Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωρινή Διαταγή κατά Πειραιώς για τις μετοχές MIG της IRF

Προσωρινή διαταγή υπέρ της IRF εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών για την απόκτηση από την Πειραιώς του 10% της MIG, ιδιοκτησίας της IRF με ενέργειες που η τελευταία χαρακτηρίζει «παράνομες και καταχρηστικές». Η άμεση σύνδεση με τη συμφωνία Πειραιώς - ΚKR.

Προσωρινή Διαταγή κατά Πειραιώς για τις μετοχές MIG της IRF

Προσωρινή διαταγή με την οποία επιβάλλει στην Πειραιώς να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε πραγματική ή νομική μεταβολή των περίπου 100 εκατ. επίδικων μετοχών της Marfin Investment Group, τις οποίες κατείχε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρία IRF (συμφερόντων της γνωστής εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου), εξέδωσε σήμερα το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Euro2day.gr είχε προειδοποιήσει ότι η διοίκηση Θωμόπουλου οδηγεί την Πειραιώς στο άνοιγμα νέων νομικών μετώπων, σχολιάζοντας την κίνησή της να αποκτήσει τα ενέχυρα που είχε έναντι δανείου προς την IRF, με τρόπο που η τελευταία χαρακτήρισε αμέσως με απόλυτη επισημότητα «παράνομο και καταχρηστικό».

Παρότι η διάρκεια της προσωρινής διαταγής είναι έως την 20ή Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα της IRF έναντι της Πειραιώς, νομικές πηγές ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η κατακύρωση της προσωρινής διαταγής αποτελεί συνήθως ισχυρό πρόκριμα και για την έκβαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Ουσιαστικά η IRF κατηγορεί την Πειραιώς ότι προχώρησε σε κατάπτωση και οικειοποίηση των ενεχύρων μετοχών (ποσοστό περίπου 10% της MIG) ενεργώντας μονομερώς, παράνομα και καταχρηστικά, καθώς η ενέργεια αυτή επήλθε, ενώ ήδη το IRF είχε αποδεχτεί τους βασικούς όρους μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης που πρότεινε η Πειραιώς, στα πλαίσια της οποίας οι μέτοχοι της IRF θα προχωρούσαν και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ!

Όμως στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Πειραιώς… εξαφανίστηκαν, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο Euro2day.gr εκπρόσωποι της IRF (τα ίδια δηλώθηκαν άλλωστε και επισήμως, τη μεθεπομένη σε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου) χωρίς να επανέλθουν έστω με κάποια άλλη πρόταση, έως ότου προχώρησαν στην απροειδοποίητη και μονομερή κατάπτωση των ενεχύρων.

Ωστόσο όπως έχει ήδη επισημάνει το Euro2day.gr η κίνηση αυτή της Πειραιώς δεν είναι ανεξήγητη, τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν τι προβλέπει.

Διότι, όπως γράψαμε στις 19 Ιανουαρίου, χωρίς βεβαίως να διαψευστούμε:

«Το δάνειο της IRF συγκαταλέγεται ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνει η δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο με την KKR. Και μέσα στο κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψε στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, αναφέρονται ρητά τα εξής εξόχως αποκαλυπτικά:

- Στη σελίδα 3, εδάφιο 3.2.1, ότι η Πειραιώς συμφωνεί και αποδέχεται να διαβουλεύεται με την KKR 'πριν προχωρήσει σε οιεσδήποτε ουσιώδεις (material) ενέργειες εξυπηρέτησης ή αναδιάρθρωσης' σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, στο διάστημα από την υπογραφή της συμφωνίας, μέχρι την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συναλλαγής.

- Στη σελίδα 39 σε τμήμα της συμφωνίας με τίτλο 'Κριτήρια Περιουσιακών Στοιχείων' (Asset Criteria), στο εδάφιο 9, αναφέρεται ότι όσα από τα στοιχεία (σ.σ. διάβαζε δάνεια) περιλαμβάνονται στα 'στοιχεία υπό υπερημερία' (defaulting assets), όπως αυτά έχουν καταγραφεί στη συμφωνία, θα παραμείνουν σε υπερημερία, χωρίς από την πλευρά της Πειραιώς να γίνει άρση της υπερημερίας!

Κι αυτό προκειμένου να περιληφθούν στο χαρτοφυλάκιο μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων κατά την υλοποίηση της συναλλαγής. (σ.σ. Είμαστε σίγουροι ότι τα διαβάζει αυτά και η κ. Αναστασία Σακελλαρίου που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα σαν να μην επρόκειτο για δεσμευτική συμφωνία σε αρμονία με τους όρους της οποίας κινείται ήδη η Πειραιώς, αλλά για κάποιο μη δεσμευτικό προσύμφωνο ή… μνημόνιο αλληλοκατανόησης).

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το δάνειο της Πειραιώς προς την IRF όχι μόνο συγκαταλέγεται στα 'δάνεια σε υπερημερία' του υπό μεταβίβαση στην KKR χαρτοφυλακίου, αλλά υπάρχει και ρητή, ονομαστική αναφορά σε αυτό, στη δεσμευτική σύμβαση της τράπεζας με τους Αμερικανούς, ως εξής:

'In relation to the IRF RCF, share pledge agreements relating to the IRF RCF may be enforced by way of a market sale, in accordance with the provisions of Greek Law 3301/2004, as amended and in force, on financial collateral and without a prior approval by the Hellenic Capital Markets Commission being necessary for this purpose in accordance with the provisions of Law 3632/1928 3632/1928 (provided however that for the avoidance of doubt there shall be no right of direct appropriation in respect of the shares that are subject to such share pledges)'.

Σε απλά ελληνικά, διότι δεν είμαστε νομικοί, το παραπάνω εδάφιο ξεκαθαρίζει ότι η Πειραιώς είχε, με βάση την από 17/12/2014 δεσμευτική συμφωνία με την KKR, την ευχέρεια να προχωρήσει στην κατάπτωση του ενεχύρου για το δάνειο προς την IRF, κι ότι δύναται να γίνει και market sale, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των ελληνικών νόμων που επικαλείται το εδάφιο.

Εν ολίγοις, παρά τον σάλο που έχουν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις του Euro2day.gr, η διοίκηση της Πειραιώς:

- Από τη μια προσπαθεί να δώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια 'συμφωνία-πλαίσιο επί της αρχής', αποκρύβοντας ότι πρόκειται για λεπτομερή δεσμευτική συμφωνία που εγκρίθηκε από το Δ.Σ., προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της.

- Κι από την άλλη προχωρά ολοταχώς στις ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας, σε απόλυτη εναρμόνιση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει συμφωνήσει!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v