.Α. σε όλα τα στάδια της έρευνας και θεωρεί ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβάσεις του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δεν παρέλειπαν παράλληλα να τονίσουν ότι, σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση των συμφερόντων της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v