Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: «Άντεξαν» τα κέρδη το 2014

Οριακά ανοδική κερδοφορία, σαφώς θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και νέα μείωση του καθαρού της δανεισμού, σημείωσε η εισηγμένη εταιρεία το 2014. Το αυξημένο μέρισμα που θα διανεμηθεί και οι στόχοι της φετινής χρονιάς.

Γενική Εμπορίου: «Άντεξαν» τα κέρδη το 2014

Κύκλο εργασιών 24,9 εκατ. (έναντι 25,6 εκατ.), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 1,5 εκατ. (έναντι 1,71 εκατ.) και καθαρά κέρδη 627 χιλ. ευρώ (έναντι 619 χιλ.) σημείωσε το 2014 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας.

Η εισηγμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του υδραυλικού επαγγελματικού εξοπλισμού κατάφερε να σημειώσει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων κατέβαλε το περυσινό μέρισμα και μείωσε για μια ακόμη χρονιά τον καθαρό της δανεισμό.

Παράλληλα, αύξησε τις θέσεις της σε αποθέματα ταχείας κυκλοφορίας προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού (ταχύτερη εξυπηρέτηση πελατών).

Στις 31/12/2014 τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης είχαν διαμορφωθεί στα 22,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,017 ευρώ κατά την περυσινή περίοδο.

Ειδικότερα για τις διαφαινόμενες προοπτικές για το 2015, η διοίκηση της εισηγμένης επισημαίνει:

«Οι στόχοι των εταιριών του ομίλου παραμένουν ρεαλιστικοί και προσαρμοσμένοι στην σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας και δεν διαφοροποιούνται, στη νέα χρήση, από τους αντίστοιχους των τελευταίων ετών.

Αντίθετα, η αισιοδοξία της διοίκησης για γρήγορη ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς, οι προσπάθειες περαιτέρω επέκτασης στις χώρες του εξωτερικού και η ετοιμότητα των εταιρειών του ομίλου για την άμεση ικανοποίηση κάθε είδους ζήτησης, αποτελούν τους πυλώνες που θα στηρίξουν τις προσπάθειές για την διατήρηση και την κατά το δυνατόν αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους, ενάντια στις επικρατούσες συνθήκες.

Η ορθολογικότερη στελέχωση και οργάνωση των εταιριών του ομίλου, η στρατηγική απόφαση της διοίκησης για αύξηση των αποθεμάτων με μεγάλη κυκλοφοριακή ταχύτητα και η αναδιάρθρωση των δανεικών κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αντανακλούν τις θετικές εκτιμήσεις και προσδοκίες της διοίκησης για την γρήγορη αντιστροφή του αρνητικού κλίματος της αγοράς.

Περαιτέρω, οι διαμορφωμένες βασικές επιδιώξεις της διοίκησης για την ικανοποίηση των πλέον απαιτητικών ζητήσεων της πελατειακής βάσης, οι δυναμικές προσπάθειες επέκτασης των πωλήσεων σε χώρες του εξωτερικού, τόσο σε αξία πωλήσεων όσο και σε αριθμό πελατών και η συνεχής προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού κόστους των εταιριών του ομίλου, προκειμένου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό των εγχώριων και ξένων εταιριών και συνάμα να μετριάσουν την αρνητική του επίπτωση στα οικονομικά τους αποτελέσματα, διαμορφώνουν το πρόγραμμα στήριξης για την θετική έκβαση και τη διαρκή βελτίωση των επιτεύξεων τους.

Επιπλέον, βασική επιδίωξη και στη νέα χρήση, αποτελεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανειακών κεφαλαίων μέσω της επίτευξης θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, με σκοπό την εξυγίανση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης των εταιρειών του ομίλου και την ταυτόχρονη ελάφρυνση των αποτελεσμάτων τους από τα αναλογούντα σε αυτές χρηματοοικονομικά έξοδα.

Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας επίτευξης θετικών ταμειακών ροών θα βασισθεί στην αυστηροποίηση της ακολουθούμενης πιστωτικής πολιτικής και φυσικά πλέον, στον ιδανικό περιορισμό των διατηρούμενων αποθεμάτων.

Επίσης, λόγω του ρευστού κλίματος της αγοράς και της προσπάθειας περιορισμού των δανειακών κεφαλαίων, δεν προβλέπεται κάτι σημαντικό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στον επενδυτικό τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v