Ανω των 2 δισ. η ελληνική αγορά Facilities Management

Να μπει τέλος στις «συμβάσεις - λάστιχο» από το Δημόσιο ζητούν οι εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facility Management) οι οποίες πρόσφατα ίδρυσαν σωματείο για την προώθηση του κλάδου. Πού βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Σήμερα το πρώτο συνέδριό τους.

Ανω των 2 δισ. η ελληνική αγορά Facilities Management

Τάξη σε μια αγορά που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί στη ζώνη του λυκόφωτος, επιχειρεί να βάλει το Ελληνικό Σωματείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων (Hellenic Facility Management Association - HFMA) που ίδρυσαν οι 22 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Στο Σωματείο, συμμετέχουν τόσο πολυεθνικοί όμιλοι, όσο και ελληνικοί (ορισμένοι από αυτούς έχουν παρουσία και σε γειτονικές αγορές), οι οποίοι απασχολούν συνολικά περί τους 10.000 εργαζόμενους.

Οι εταιρείες του κλάδου παρέχουν σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών στη λειτουργία μιας εταιρείες ή οργανισμού, όπως τεχνική συντήρηση του χώρου, καθαρισμός, φύλαξη, εστίαση, ακόμα και ανακαινίσεις, εξοικονόμηση ενέργειας και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Στόχος του Σωματείου είναι η εξυγίανση μιας μεγάλης αγοράς στην οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή τους καθώς εντοπίζουν ευκαιρίες κυρίως στη βιομηχανία, στα πανεπιστήμια κ.λπ.

Ένα από τα κύρια προβλήματα της αγοράς, όπως επισημαίνουν παράγοντες του HFMA είναι οι συμβάσεις του Δημοσίου οι οποίες χαρακτηρίζονται «λάστιχο». Ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα θεωρείται το γεγονός πως υπάρχουν οργανισμοί (π.χ. νοσοκομεία) οι οποίοι απασχολούν δεκάδες υπαλλήλους ως τεχνικό προσωπικό, προσωπικό καθαρισμού κ.λπ., αλλά ταυτόχρονα έχουν υπογράψει και σχετική σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία! 

Τα μέλη του HFMA ζητούν «έλεγχο των συμβάσεων» και «διαφάνεια» από τους οργανισμούς του Δημοσίου που προκηρύσσουν σχετικά έργα καταγγέλλοντας φαινόμενα όπου επιχειρήσεις κερδίζουν συμβάσεις π.χ. καθαρισμού με πολύ χαμηλά τιμολόγια (πράγμα που στην ουσία δείχνει μαύρη εργασία), ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι συμβάσεις σπάνε για να εξυπηρετηθούν ημέτεροι.

Επισημαίνουν, επιπλέον, πως ακόμα και μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι δεν αξιοποιούν τις υπηρεσίες Facility Management ώστε να διατηρήσουν τις κτιριακές τους υποδομές σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά.

Το πρόβλημα θα διογκώνεται καθώς οι κτιριακές υποδομές της χώρας δεν ανανεώνονται λόγω της πολυετούς κρίσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος συντήρησης. 

Το Σωματείο πραγματοποιεί σήμερα 12/3/2015 το Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο HFMA στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, υπό τον τίτλο «FM Days 2015». Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα προβληθούν, θα συζητηθούν και θα προωθηθούν θέματα που αφορούν το Facility Management και τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει οι οποίες αναδεικνύουν τη συνεισφορά του στην αειφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου.

Παράλληλα θα προβληθεί η σημαντική συνεισφορά όλου του ραγδαία αναπτυσσόμενου αυτού κλάδου στη σύγχρονη ελληνική αγορά και θα υπάρξει ενδελεχής ανταλλαγή ιδεών, πρακτικών και εμπειριών των συμμετεχόντων.

Το συνέδριο θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του HFMA και Διευθύνων Σύμβουλος της COFELY-GDF SUEZ Γιώργος Δανιόλος, ο MBIFM Chief Operating Officer της ECS ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε. Scott Newland, o Πρόεδρος του Ομίλου Χαραγκιώνη  Θεόδωρος Χαραγκιώνης, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του IFMA (International Facility Management Association) Tony Keane.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v