Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αύξηση 30% στα κέρδη του 2014

Στο σύνολο της χρήσης, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Οργανισμού ανήλθαν σε 317,3 εκατ. ευρώ και ο τζίρος στα 3,918 δισ. Τι εκτιμά ο Μιχάλης Τσαμάζ για το 2015. H διοίκηση της εταιρείας προτείνει μέρισμα 8 λεπτών ανά μετοχή.

ΟΤΕ: Αύξηση 30% στα κέρδη του 2014

Αύξηση 30% κατέγραψαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο σύνολο της χρήσης 2014 και διαμορφώθηκαν στα 317,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο δ' τρίμηνο τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 72,5% στα 93,5 εκατ. ευρώ. 

Ο κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος 3,3% στο σύνολο της χρήσης, στα 3,918 δισ. ευρώ, και κατά 2,8% το δ' τρίμηνο, στο 1,016 δισ. ευρώ.

Τα EBITDA του Οργανισμού εκτινάχθηκαν 185,3% το δ' τρίμηνο, στα 344,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της χρήσης ήταν αυξημένα 17,6% στο 1,385 δισ. ευρώ.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές κινήθηκαν πάνω από τον στόχο, και διαμορφώθηκαν στα 583 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε 25% σε σχέση με το 2013, στ 1,1 δισ. ευρώ. 

Ο ΟΤΕ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του 2014, γνωστοποίησε ότι θα διανείμει φέτος μέρισμα 8 λεπτών ανά μετοχή, για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δ' τριμήνου και έτους 2014, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕMιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Στη διάρκεια του 2014 πετύχαμε να σταθεροποιήσουμε τις επιδόσεις του Ομίλου, κυρίως χάρη στη Σταθερή Τηλεφωνία Ελλάδας, η οποία κατέγραψε το πρώτο θετικό τρίμηνο μετά από 7 χρόνια.

Χωρίς την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου θα ήταν σχεδόν αμετάβλητος στο τρίμηνο. Με πιο ευέλικτη οργάνωση και με εύρωστη χρηματοοικονομική δομή, κατορθώσαμε να ενισχύσουμε σημαντικά τόσο τη λειτουργική, όσο και την καθαρή κερδοφορία μας. Παρά τις σημαντικά υψηλότερες επενδύσεις μας για την ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών της Ελλάδας, οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για το έτος ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό στόχο των €500 εκατ. Έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς, προχωράμε σε διανομή μερίσματος έπειτα από τέσσερα χρόνια».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε ακόμα: «Με τη συνδρομή όλων των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ και σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το 2015 θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε απρόσκοπτα τη στρατηγική μας για να εδραιώσουμε περαιτέρω τη θέση και τις επιδόσεις μας, ξεκινώντας από πολύ γερές βάσεις».

Ελλάδα

Το δ' τρίμηνο του 2014, η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο) γύρισε θετική, μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης, με την προσθήκη περισσότερων από 5.000 γραμμών. Η σταθερή τηλεφωνία του ΟΤΕ στην Ελλάδα κατέγραψε καθαρή απώλεια 22.000 γραμμών πρόσβασης λιανικής έναντι 49.000 γραμμών το δ' τρίμηνο του 2013 και 31.000 γραμμών το γ' τρίμηνο του 2014. Στο τρίμηνο, οι καθαρές νέες συνδέσεις που κατέγραψε ο ανταγωνισμός διαμορφώθηκαν σε 28.000 σε σχέση με 43.000 το δ' τρίμηνο του 2013.

Το δ' τρίμηνο του 2014, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 32.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή πάνω από το 48% των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά το 1.367.000 πελάτες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL του ΟΤΕ, είχαν προσελκύσει σχεδόν 93.000 συνδρομητές στο τέλος του τριμήνου. Ο ΟΤΕ συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την ενεργοποίηση νέων αστικών κέντρων και την εγκατάσταση υπαίθριων καμπινών, με στόχο να διατηρήσει και να ενισχύσει την πελατειακή του βάση και το μέσο έσοδο ανά πελάτη. Ο ΟΤΕ παρουσιάζει σταθερή αύξηση της ζήτησης για VDSL στις περιοχές όπου παρέχεται η υπηρεσία. Οι υπηρεσίες VDSL είναι ήδη διαθέσιμες σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχοντας ξεπεράσει τον στόχο του 30% πληθυσμιακής κάλυψης της υπηρεσίας για το 2014.

Τα προγράμματα VDSL και η σταθερή προσπάθεια βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη είναι οι κύριοι οδηγοί ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς του ΟΤΕ στις καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ συνέχισε να καταγράφει σημαντική αύξηση πελατών στις υπηρεσίες τηλεόρασης. Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 353.000, με την προσέλκυση 33.000 νέων πελατών στο τρίμηνο. Τον Οκτώβριο του 2014, ο ΟΤΕ TV εμπλούτισε περαιτέρω το περιεχόμενό του, με την απόκτηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης των δύο δημοφιλέστερων αθλητικών διοργανώσεων ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο, του UEFA Champions League και του UEFA Europa League, από την επόμενη σεζόν.

Τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα βελτιώνονται σταθερά από τις αρχές του 2013, και μετά από αρκετά χρόνια πτώσης, το δ' τρίμηνο του 2014 παρέμειναν σταθερά. Τα έσοδα λιανικής σταθερής έμειναν αμετάβλητα στο τρίμηνο, μακράν η καλύτερη απόδοση που έχει πετύχει η εταιρεία στη βασική αυτή κατηγορία υπηρεσιών εδώ και χρόνια. Τα χαμηλότερα έσοδα χονδρικής αντισταθμίστηκαν από υψηλότερα έσοδα ICT.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, εξαιρουμένων των αποσβέσεων και των εξόδων που σχετίζονται με τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε 227,4 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας μείωση 2,8% σε σχέση με τα 234,0 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2013. Το συνολικό κόστος προσωπικού μειώθηκε 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 18,3% των συνολικών εσόδων, σημαντικά μειωμένο από 26,2% το δ' τρίμηνο του 2013, κυρίως λόγω του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης που υλοποιήθηκε στο τέλος του 2013. Ως αποτέλεσμα, το περιθώριο προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA σημείωσε εκ νέου βελτίωση και ανήλθε σε 42,5%, καταγράφοντας αύξηση 180 μονάδων βάσης σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2013.

Κινητή τηλεφωνία

Στο τέλος του δ' τριμήνου 2014, η Cosmote παρείχε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7,3 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα, μέγεθος 2,6% χαμηλότερο από τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Το δ' τρίμηνο του 2014, η πτώση των εσόδων από υπηρεσίες περιορίστηκε σε 4,4%. Ήταν ένα ακόμη τρίμηνο συνεχιζόμενης βελτίωσης, που οδήγησε σε ετήσια μείωση 6,0%, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το 16,3% το 2013. Η βελτίωση στα έσοδα από υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα των καλύτερων επιδόσεων, αλλά και του περιορισμού της επίδρασης των μη ευνοϊκών συγκρίσεων που οφείλονται στις μειώσεις των τελών τερματισμού (1,189 ευρώ/λεπτό από 1η Ιανουαρίου 2014 σε σχέση με 1,269 ευρώ/λεπτό το 2013). Η επιπλέον μείωση στα τέλη τερματισμού από 1,189 σε 1,10 που άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Εφαρμόζοντας τη στρατηγική της για τη διατήρηση και ανάπτυξη της πελατειακής της βάσης, εστιάζοντας στην εμπειρία του πελάτη και στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, η Cosmote έχει επενδύσει στη διατήρηση της υπεροχής του δικτύου της σε κάλυψη και ταχύτητα. Το δ' τρίμηνο του 2014, η Cosmote επέκτεινε περαιτέρω το 4G δίκτυό της, το οποίο σήμερα καλύπτει το 70% του ελληνικού πληθυσμού, υπερέχοντας σημαντικά του ανταγωνισμού. Η εταιρεία, καταγράφοντας ακόμη μια πρωτιά, διαθέτει ήδη κινητό ευρυζωνικό δίκτυο 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced, σε επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την επέκταση της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα.

Η χρήση δεδομένων συνέχισε να ενισχύεται με ταχύ ρυθμό το δ' τρίμηνο του 2014. Ως αποτέλεσμα, η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, κυρίως λόγω των υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει το δίκτυο, καθώς και της αυξημένης διείσδυσης των smartphones.

Το δωδεκάμηνο του 2014, ο δείκτης μικτού AMOU της Cosmote Ελλάδας αυξήθηκε 2,9% σε 309,7 λεπτά. Ο δείκτης μικτού ΑRPU για την ίδια περίοδο ήταν 12,1 ευρώ, μειωμένος μόλις 4,0% από το δωδεκάμηνο του 2013, κυρίως λόγω της βελτίωσης της πελατειακής διάρθρωσης, καθώς και της μικρότερης επίδρασης από τη μείωση των τελών τερματισμού σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι προοπτικές

Σε ό,τι αφορά το 2015, ο ΟΤΕ εκτιμά πως θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τις επιδόσεις του στην Ελλάδα σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με τη συνεχή ενίσχυση των νέων υπηρεσιών, με σταθερότερα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και με ένα πιο ξεκάθαρο κανονιστικό περιβάλλον, αλλά και μια ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης.

Ο έντονος ανταγωνισμός και η μείωση των τελών τερματισμού θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επιδόσεις σε Ρουμανία και Αλβανία. Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη συγκράτηση του κόστους συνεχίζουν να αποδίδουν, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των λειτουργικών της εξόδων.

Στόχος του ΟΤΕ είναι να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών της Ελλάδας και της Ρουμανίας στα ίδια επίπεδα με το 2014, με τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το 2015 να εκτιμώνται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των πληρωμών για άδειες φάσματος.

Λόγω των χαμηλότερων πληρωμών για τόκους και της ορθής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, o OTE αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. και το 2015.

 

***Αναλυτικά τα αποτελέσματα του OTE επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v