Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... βούλα ΕΚΤ οι αλλαγές στις διοικήσεις τραπεζών

Οποιεσδήποτε αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να εγκρίνονται από την ΕΚΤ, διαμηνύει η κεντρική τράπεζα. Εμπλοκή στην αλλαγή διοίκησης της ΕΤΕ. Μιχελής και Κατσέλη θα πρέπει πρώτα να περάσουν τα τεστ καταλληλότητας της ΕΚΤ.

Με... βούλα ΕΚΤ οι αλλαγές στις διοικήσεις τραπεζών

Τέλος στη διαδικασία αμφισβήτησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στις διοικήσεις τους θα πρέπει να προεγκρίνονται από την ίδια.

Με επιστολή του στις ελληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ (Single Supervisory Mechanism - SSM), αφού οριοθετεί το νέο τρόπο με τον οποίο θα διενεργούνται οι αναφορές ενημέρωσης, θυμίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις θα πρέπει να έχουν την προέγκρισή της ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι για να αναλάβουν θέσεις top management θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ καταλληλότητας στη Φρανκφούρτη και να έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις. Ήδη από τη σχετική διαδικασία έχει περάσει επιτυχώς η νέα διοίκηση της Eurobank (Ν. Καραμούζης, Φ. Καραβίας) πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η επιστολή του SSM προκάλεσε εμπλοκή στην αλλαγή διοίκησης στην Εθνική. Η επιστολή έφθασε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας μαζί με την ειδοποίηση ότι ο έλεγχος καταλληλότητας των υποψηφίων για τις θέσεις του μη εκτελεστικού προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου θα διενεργούνταν στην Αθήνα από κλιμάκιο του SSM που θα βρισκόταν στη χώρα μας.

Η επίσκεψη του κλιμακίου ακυρώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και ο σχεδιασμός για συνεδρίαση του Δ.Σ. τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Υπό τα νέα δεδομένα ο κ. Μιχελής που προορίζεται να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και η κ. Κατσέλη η οποία θα αναλάβει τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου θα πρέπει να μεταβούν στη Φρανκφούρτη για να λάβουν τη σχετική προέγκριση, κάτι που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Εφόσον η έγκριση καταλληλότητας δοθεί αμέσως ανοίγει ο δρόμος για να υποβάλουν στο Δ.Σ. της προσεχούς Πέμπτης τις παραιτήσεις τους οι κ. Τουρκολιάς και Ζανιάς, ώστε εν συνεχεία το Δ.Σ. της τράπεζας υπό το αρχαιότερο μέλος να εκλέξει ως νέα μέλη την κ. Κατσέλη και τον κ. Μιχελή.

Είναι πιθανόν πάντως οι εξελίξεις να καθυστερήσουν και άλλο καθώς η προσοχή όλων είναι επικεντρωμένη στην ανοικτή διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης και στην εξέλιξή της ως το ορόσημο της προσεχούς Παρασκευής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v