Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hondos Palace: Ο Γ. Χόντος και το καταχρεωμένο «παλάτι»

Με αδιευκρίνιστα χρέη προς Δημόσιο, ταμεία, και οφειλές μισθών άνω των 12 μηνών προς τους εργαζομένους της συνεχίζει να πορεύεται η Hondos. Η κόντρα των αδελφών Χόντου και οι ξεχωριστές εταιρείες. Ποιοι ελέγχουν τα υποκαταστήματα.

Hondos Palace: Ο Γ. Χόντος και το καταχρεωμένο «παλάτι»

Κάθε άλλο παρά παλάτι θυμίζει η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε., η οποία εκτός από χρέη στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία χρωστά μισθούς άνω του ενός έτους στους εργαζόμενους της.

Η εταιρεία αν και ήδη εδώ και μία διετία αντιμετωπίζει προβλήματα ανταπόκρισης στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, συνεχίζει να λειτουργεί, προκαλώντας ερωτήματα και για το ρόλο της εποπτείας επί της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Με αφορμή τη διεξαγωγή συζήτησης για την εργατική διαφορά μεταξύ των εργαζομένων της και της διοίκησης την Πέμπτη 12-3-2015, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα για την επιχειρηματική στάση του Γιώργου Χόντου –ενός εκ των πέντε αδελφών της γνωστής οικογένειας- που αναπτύσσουν και διαχειρίζονται το ομώνυμο δίκτυο λιανικής καλλυντικών.

Οι αδελφοί έχουν χωρίσει τη δραστηριότητά τους σε ξεχωριστές εταιρείες που ελέγχουν αντίστοιχα καταστήματα και έχουν αποκηρύξει -τουλάχιστον επαγγελματικά- τον αδελφό τους Γιώργο και μάλιστα με γραπτή ανακοίνωση από το 2013. Συγκεκριμένα στο επίσημο site της αλυσίδας με ημερομηνία 11/3/2013 αναφέρεται ότι «τα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε., εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει. Την εν λόγω εταιρεία τη χαρακτηρίζει «ανεξάρτητη και αυτοτελή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με δικό της οικονομικό και εμπορικό κίνδυνο στην αγορά και δεν αφορά στο παραμικρό την εταιρεία Hondos Center».

Η ανακοίνωση επίσης καταλήγει πως «η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. λειτουργεί υπό νέα διοίκηση ήδη από το 2004 και το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη».

Στο διά ταύτα, ο Γιώργος Χόντος ελέγχει μαζί με την κ. Ελένη Χόντου και τον κ. Στέφανο Κωστούλα τρία καταστήματα (που φέρουν την επωνυμία Hondos Center) σε Ιπποκράτους, Πατησίων και Νέα Ιωνία. Μάλιστα έχουν προβεί σε μίσθωση χώρων των εν λόγω ακινήτων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος, και συνεχίζουν να λειτουργούν, έστω υποτυπωδώς, ως λιανέμποροι καλλυντικών, αν και οι συνεργασίες με μεγάλους προμηθευτές (Σαράντης-Estee Lauder, Όμιλος Παπαέλληνα κ.ά.) έχουν διακοπεί προ καιρού.

Το Μάιο του 2014 έγινε γνωστό πως οι τρεις υπεύθυνοι της διοίκησης συνελήφθησαν στην Αθήνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 3.552.054,91 ευρώ. Αν και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πώς ρύθμισαν τις οφειλές τους.

Τα συνολικά χρέη της εταιρείας παραμένουν άγνωστα. Αν και έχουμε προσπαθήσει να βρούμε ισολογισμούς της εν λόγω Ανώνυμης Εταιρείας, αυτό δεν κατέστη δυνατό σε κανένα δημόσιο και προσβάσιμο χώρο, όπου όφειλε να δημοσιεύσει τουλάχιστον την απεικόνιση της οικονομικής της χρήσης. Παράλληλα, αν και επικοινωνήσαμε με τα γραφεία της, κανείς δεν ήταν εκεί έστω για να αρνηθεί να σχολιάσει!

Οι 130 εργαζόμενοι της επιχείρησης καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι είναι απλήρωτοι από 6 έως 20 μήνες (με μέσο όρο απλήρωτης εργασίας τους 14 μήνες). Προσθέτουν επίσης ότι δεν έχουν καταβληθεί για όλο το 2014 επιδόματα αδείας και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, κίνηση που ως γνωστόν χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα. Ως εκ τούτου πάνω από 75 εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν επίσχεση εργασίας, ενώ σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, πάνω από 20 εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί σε εκβιαστική παραίτηση από την εργοδοσία, χάνοντας το δικαίωμά τους σε αποζημίωση, ενώ 30 άτομα έχουν απολυθεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι επίσης καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία οφείλει στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων τουλάχιστον 9 μηνών, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν τα συνολικά χρέη της εταιρείας προς το ΙΚΑ. Τέλος, αναφέρουν πως οι ιδιοκτήτες προσλαμβάνουν για 2-3 μήνες νέους εργαζόμενους, τους οποίους τους αφήνουν απλήρωτους και στη συνέχεια τους διώχνουν.

Τα Hondos Center πανελλαδικά

Η αλυσίδα Hondos Center είναι αμιγώς ελληνική και φαίνεται να έχει περιοριστεί στα 40 σημεία πανελλαδικά από 80 που έλεγχε το 2009. Τα καταστήματα ελέγχονται από διαφορετικές εταιρείες, κάθε μία εκ των οποίων ελέγχεται από έναν αδελφό Χόντο. Σήμερα ο Νίκος Χόντος εμφανίζεται να του ανήκουν τα πολυκαταστήματα της Ομονοίας, της Γλυφάδας, του Κολωνακίου, τη Καλλιθέας και της Θεσσαλονίκης (Πυλαία). Αντίστοιχα ο Κώστας Χόντος ελέγχει τα καταστήματα Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής και δύο στο Πειραιά.

Ο Αργύρης διαχειρίζεται τα καταστήματα στο Παγκράτι, στην Κηφισιά, στην Ερμού και στο Μαρούσι κι ο Γιώργος ελέγχει τα σημεία στην Ιπποκράτους, στην Πατησίων και στη Ν. Ιωνία, μέσω της Hondos Palace Πολυκαταστήματα.

Στο δίκτυο της αλυσίδας περιλαμβάνονται και κάποια καταστήματα franchising, τα οποία ελέγχονται από πολυμετοχικό σχήμα που απαρτίζεται και πάλι από τους αδελφούς Χόντου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v