Τράπεζα Πειραιώς: Παραμένουμε αισιόδοξοι

Είμαστε μπροστά σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, τόνισε η διοίκηση της Πειραιώς στο conference call για τα αποτελέσματα του 2014. Στα 14,5 δισ. ευρώ ο ELA στα τέλη Φεβρουαρίου. Η τράπεζα έχει έντοκα γραμμάτια αξίας 1,82 δισ. Κρίσιμη η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές.

Τράπεζα Πειραιώς: Παραμένουμε αισιόδοξοι

Παραμένουμε αισιόδοξοι για τη χώρα και την Τράπεζα, τόνισε ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, CEO του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2014 κατά τη διάρκεια του conference call.

Παράλληλα τόνισε ότι οι Έλληνες παραμένουν προσηλωμένοι στην παραμονή στο ευρώ και αυτό θα επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, κατά την εκτίμηση του.

Tα βασικά σημεία από το conference call είναι:

· Στο θέμα εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Τράπεζα βρίσκεται ήδη πιο μπροστά από το σχεδιασμό και τους στόχους του 2017 στα θέματα του αριθμού των εργαζομένων και φυσικής παρουσίας σε όρους καταστημάτων.

· Ο ELA στο τέλος του Φεβρουαρίου για την τράπεζα ήταν 14,5 δισ. ευρώ και συνολικά η ρευστότητα που είχε αντληθεί από το Ευρωσύστημα είναι 29,2 δισ. ευρώ, έναντι 14,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014, όταν η χρηματοδότηση μέσω ELA ήταν μηδενική. Για χρηματοδότηση μέσω ELA και την άντληση ρευστότητας η τράπεζα διαθέτει collaterals σε επίπεδα άνω των 15 δισ. ευρώ.

· Η εκροή των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο Ιανουάριος 2014– Φεβρουάριος 2015 ήταν 7,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά την μεγάλη εκροή κεφαλαίων, μόλις το 10% αποτελούν μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, οπότε οι συνθήκες για την επιστροφή αυτών των καταθέσεων στο σύστημα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το 2012.

· Η τράπεζα κατέχει συνολικά Ελληνικά έντοκα γραμμάτια αξίας 1,827 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2014. Το ποσό έχει αυξηθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ από το 3ο τρίμηνο. Η τράπεζα κατέχει συνολικά 17,5 δισ. ευρώ ομόλογα και έντοκα, εκ των οποίων τα 14,1 δισ. ευρώ αποτελούν ομόλογα του EFSF, με 5,8 έτη μέσο όρο ωρίμανσης.

· Στο πρώτο τρίμηνο του 2015, τόνισε ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εικόνα όμως που θα αποκατασταθεί τα επόμενα τρίμηνα.

· Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, σημείωσε η διοίκηση της Πειραιώς, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την πορεία των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2015, αφού υπό κανονικές συνθήκες φέτος θα εμφάνιζε κέρδη, αλλά αυτό φαίνεται να έχει αναθεωρηθεί.

· Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 Fully Loaded Basell III στο τέλος του 2014 είναι στα επίπεδα του 11,2% και σε παρόμοια επίπεδα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v