Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δισεκατομμύρια κολλημένα στα γρανάζια του ΣτΕ

Βροχή πέφτουν οι απορρίψεις επενδυτικών σχεδίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αντιδράσεις από το επενδυτικό σχήμα του Αστέρα Βουλιαγμένης μετά το μπλόκο στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Ποιες εταιρείες περιμένουν την κρίση του ανώτατου δικαστηρίου.

Δισεκατομμύρια κολλημένα στα γρανάζια του ΣτΕ

Το χαοτικό μοντέλο χωροταξικού σχεδιασμού, με τα έξι και επτά, ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενα, επίπεδα, οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις και σε ακύρωση επενδυτικών σχεδίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τα Προεδρικά Διατάγματα για δύο επενδύσεις στην Αττική και συγκεκριμένα τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό (ΕΣΧΑΔΑ) για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και σχέδιο για εμπορικό κέντρο στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Και στις δύο περιπτώσεις εμπλέκονται διεθνείς όμιλοι οι οποίοι τώρα καλούνται να καταστρώσουν νέα χωροταξικά σχέδια, χωρίς να είναι βέβαιοι πως αυτή τη φορά θα λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις. 

Κατά πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του επενδυτικού σχήματος του Αστέρα είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι, χωρίς να αποκλείουν πλέον το χειρότερο. Αρνητικά επιδρά και η υπολειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κυβερνητικό μοντέλο για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. 

Σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο βρίσκονται προς έγκριση μια ντουζίνα μεγάλες επενδύσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ανάπτυξη παραθεριστικού συγκροτήματος στο Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου κι η ανάπτυξη τουριστικού χωριού στην Αργολίδα.

Από αποφάσεις του ΣτΕ θα κριθούν ακόμα και διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ακινήτων όπως η έκταση Αφάντου στη Ρόδο. Στην περίπτωση της Αφάντου, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι, αλλά υπάρχουν προσφυγές στο ΣτΕ από ιδιώτες που θέλουν να τους επιστραφεί τμήμα της έκτασης το οποίο είχε απαλλοτριωθεί προ δεκαετιών.

Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις όπου το ΣτΕ έχει δώσει το πράσινο φως για μια επένδυση η οποία δεν προχωρά γιατί υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις τοπικών παραγόντων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επένδυση της αμερικανικής NCH Capital στην Κασσιόπη Κέρκυρας. Μπορεί να απερρίφθη από το ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων και φορέων, αλλά οι Αμερικανοί χρειάστηκαν προ εβδομάδων τα ΜΑΤ για να παρουσιάσουν το επενδυτικό τους σχέδιο!

Για την επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης, το ΣτΕ απέρριψε το Προεδρικό Διάταγμα μολονότι υπήρξαν διορθώσεις ώστε να κουμπώσει περισσότερο με το χωροταξικό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή. Η έγκριση του Π.Δ. αποτελεί προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Αστήρ Παλάς σε επενδυτικό σχήμα αραβικών και τουρκικών κεφαλαίων έναντι 400 εκατ. ευρώ. Το ΣτΕ έκρινε το Προεδρικό Διάταγμα μη νόμιμο ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων μονοκατοικιών (καμπάνες) και την κατασκευή κτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου Μικρό Καβούρι.

Τώρα οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που ελέγχουν την έκταση στο Μικρό Καβούρι αναζητούν τρόπους για να βγουν από το αδιέξοδο. Στο επενδυτικό σχήμα (Jermyn Street Real Estate Fund IV LP) που επικράτησε στο διαγωνισμό για το ξενοδοχειακό συγκρότημα συμμετέχει με 33,75% η τουρκική Dogus, με 25% το Abu Dhabi Investment Council, o κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Αμπού Ντάμπι, και με 25% το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public institution for social security State of Kuwait).

Παράνομο κρίθηκε προ ημερών από το ΣτΕ και το Προεδρικό Διάταγμα για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το προβλεπόμενο ύψος της κατασκευής δεν είναι αυτό που προβλέπεται για την Ακαδημία Πλάτωνος. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο βρίσκονται επίσης τα σχέδια για μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην Κρήτη. Πρόκειται για τη μονάδα Ιτανος Γαία, που θα περιλαμβάνει πέντε τουριστικά χωριά σε έκταση 22.000 στρεμμάτων στο ακρωτήριο Σίδερο Λασιθίου και προωθείται από τη Minoan Group, εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Λονδίνου.

Στο ΣτΕ βρίσκεται ακόμα και άλλη μία επένδυση, η οποία (όπως και η επένδυση στο Κάβο Σίδερο) έχει ενταχθεί στο fast track. Πρόκειται για το σχέδιο δημιουργίας στην Ερμιονίδα του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα τουριστικού χωριού στη χώρα μας, με 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες, ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης, beach club με καμπάνες «επάνω στο κύμα» και 768 στρέμματα γκολφ. Η επένδυση Kilada Hills προωθείται από την εταιρεία Dolphin Capital Investors.

Μακρύς αποδείχθηκε και ο δρόμος για την αξιοποίηση της έκτασης Αφάντου στη Ρόδο. Επί τριάντα χρόνια εξαγγέλλεται η ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος, αλλά μέχρι σήμερα τα σχέδια παραμένουν τα χαρτιά. Το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από δύο άγονους διαγωνισμούς, συμφώνησε την παραχώρηση της έκτασης σε δύο ομίλους (Αγγελιάδη και Νικολαΐδη). Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας νέων προσφυγών στο ΣτΕ, αυτή τη φορά από πρώην ιδιοκτήτες.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις σε σχεδόν όλα τα επενδυτικά σχέδια χρεώνονταιαπό ορισμένους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα, όμως, τα προβλήματα συνδέονται με το αχανές χωροταξικό πλαίσιο, την απουσία Κτηματολογίου και την πολιτική κάλυψη που προσφέρουν ορισμένοι σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα τα οποία δεν θέλουν να ανατραπούν οι ισορροπίες στην κλειστή ελληνική αγορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v