Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Στο σφυρί χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα

Το χαρτοφυλάκιο που βγαίνει προς πώληση περιλαμβάνει 41 αποκλειστικά βιομηχανικά και εμπορικά ακίνητα. Πληροφορίες για ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Την επόμενη εβδομάδα οι δεσμευτικές προσφορές.

Κύπρου: Στο σφυρί χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα

Στην πώληση χαρτοφυλακίου ιδιόκτητων ακινήτων που διατηρεί στην Ελλάδα προχωρά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της και επιστροφής στην κανονικότητα.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 41 ακίνητα, που είναι αποκλειστικά βιομηχανικά και εμπορικά και τα οποία δεν είχαν περιληφθεί στα στοιχεία ενεργητικού τα οποία μεταβιβάσθηκαν την Άνοιξη του 2013 όταν Κύπρου και Λαική «μεταβίβασαν» τις δραστηριότητες των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων τους στην Πειραιώς.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον παρά το μικρό σε μέγεθος χαρτοφυλάκιο καθώς αποτελεί το μοναδικό προς πώληση χαρτοφυλάκιο από τράπεζα κατά τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου υλοποιεί επιθετικό – σε σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες- πρόγραμμα απομόχλευσης και περιορισμού των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η τράπεζα έβγαλε στο σφυρί το β εξάμηνο του 2014 το σύνολο του δανειακού της χαρτοφυλακίου στη Ρουμανία μαζί με τα ιδιόκτητα ακίνητά της. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με το private equity Sankaty Advisors να υποβάλει την υψηλότερη προσφορά (τίμημα που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της ονομαστικής αξίας του προς πώληση χαρτοφυλακίου), η μεταβίβαση όμως δεν έχει ολοκληρωθεί.

Είχε προηγηθεί η πώληση στις 11 Σεπτεμβρίου του 35,3% των μετοχών της ξενοδοχειακής μονάδας JW Marriott Bucharest Grant Hotel στη Ρουμανία από την ενίσχυσε τη ρευστότητά της κατά 95 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μικρή θετική επίδραση στην κεφαλαιακή της θέση. Επιπρόσθετα η Κύπρου είχε μεταφέρει προ μερικών μηνών μέρος των στοιχείων ενεργητικού του υποκαταστήματος στη Ρουμανία σε θυγατρική της εταιρεία.

Η κυπριακή τράπεζα πώλησε τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία με ζημιά 114 εκατ. ευρώ, τη συμμετοχή της στην ρουμανική Banca Transilvania με κέρδη 47 εκατ. ευρώ. Κέρδη έγραψε και από την πώληση δανείων στη Σερβία καθώς και από την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας (100 εκατ. ευρώ).

Τέλος η τράπεζα προχώρησε στην πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων της στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από στεγαστικά δάνεια και εμπορικά ακίνητα. Η πώληση ενίσχυσε τη ρευστότητα της τράπεζας και είχε μικρή θετική επίδραση στο δείκτη Common Equity λόγω της μείωσης στο σταθμισμένο ενεργητικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v