Τρόπαια Συμμετοχική: Πωλήθηκε πλοίο του ομίλου

Στην πώληση πλοίου έναντι 4 εκατ. δολαρίων προχώρησε η Grotynia Shipping S.A., στην οποία η Εξέλιξη Επενδυτική, θυγατρική της Τρόπαια Συμμετοχικής, συμμετέχει με ποσοστό 70%.

Τρόπαια Συμμετοχική: Πωλήθηκε πλοίο του ομίλου

Η Εξέλιξη Επενδυτική Δημόσια Λίμιτεδ, θυγατρική της Τρόπαια Συμμετοχικής, γνωστοποιεί ότι η θυγατρική της Gortynia Shipping S.A., με έδρα τα Marshall Islands, προχώρησε σε πώληση του πλοίου "Stavros P" έναντι 4 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η Εξέλιξη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Gortynia Shipping με ποσοστό 70%.

Η απόφαση για πώληση του "Stavros P" λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του ναυτιλιακού κλάδου που δεν απέδωσε στο Συγκρότημα της Εξέλιξης τα αναμενόμενα, και αφού το αντίτιμο της πώλησης του πλοίου και η επίτευξη της διαγραφής του δανείου που λήφθηκε για την αγορά του, κρίθηκαν ικανοποιητικά, υπό τις περιστάσεις, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της Gortynia.

Διευκρινίζεται ότι η εταιρία Top Legend Shipping Co Ltd με έδρα το Hong Kong, η οποία αποκτά το πλοίο, δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την Εξέλιξη, τη μητρική της εταιρεία Τρόπαια Συμμετοχική ΑΕΒΕ, τους Διοικητικούς Συμβούλους ή τους αξιωματούχους των δύο εταιριών.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ατομικών οικονομικών καταστάσεων της μητρικής εταιρίας, η εν λόγω συναλλαγή δεν έχει καμία επίπτωση, καθώς το κόστος επένδυσης της Εξέλιξη στη θυγατρική Gortynia είχε απομειωθεί πλήρως στο παρελθόν.

Σε επίπεδο ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, η εν λόγω συναλλαγή συνεπάγεται απομείωση της αξίας του πλοίου ύψους 4,9 εκατ. δολαρίων (ή 3,7 εκατ. ευρώ) για το Συγκρότημα. Η απομείωση αυτή θα αντανακλάται στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2014.

Σημειώνεται ότι το συμφωνηθέν ποσό, καταβλήθηκε την 10η.03.2015 απευθείας από τον αγοραστή του πλοίου "Stavros P" στον πιστωτή του δανείου. Από τη διαγραφή του υπολοίπου της υποχρέωσης προς στον πιστωτή του δανείου, θα καταχωρηθεί εντός του έτους 2015 στις οικονομικές καταστάσεις της Gortynia κέρδος ύψους 13,5 εκατ. δολαρίων (ή 12,5 εκατ. ευρώ), το οποίο θα περιλαμβάνεται στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος κατά το οικονομικό έτος 2015.

Διευκρινίζεται ότι η πιο πάνω συναλλαγή έγινε σε καθαρά εμπορική βάση και σε απόλυτη συμφωνία με τον πιστωτή της εταιρίας. Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έλαβε συμβουλή από οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 18 και στις 23 Δεκεμβρίου 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εξέλιξης είχε ανακοινώσει την πώληση ποσοστού 30% που η θυγατρική εταιρία Shelton Shipping & Trading Corporation κατείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Romylia Shipping Company Ltd, που ήταν ιδιοκτήτρια εμπορικού πλοίου.

Ο επηρεασμός των προοπτικών της Εξέλιξης από την πιο πάνω πώληση συμμετοχής σε εταιρία /ιδιοκτήτρια εμπορικού πλοίου και την πώληση του πλοίου "Stavros P" από τη θυγατρική εταιρία Gortynia σημαίνει τον εκμηδενισμό της έκθεσης του Συγκροτήματος της Εξέλιξης στο ναυτιλιακό κλάδο, ο οποίος κατά τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσε στο Συγκρότημα τα αναμενόμενα.

Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο μελετά την μελλοντική πορεία της εταιρίας κάτω από τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και θα προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις όταν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v